Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΝΙΓΜΟΣ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΩΣΙΒΙΟ (proton bank)

Καληνωρίσματα. Η εταιρεία που θα μας προβληματίσει σήμερα είναι άξια λόγου όχι μόνο των διοικητικών χειρισμών που έτυχε αλλά και εξαιτίας της πρώτης κρατικοποίησης της δεκαετίας αυτής. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά γνωρίζοντας την Proton Bank η οποία ιδρύθηκε το 2001 και ακολουθώντας μια συνεχώς ανοδική πορεία ανάπτυξης κατάφερε μόλις το 2005 να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με ένα αξιοσέβαστο χαρτοφυλάκιο. Μάλιστα, το 2006 η ανοδική αυτή πορεία εξαργυρώθηκε όταν η Proton απορρόφησε την τότε Omega Bank στέλνοντας στους μετόχους ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα. Πρόκειται για το καλύτερο διάστημα λειτουργίας της τράπεζας.

Τα πρώτα σημάδια αναταραχών φάνηκαν το 2007 όταν μια ξένη τράπεζα εκδήλωσε ενδιαφέρον εξαγοράς, όμως οι διαπραγματεύσεις imageέπεσαν στο κενό καθώς οι ενδιαφερόμενοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Το ναυάγιο εκμεταλλεύτηκε ένα χρόνο αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς η οποία προχώρησε στην εξαγορά του 31,31% των μετοχών δίνοντας μια νέα ώθηση στο όνομα της τράπεζας και στη μετοχή της. Το τέλος του 2009, βρήκε όμως την τράπεζα σε μια νέα κατάσταση καθώς η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το μερίδιο της στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος έγινε ο κύριος μέτοχος της τράπεζας και όπως αποδείχτηκε ο χειρότερος. Οι κακοί χειρισμοί δεν άργησαν να φανούν. Στα σχεδόν δύο χρόνια διαχείρισης της τράπεζας από τον επιχειρηματία συνέβη το μοιραίο. Η άδεια της τράπεζας ανακλήθηκε μετά από στοιχεία ανάμιξης της σε πλύσιμο χρημάτων. Ουσιαστικά για πολλούς μήνες καταθέτες και λοιποί πελάτες της τράπεζας έμειναν στο κενό και πολλά χρήματα βρισκόντουσαν στον αέρα.

Ευτυχώς, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία και με σχετική εισήγηση στην Τράπεζα της Ελλάδος που έγινε αποδεχτή, η τράπεζα κρατικοποιήθηκε, επιχορηγήθηκε από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια για την ομαλή λειτουργία της όντας ουσιαστικά ο μοναδικός μέτοχος της νέας Proton. Σήμερα η τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με επάρκεια 10,6% και πρόσβαση σε προγράμματα ρευστότητας από το ευρωπαϊκό σύστημα με την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αμέτρητοι καταθέτες σώθηκαν την τελευταία στιγμή εξαιτίας της έγκαιρης κρατικής παρέμβασης και αποφευχθεί ένα τρομακτικό σενάριο για την επιχείρηση και τους πελάτες της μα κυρίως για το κύρους του ελληνικού κράτους. Οι εκτιμήσεις λένε πως η οικονομική κρίση θα φέρει και άλλες τράπεζες στο σημείο να κρατικοποιηθούν ενώ είναι χαρακτηριστικό –τουλάχιστον στο συγκεκριμένο παράδειγμα- πως η κακή διαχείριση και οι παράνομες δραστηριότητες μπορούν να αποφέρουν την διάλυση.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το