Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ η εξάπλωση των θρησκειών που διαχώρισαν τον ένα θεό

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

από gizmodo
Watch how the major religions have conquered the entire world
Christianity. Islam. Judaism. Buddhism. Hinduism. All the major religions have basically competed with each other in an epic, historical game of Risk. Who can gain the most converts? Which religion is the most right at being right? Who has the most color on the board? Those who start strong early can flame out, others can try to stay steady while Christianity ends up painting the entire world after establishing key holding grounds.
This time lapse by Maps of War is a fascinating look at how the world has been imprinted with different faiths. The map slows down for key moments like the birth of religious figures, the sacking of Jerusalem, The Crusades and so forth to show you how the winners of war and the death of certain men can influence what God people pray to.
From 3000BC to now, it shows 5,000 years of religion in 90 seconds.

Τον περασμένο μήνα γράφαμε για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας. Είναι βέβαιο πως για να ξεκινήσεις να πιστεύεις σε έναν Θεό πρέπει πρώτα να σου αρέσει, να πεισθείς για την Αλήθεια Του ή απλά να περάσει σε εσένα από το περιβάλλον και την οικογένεια.

Πριν καταλήξουμε να έχουμε μια χριστιανική Ευρώπη και Αμερική, οι άνθρωποι ήταν άπιστοι ή πίστευαν σε μικρές θεότητες. Μία γέννηση, ένας θάνατος ή ένα γεγονός στάθηκαν ικανά να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σοβαρές θρησκείες που τελικά εξαπλώθηκαν σ’ όλο τον κόσμο. Φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν ήταν απλά. Πολιτικές διαμάχες, πόλεμοι, συμφέροντα και πολλά ακόμα μεσολάβησαν για να έχει μια επίσημη θρησκεία σήμερα ένα κράτος. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, το τοπίο παραμένει ρευστό. Δείτε τις συγκρούσεις χριστιανών και ισλαμιστών στην Νιγηρία και πολλές ακόμα παρόμοιες περιπτώσεις.
Το πολυμεσικό παραπάνω μας δείχνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Κοιτάξτε πως το Ισλάμ ο ινδουισμός και ο βουδισμός αποτελούν καθαρά γεωγραφικές θρησκείες αφού γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην ίδια περιοχή. Την ίδια ώρα ο Χριστιανισμός γεννήθηκε σε διαφορετικό σημείο από αυτό που ήκμασε και μάλιστα εξαπλώθηκε στην Βόρεια Αμερική η οποία για πρώτη φορά γνώρισε και εξάπλωσε ως τον νότο μία μεγάλη θρησκεία. Θα έλεγε κανείς πως ο νικητής είναι ο Χριστιανισμός, όμως αυτό δε θα ήταν σωστό.

Σε κάθε περίπτωση νικητής θα έπρεπε να είναι ο Θεός. Όπως κι αν τον λένε, όποια μορφή κι αν έχει, αρκεί να πρεσβεύει αξίες όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αυτάρκεια κλπ. Είναι κρίμα να μιλάμε ακόμα και σήμερα για πόλεμο θρησκειών και την ίδια ώρα να αποκαλούμαστε πιστοί. Είναι κρίμα να υποστηρίζουμε πως είμαστε θρησκευόμενοι όταν δεν εκπληρώνουμε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας ως πιστοί. Εξάλλου, θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τον τρόπο εξάπλωσης των θρησκειών με βάση τις ιστορικές συγκυρίες, την διδασκαλία της κάθε μιας και το είδος του κάθε πολιτισμού που τις υιοθέτησε, όμως τελικά ο προβληματισμός που σήμερα θέτουμε αφορά την ένωση των πιστών και όχι τον διαχωρισμό τους. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. Οι πραγματικά πιστοί, ή μάλλον εκείνοι που ΒΙΩΝΟΥΝ την θρησκεία τους και δεν την ακολουθούν τυφλά, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Ο διαχωρισμός, ο πόλεμος και οι σφαγές «αλλοθρήσκων» οφείλονται ξεκάθαρα στον φανατισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο.
      Ωστόσο θα συμπλήρωνα πως (δυστυχώς) συχνά τέτοιες συγκρούσεις έχουν και πολιτικά κίνητρα.

      Διαγραφή
  2. Φυσικά. Η πλειοψηφία των πολιτικών (που είναι ουσιαστικά άπιστοι ή άθεοι) χρησιμοποιούν απάτες, ψέματα και την θρησκεία για ίδιον όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το