Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΔIAΔΡΑΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ φτιάχνοντας τη λίστα των έγκυρων πηγών ενημέρωσης

Καληνωρίσματα. Ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω. Κάποιοι από τους αναγνώστες του yannidakis ίσως να μην θυμούνται καν αυτήν την εποχή, όμως κάποτε οι πολίτες ενημερωνόντουσαν από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο για την ειδησεογραφία της ημέρας. Αργότερα, τη δεκαετία του ‘80 ο κόσμος άρχισε να ενημερώνεται από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, όμως αυτή η συνήθεια δεν καθιερώθηκε παρά αργότερα.

Την δεκαετία του 90’ που πλέον όλοι θυμούνται καλά, την imageμερίδα του λέοντος στην ενημέρωση πήρε η τηλεόραση. Οι ιδιωτικοί σταθμοί ξεκίνησαν με ένα ημίωρο και αργότερα ωριαίο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το οποίο κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Βλέπετε η εικόνα και η περίληψη των ειδήσεων αποτελούσε ότι πιο άμεσο μπορούσε να περιμένει ο πολίτης. Οι εφημερίδες πάντως εξακολουθούσαν να αποτελούν βασική επιλογή ενημέρωσης. Μέχρι την αρχή της νέας χιλιετίας. Ο κόσμος τότε εμπιστεύτηκε πλήρως την τηλεοπτική ενημέρωση και οι εφημερίδες προκειμένου να σωθούν στο μερίδιο της ενημέρωσης, άρχισαν να “χαρίζουν” βιβλία, ταινίες, αισθησιακές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικές συλλογές και να γεμίζουν με περιττά ένθετα. Εκείνη την εποχή είχαμε την άνοδο του διαδικτύου, του νέου πολλά υποσχόμενου μέσου.
Ένα μέσο που τελικά επικράτησε σε αυτήν την νέα δεκαετία που διανύουμε. Εφημερίδες και περιοδικά κλείνουν ή μάλλον μεταφέρονται στο διαδίκτυο, άλλα λειτουργούν παράλληλα και στηρίζονται στις διαφημίσεις, όμως σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την αμεσότητα της ενημέρωσης που προσφέρει τελικά το διαδίκτυο με εικόνες, κείμενα, συνδέσεις, πολυμεσικά αρχεία, με την κλασική εφημερίδα ή την τηλεόραση που άλλωστε αποτελούν μονόδρομους τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ο κόσμος πλέον εμπιστεύεται περισσότερο το διαδίκτυο είτε γυρνώντας την πλάτη στα ελεγχόμενα μέσα και τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης, είτε απλά εκτιμώντας τις πλούσιες παροχές του δικτύου.

Για λόγους αντικειμενικότητας, οφείλω να προσθέσω κι άλλες επιλογές ενημέρωσης που μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξή τους. Ενημέρωση στο καφενείο για τους άντρες ή στο κομμωτήριο για τις γυναίκες! Ενημέρωση από το teletext αλλά και κάτι μάλλον πιο ενδιαφέρον: η επιλογή της αποχής από την ενημέρωση. Δεν ξέρω αν πρόκειται πράξη ανευθυνότητας, όμως παραδέχομαι με την ειδησεογραφία του σήμερα, κανείς δεν θα πει πως είναι μια επιλογή καταδικαστέα. Εσείς πως προτιμάτε να ενημερώνεστε περισσότερο; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

2 σχόλια:

  1. ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ:

    προσωπικά εγώ εμπιστεύομαι μόνο το διαδίκτυο και τις ειδήσεις από που προκύπτουν κυρίως από διασταύρωση πηγών :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. diavazo panta tis eidhseis toy in.gr kai polles fores vlepo eidhseis sto NET pio poli ta sabbatokiriaka. Tis kiriakes agorazo efimerida, alla mallon oxi gia na enimero8o oso gia tis tainies klp.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το