Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 17/02/2010

Καληνωρίσματα. Όσο κι αν δεν το πιστεύουμε ή δεν μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι έτσι, είμαστε πολιτισμός της Δύσης και έτσι φερόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ που οι παραδόσεις “ξεβάφουν” γιατί η μόδα είναι trendy, θυμάμαι πως υπήρχαν φορές που περνούσα από μια εκκλησία και ντρεπόμουν να κάνω το σταυρό μου μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Ύστερα ντράπηκα στο Θεό που Τον αρνήθηκα και εκ τότε η ομολογία αποτελεί αφορμή για ένα σωρό συζητήσεις κυρίως κόντρα σε αντιρρησίες ή δύσπιστους.

Την ίδια ώρα στη Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Αφρικής διαβάζουμε στην ειδησεογραφία πως χριστιανοί πέφτουν καθημερινά θύματα θρησκευτικής βίας από συμπολίτες τους, κυρίως μουσουλμάνους. Τα επεισόδια, κακοποίησης, εμπρησμών, βιασμών και δολοφονιών είναι πλέον καθημερινά και η τοπική εκκλησία προσπαθεί να προφυλαχτεί αδυνατώντας να προφυλάξει. Τίποτα απ’ όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση όταν η θρησκευτική βία ποτέ δεν εξαλείφτηκε από την ιστορία. Είτε είχε σχέση με σταυροφορίες, είτε με τη δύση, είτε με τον κουμμουνισμό, τα δόγματα, τις αιρέσεις ή τους φανατισμένους πολιτισμούς της Ανατολής. Φυσικά αυτό προϋποθέτει από τους χριστιανούς να ομολογούν την πίστη τους και να μην φοβούνται ή πολύ περισσότερο ντρέπονται για το θρησκευτικό τους πιστεύω. Έχω διαβάσει μια ιστορία ενός ιερέα αιχμαλώτου σε στρατόπεδο κουμουνιστών. Αρχικά είχε δηλώσει αγρότης, αυτό όμως δεν τον γλίτωσε από άγριους βασανισμούς. Στη μετάθεση του σε άλλη φυλακή ερωτήθηκαν όλοι αν υπάρχει κανείς που να πιστεύει στην ηλιθιότητα του χριστιανισμού. Ο ιερέας σήκωσε αμέσως το χέρι και ακολούθησαν κι άλλοι με αποτέλεσμα να κερδίσουν όλοι λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης εξαιτίας της αντρειωμένης ομολογίας τους.

Είναι γεγονός πως η ομολογία της πίστης, της ιδέας, της πεποίθησης αντανακλά έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση, με δυναμική και με αρχές. Η άρνηση από φόβο ή ανασφάλεια αποτελεί αρνητικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Πολύ φοβάμαι πως σήμερα ακόμα και σε πολιτισμένες κοινωνίες, η ομολογία κοντράρεται ή συνδέεται με βία ή χλευασμό, οπότε γιατί να μιλάμε για την Ανατολή :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το