Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΑΛΛΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΘΕΟ

Καληνωρίσματα από την Ευρώπη. Την ήπειρο που για δεκάδες αιώνες αποτελεί το κέντρο του πολιτισμού, των γραμμάτων, του πνεύματος. Πνεύμα που μεσ’ τα χρόνια δέχτηκε πολλές επιρροές όμως αναρωτιέμαι κατά πόσο κλυδωνίστηκε στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη θρησκεία. Η Ευρώπη είναι μια κατά βάση «χριστιανική ήπειρος» (δόκιμος ο όρος). Πόλεμοι για τη θρησκεία, άλλοι αμυντικοί όπως στην άλωση της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης, άλλοι επιθετικοί όπως οι σταυροφορίες ή η βάναυση ιερά εξέταση. Σήμερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι διαμένουν κυρίως ως μετανάστες –νόμιμοι και μη- στα ευρωπαϊκά κράτη έχοντας αφομοιωθεί στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και έχοντας προσθέσει τη δική τους σε αυτήν της Ευρώπης. Άλλωστε η Ευρώπη δε συμμετέχει πλέον σε… ιερούς πολέμους.

Να όμως που η έξαρση της τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια με θύτες μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά πολλών ευρωπαϊκών περιοχών και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα που με σταθερά βήματα δίνει χώρο με τζαμιά και χώρους λατρείας στους μουσουλμάνους. Το παράδειγμα που σκέπτομαι έρχεται από την Ιταλία, όπου στο βορρά πολλά έχουν αλλάξει τελευταία. Τοπικοί νόμοι απαγορεύουν το ολόσωμο μαγιό(!), αναγκάζουν τα καταστήματα που πωλούν κεμπάπ να κλείνουν αμέσως μετά τη λειτουργία των τζαμιών ή έχουν απαγορέψει εντελώς την ύπαρξη της μαντήλας. Το παράδοξο είναι πως εκεί, κοντά στο Τρεβίζο ουδέποτε οι μουσουλμάνοι κυκλοφορούσαν με μαντήλα, τέτοιοι όμως κανονισμοί έχουν προκαλέσει αντιρατσιστικές αντιδράσεις και πλέον οι μουσουλμανικές οργανώσεις έχουν κινηθεί νομικά ενάντια των νόμων!

Παρατηρώ δεξιές συντηρητικές κυβερνήσεις να επιλέγουν λάθος τρόπο να προστατεύσουν τους πολίτες τους, την ίδια ώρα που οι ίδιοι οι πολίτες διατηρούν αρμονικές σχέσεις συμβίωσης με το ξένο στοιχείο. Εγώ παρατηρώ τις εκάστοτε κυβερνήσεις να προκαλούν εσκεμμένα ή από απλή βλακεία, ρατσιστικό κλίμα, αντί να πράξουν το αυτονόητο. Να οριοθετήσουν την εισροή μεταναστών επενδύοντας στη φιλοξενία τους και εκμεταλλευόμενοι ότι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο που αποτελεί το νέο τους σπίτι :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το