Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

PEΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ για τον μ.

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Χρύσανθος Μποσταντζόγλου (Μποστ)
1918- 13/12/1995
γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος, στιχουργός
Ο Χρύσανθος (Μέντης) (Β-) Μποσταντζόγλου, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Μποστ ήταν σκιτσογράφος και γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1995. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μποσταντζόγλου, το γένος Παπαγιαννακοπούλου. Οι δυο γιοί του Κώστας καιΓιάννης είναι σήμερα διακεκριμένοι στον χώρο της γραφιστικής και την υποκριτικής αντίστοιχα. Το έργο του περιλαμβάνει πολιτικές γελοιογραφίες και χρονογραφήματα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, δέκα θεατρικά έργα και πολλές ζωγραφικές συνθέσεις. Για ένα διάστημα δούλεψε στη διαφήμιση όπου οι έντυπες καταχωρίσεις του για τη RENAULT (Ντοφίν εστί φιλοσοφείν), Flow Coat/Dupont (βάφεν ζι γκουντ πιλοτ?) ακόμα και οι πιλότοι της Λουφτβάφε βάφουν με βαφές Φλόου Κοτ.), άφησαν κυριολεκτικά εποχή με την τόλμη και τη διαφορετικότητά τους.

Νεαρός από τη Ρουμανία,
γύρισε στην Ελλάδα με μανία
με όνειρα πάμπολλα φορτωμένος
μα από τον πόλεμο κυνηγημένος..
Εισήχθη εις την Σχολήν Καλών Τεχνών
και κατέληξε μέλος των Αντιστασιακών
μπας και έφευγε η χολέρα
για να δει κανείς μια άσπρη μέρα.
Σκιτσογράφος έγινε στην πορεία
μα δε γλίτωσε τη λογοκρισία,
γιατί τα χρόνια ήταν δύσκολα
και πήγαινε αντίσταση, αναμφίβολα.
Συνεργάστηκε με πολλούς
και διακρίθηκε από αυτούς
με κοινό πολύ μεγάλο
που σαν αυτό δεν υπήρχε άλλο.
Ελευθερία, Αυγή, Αντί και Ταχυδρόμος
σε αυτά τα περιοδικά του ανοιγόταν ένας νέος δρόμος
Ομάδα, Μακεδονία, Ανεξάρτητος Τύπος, Εμπρός και Μεσημβρινή
και στα: Δρόμοι της Ειρήνης και Θεατή.
Απέκτησε δύο γιους
μα πέρασαν πείνα και καημούς
γιατί ταλέντο είχε μοναδικό
αλλά πολλοί τον ζήλευαν με τρόπο μανιακό.
Μαμά Ελλάς, Πειναλέοντας και Ανεργίτσα
τρεις χαρακτήρες με μπόλικα βίτσια.
Καταγραφή της καθημερινότητας σατυρική
και ήρωες από την ιστορία με γραφή ρυθμική.
Ανορθόγραφη ομοιοκταληξία
δε θα βρείτε ησυχία!!

Έτσι έχω τον Μποστ στο μυαλό μου, ευρηματικό και ταλαντούχο. Οι θεατρικές του δημιουργίες γράφονταν σε ομοιοκαταληξία δίνοντας ευστοχία σε αυτά που ήθελε να πει κι επίσης έδινε ένας άκρως χαριτωμένο και χιουμοριστικό τόνο στα έργα του. Χρησιμοποιούσε δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Σαν ζωγράφος ήταν αυτοδίδακτος και μιμούταν την τεχνοτροπία του Θεόφιλου και φιγούρες του θεάτρου σκιών. Τα σκίτσα του απεικόνιζαν πολιτικά πρόσωπα κι έτσι είχε τη δυνατότητα να τους σατιρίζει... Είχε καλές ιστορικές γνώσεις κι έτσι στα έργα του έκανε μια μίξη αρχαίων, βυζαντινών ηρώων και πιο πρόσφατων του 1821 και προσώπων της σύγχρονης ιστορίας όπως ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Κ. Καραμανλής.

Δεν είχε βλέψεις για Νόμπελ -που είναι και επίκαιρο θέμα- οπότε δεν ήθελε να ευχαριστήσει τη μαμά του, τον μπαμπά του και το υπόλοιπό του σόι για τα έμφυτα ταλέντα που διέθετε. Ήτα ένας αυθόρμητος άντρας και αν άνηκε στη γενιά μου θα του έλεγα: ''Congrats! You are genius''. Το πηγαίο χιούμορ και η διάθεση να παλέψει τη χαλεπή καθημερινότητα τον έκανε ένα με τους αναγνώστες του και ιδιαίτερα αγαπητό, ή τουλάχιστον αυτό άφηνε να εννοηθεί. Αναρωτιέμαι, ένας τόσο ευφυής τύπος τί σόι ιδιαιτερότητες να είχε; Σίγουρα δε θα έτρωγε μπούτι από κοτόπουλο γιατί είναι γεμάτο τοξίνες και αρέσει σε όλους. Ήξερε να κάνει τη διαφορά. Σε αυτό τον ζηλεύω σίγουρα.Το στενάχωρο είναι ότι οι περισσότεροι ξέρουν ένα μέρος της δουλειάς του, τη ''Μήδεια'', αν και ο Μποστ έγραφε υπέροχα και τα έργα του είναι παντός καιρού. 

Σας αφιερώνω ό,τι πιο επίκαιρο που ίσως να μη γνωρίζατε πως οι στίχοι είναι δικοί του!!
*Για τον Μποστ
Σας φιλώ!!! +Nastazia A

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το