Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ CASE STUDY: αναζητούνται πολυεθνικές επενδύσεις για ανάπτυξη

Καληνωρίσματα. Μία τυπική πολυεθνική εταιρεία σήμερα, που έως τώρα δραστηριοποιούνταν
στην Ευρώπη μελετάει δείκτες, διαβάζει δημοσιεύματα και ενημερώνεται για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, περίπου όπως κι εμείς ενημερωνόμαστε από τα δελτία ειδήσεων τα τελευταία χρόνια.

Αν το κλίμα φόβου καλλιεργείται στην δική μας καθημερινότητα, φαντάζεστε πως κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει και σε αυτές τις εταιρείες. Αυτές βέβαια είχαν μία έξυπνη εναλλακτική και ακριβώς αυτή δείχνουν πως χρησιμοποίησαν. Πρόκειται για την φυγή τους από την Ήπειρο. Ότι η Γερμανία και η Ολλανδία δεν πλήττονται από την κρίση όσο εμείς (και η Ισπανία και η Ιταλία και η Πορτογαλία κ.ο.κ.) δεν σημαίνει πως αποτελεί για αυτές τις εταιρείες επιβεβαίωση για υγιείς επενδύσεις, γιατί σε αντίθεση με εμάς, αυτές οι εταιρείες σε μεγάλο βαθμό αντιλαμβάνονται τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη ως ενιαία δύναμη. Η κρίση λοιπόν (για εκείνους) δεν είναι ελληνική, είναι πανευρωπαϊκή!

Τα αποτελέσματα φάνηκαν μέσα στο 2012 όπου πάνω από σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις μετακόμισαν σε περισσότερο… ασφαλείς αγορές όπως της Αμερικής και της Ασίας. Όταν λοιπόν ακούμε από δω κι από κει πως οι ευρωπαϊκές δράσεις για την Ελλάδα αφορούν το σύνολο της Ένωσης, ξέρουμε πως αυτό είναι αλήθεια. Ας θυμηθούμε ποιο ήταν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των χωρών για τη σύνταξη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού του 2013. Οι χώρες προσπαθούσαν να πετύχουν λίγα έξοδα, συντηρητικές πολιτικές υπό τον φόβο της οικονομικής κατρακύλας τύπου ντόμινο και η Ευρώπη ζητούσε εξωστρέφεια στην οικονομική πολιτική για να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

Μήπως είναι πολύ αργά για την αναστροφή του κλίματος; Ήδη οι AIG, Shell, Vodafone, GlaxoSmithKline, όπως και πολλές ακόμα έχουν αποσύρει κεφάλαια, ρευστό, επενδύσεις, έχουν αλλάξει πολιτικές και πλέον απειλούν ανοιχτά την οικονομία της Ευρώπης, την ανεργία και όλα όσα σχετίζονται με αυτά. Είναι βέβαιο πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι μία μεγάλη και ελκυστική αγορά. Αυτό όμως προϋποθέτει πως ο ευρωπαίος πολίτης θα έχει την ευχέρεια να ξοδέψει και πως οι πολιτικές στον ευρωπαϊκό χώρο, θα είναι ικανές να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και να στηρίξουν τις ήδη υπάρχουσες. Αν αυτό γίνει, είναι βέβαιο πως οι εταιρείες θα επιστρέψουν και θα επενδύσουν χωρίς φόβο και πάλι. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το