Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤOΛΟΓΙΑΣ ~ αναζητώντας τα συστατικά μιας όμορφης ημέρας

Καληνωρίσματα. Αν ανήκετε στον μέσο όρο των ανθρώπων που κατοικούν στις δυτικές χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως την Ελλάδα, τότε θα μιλήσω απ’ ευθείας στην καρδιά σας! Θέλοντας λοιπόν να σας πιάσω την κουβέντα για την μέρα σας, θα ξεκινήσω χαρακτηρίζοντας την.

Μία κακή ημέρα που ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς επειδή η κακή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται! Για κάποιους το πρωί σημαίνει λίγος χρόνος στην τηλεόραση όσο πίνουν τον καφέ τους ακούγοντας τις πιο δραματικά ανόητες και κακές ειδήσεις στις πρωινές εκπομπές (μου έλειψαν τα παιδικά προγράμματα) και για κάποιους άλλους όχι απλά δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια, αλλά κατεβαίνοντας από τις σκάλες του σπιτιού περιμένεις για το πρώτο φανάρι για να δέσεις τα κορδόνια σου. Αν είσαι από τους τυχερούς που δουλεύεις, σίγουρα η δουλειά δεν είναι πια ευχαρίστηση, όχι γνωρίζοντας πως έχει μειωθεί ο μισθός σου μερικές φορές τα τελευταία χρόνια και όχι ξέροντας πως θα τον πληρωθείς πολλές μέρες μετά την πρωτομηνιά. Αν πάλι δεν δουλεύεις ποιος είπε ότι οι ώρες απραξίας δεν σε κουράζουν (και μόνο από το άγχος) εξίσου; Για το απόγευμα ή τέλος πάντων τις θεωρητικά ώρες ξεκούρασης μπορώ να γράψω πολλά. Ξέρω πως πλέον οι περισσότερες είναι στο σπίτι πλέον και ξέρω πως δεν είναι πια τόσο ευχάριστες. Σίγουρα η γκρίνια με τη γυναίκα σου ή τους γονείς σου για τα οικονομικά και τους απλήρωτους λογαριασμούς είναι στην ημερήσια διάταξη, οπότε περιμένεις το βράδυ που είτε θα αποβλακωθείς στην τηλεόραση είτε θα πέσεις σαν τσουβάλι που κείτεται στο κρεβάτι, σαν λύτρωση για να τελειώσει κι αυτή η βασανιστική ημέρα.

Η κρίση όμως μας μαστιγώνει εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια. Αν κατάφερες να προσαρμόσεις την ζωή, τα έξοδα και την ψυχολογία σου, τότε πρέπει να είσαι ένας καινούριος “εσύ”. Λογικά έχεις βρεις νέες διεξόδους ηρεμίας και διασκέδασης, έχεις μειώσει τις προσδοκίες και απαιτήσεις σου τουλάχιστον σε ότι αφορά τις υλικές απολαβές. Εσύ –φίλε μου- είσαι ο κερδισμένος από όλο αυτό το νταβαντούρι. Είσαι εκείνος που μπορείς να ατενίζεις με αισιοδοξία το μέλλον και αυτός που όταν με το καλό ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα γευτείς με περισσότερη επιτυχία τη νέα ημέρα.
Αλλά ας αφήσουμε την θεωρία και ας επιστρέψουμε στην πράξη. Κάπου ανάμεσα στην μαυρίλα της καθημερινότητάς σας –δεν μπορεί- θα υπάρχει μία καλή ημέρα. Μία μέρα που θα ξεχωρίσει γιατί θα είναι ευχάριστη, θα έχει καλά νέα, καλή παρέα, ξεκούραση, ένα διάλειμμα, μία επιτυχία στην δουλειά, μία καλή πράξη, ένα δώρο, κάτι ρε παιδί μου. Δεκάδες τραγούδια αφιερώθηκαν σε αυτήν ακριβώς την ημέρα και από εδώ θα μοιραστώ μαζί σας εκείνα που σιγοτραγουδώ όταν έχω μία τέτοια ημέρα. Μία μέρα που σίγουρα μια στο τόσο θα έχετε κι εσείς. Ελάτε λοιπόν στον χώρο των σχολίων/προβληματισμών και περιγράψτε μία τέτοια ημέρα. Γράψτε για κάτι που μπορεί να σας φτιάξει την διάθεση με τα νέα δεδομένα στην ζωή σας και ας φτιάξουμε μία λίστα με ευχάριστα γεγονότα, εμπειρίες, συναισθήματα ή σκέψεις που κάνουν μια μέρα εν μέσω κρίσης, όμορφη. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το