Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

αναδρομές σαββάτου - ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 22 Νοεμβρίου 2007
ΤΙΤΛΟΣ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
22 Νοεμβρίου σήμερα και χθες ήταν μια μεγάλη γιορτή της ελληνικής ορθοδοξίας. Τα Εισόδια Της Θεοτόκου. Εδώ στην Κρήτη τιμούμαι αυτήν την γιορτή τόσο πολύ ώστε έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι ελεύθερες (μη παντρεμένες) Μαρίες, Μάριοι κλπ. Γενικά αυτήν την περίοδο του χρόνου συναντάμε τις γιορτές πολλών σπουδαίων Αγίων της Εκκλησίας μας.
Αυτήν την περίοδο, αγαπητοί αναγνώστες διανύουμε τις τελευταίες 40 μέρες πριν την κορυφαία γιορτή των Χριστουγέννων. Κατά την εκκλησία μας, βρισκόμαστε στην περίοδο της Τεσσαρακοστής. Νηστεία δηλαδή, στο φαί, στην ψυχή στους λογισμούς.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα βιαστείτε να κατηγορήσετε την Εκκλησία, λέγοντας ότι η νηστεία είναι παράλογη δραστηριότητα κ.ο.κ.
Η νηστεία η οποία μας προτείνεται είναι παραπάνω από νηστεία τροφής. Και αν χρειάζεται να συγκρατηθούμε λίγο στην κατανάλωση κρέατος, τότε το σημαντικότερο είναι το κατά πόσο προετοιμαζόμαστε ψυχικά και ηθικά για τον ερχομό της ελπίδας, τον ερχομό του Χριστού.
Προσπαθούμε, αλήθεια να είμαστε πιο ήρεμοι; Πιο καταδεκτικοί, πιο εγκρατείς στις επιθυμίες μας; Ακόμα και πέρα από τη θρησκεία, έχουμε ποτέ προσπαθήσει να τιθασεύσουμε τον εαυτό μας; Να δούμε τις αντοχές μας στον έλεγχο των επιθυμιών μας;
Η αλήθεια είναι ότι ως χριστιανοί οφείλουμε να κάνουμε κάποιες από τις δραστηριότητες που υποδεικνύει η εκκλησία. Ποτέ δεν επιβάλει, προτείνει όμως καθώς αποτελεί την πιο ελεύθερη και «δημοκρατική» θρησκεία. Το θέμα είναι το κατά πόσο εμείς έχουμε τη συνείδηση και την προθυμία να δείξουμε την πίστη μας. Και εννοώ με τον οποιοδήποτε τρόπο. Διότι πιστός δεν είναι μονάχα αυτός που προσεύχεται… μέσα του, μα αυτός που έμπρακτα δείχνει την πίστη του στους άλλους ασκώντας τα της Εκκλησίας, κατά το δυνατόν.
Οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα και έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε την πίστη μας, ακολουθώντας την εγκράτεια και τη νηστεία στην ψυχή, το σώμα και το στομάχι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το