Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

EPΩΤΗΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ ποια τα πρόσωπα και οι έννοιες που επηρεάζουν την ελλάδα;

Καληνωρίσματα. Πριν λίγο καιρό, το έγκυρο περιοδικό “Foreign Policy” δημοσίευσε τη λίστα με τα δέκα άτομα που ασκούν την περισσότερη επιρροή στον πλανήτη. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως ανάμεσα στα άτομα imageαυτά βρέθηκε η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι, και η Μέρκελ (από τους γνωστούς λόγω κρίσης), αλλά και ο Πούτιν, Χάμενεϊ και Αλ Αζίζ. Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως το περιοδικό άφησε την πρώτη θέση κενή. Να μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Γιατί; Η πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του περιοδικού είναι πως –δυστυχώς- κανείς σήμερα δεν μπορεί να ασκήσει τέτοια πολιτικοοικονομική επιρροή ώστε να εξυπηρετήσει τα κοινωνικά συμφέροντας με γνώμονα την ανάπτυξη. Ελπίζω να συμφωνείτε με αυτήν την προσέγγιση. Είναι σαν αυτό που λέμε εδώ στην Ελλάδα, πως μπορεί να υπάρχουν πολιτικοί σήμερα, δεν υπάρχουν όμως ηγέτες.

Αφού λοιπόν λέμε για την Ελλάδα, μπαίνω στον πειρασμό να μεταφέρω το αφιέρωμα του περιοδικού, στα δικά μας δεδομένα. Εδώ. Ψάχνοντας για τους ανθρώπους που σήμερα ασκούν επιρροή στην ελληνική επικράτεια θα διαπιστώσουμε πως δυστυχώς περιοριζόμαστε σε ανθρώπους της πολιτικής κατά κύριο λόγο. Δεν θα μπω στην διαδικασία να προσθέσω κάποιον μεγαλο-συνδικαλιστή απλά και μόνο επειδή “τραβάει” τον έλληνα εργαζόμενο σε μια άνιση μάχη με την κυβέρνηση με όπλο την απεργία.

Οι δικές μου λοιπόν προτάσεις, θα είναι σίγουρα ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Δύο άτομα που ασφαλώς αποτελούν τα αφεντικά του πολιτικού παιχνιδιού σήμερα στην Ελλάδα. Δυστυχώς από την λίστα θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος καθώς –ας μην γελιόμαστε- δεν ασκούν την επιρροή που θα έπρεπε. Κλείνοντας πάντως με την πολιτική σκηνή, αναγκάζομαι (όντας αντικειμενικός) να αναγνωρίσω και τον Νίκο Μιχαλολιάκο ως τον πρόεδρο ενός κινήματος που επηρέασε την κοινή γνώμη (θετικά ή αρνητικά) με το κόμμα του.

Πολύ φοβάμαι πως αναλογιζόμενος τον κλάδο της τέχνης, δυσκολεύομαι να βρω τον καλλιτέχνη που αυτή τη στιγμή επηρεάζει την κοινωνία με το έργο ή την συμπεριφορά του. Τα άλλοτε λαμπρά παραδείγματα, αφήνουν την σημερινή λίστα απελπιστικά γυμνή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιστήμες. Αναζητώ έναν επιστήμονα ή καθηγητή που σαν όνομα δείχνει τον δρόμο για την σημερινή ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν ασφαλώς λαμπροί επιστήμονες και σήμερα με σημαντικές επιτυχίες σε ερευνητικά προγράμματα, κανείς όμως δεν έχει καταφέρει να παρακινήσει την κοινωνία.

Έτσι, αναγκάζομαι να προσθέσω άτομα του επιχειρηματικού κλάδου, όπως είναι ο Βαρδινογιάννης που αποτελεί πλέον εκμεταλλεύεται επιχειρηματικά και τον ήλιο, ενώ σύντομα αναμένεται να αποτελέσει πρωταγωνιστή στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Με δεδομένο πως ο ΟΠΑΠ είναι η πιο πετυχημένη επιχείρηση στην Ελλάδα και και πως αυτή πωλείται, βάζω στο παιχνίδι των προσωπικοτήτων και τον Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος όλα δείχνουν πως θα είναι ο βασικός υποψήφιος αγοράς του ΟΠΑΠ. Να βάλουμε στην λίστα και τον Μιχάλη Σάλα ο οποίος όπως πάντα καθορίζει τα δρώμενα στον τραπεζικό κλάδο; Αν ναι, τότε οφείλουμε να προσθέσουμε και τον Γιάννη Στουρνάρα που όχι μόνο κρατάει το βιβλίο εσόδων-εξόδων του κράτους, αλλά όλα δείχνουν πως έχει ενεργό ρόλο στα εντός δρώμενα και επιρροή στα εκτός.

Ομολογώ πως δυσκολεύομαι να βρω περισσότερες προσωπικότητες που να ασκούν περισσότερη επιρροή σήμερα στην Ελλάδα, οπότε θα το λήξω συμπληρώνοντας έννοιες και όχι πρόσωπα, όπως η κρίση, η πατρίδα, η επανάσταση και η διαφθορά.

Περιμένω την συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία μπορείτε να επιλέξετε και περισσότερες από μία επιλογές. Ποια είναι τα πρόσωπα και οι έννοιες που αυτή τη στιγμή θεωρείτε πως επηρεάζουν περισσότερο τα δρώμενα στην Ελλάδα; Αν έχετε να προτείνετε κάποια απάντηση που δεν είναι στις επιλογές, μπορείτε να την προσθέσετε στα σχόλια (προβληματισμούς) επιλέγοντας το άλλο+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΑΦΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το