Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

PEΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ παραμυθένιος ήρωας

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Ουώλντ Ντίσνεϋ (Walt Disney)
05/12/1901-15/12/1966
ο παραμυθοπαραγωγός των παιδικών σου χρόνων 
Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901 ήταν αμερικανός παραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων. Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ είναι ιδιαίτερα γνωστός ως επιτυχημένος παραμυθάς και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη του την ταινία Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι. Έφερε επίσης επανάσταση στον χώρο των θεματικών πάρκων με την πρωτοποριακή του δημιουργία, τηνΝτίσνεϋλαντ. Ο ίδιος και το προσωπικό του δημιούργησαν μια σειρά από τους πιο διάσημους ήρωες κινουμένων σχεδίων με εξέχουσα θέση να κατέχει η δημιουργία του Γουώλτ Ντίσνεϋ (που πολλοί τον γνώριζαν αποκάλεσαν ως «τον άλλο εαυτό του Γουώλτ»), Μίκυ Μάους. Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ πέθανε τον Δεκέμβριο του 1966 από καρκίνο του πνεύμονα. Τα λεγόμενα περί παγώματος του μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία είναι αστικός μύθος
Γεια σας! Σήμερα είμαι και πάλι εδώ, μέσα από τη στήλη ''ρετροσπεκτίβα'' για να σας μιλήσω για την καλύτερη baby sitter του κόσμου, το τηλεκοντρόλ. Η τηλεόραση δεν κάνει καλό, όλοι το ξέρουμε αυτό, όμως όλα τα παιδιά βλέπουν γιατί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό πρόγραμμα. Δεν είμαστε όμως ούτε στις Αλπεις, ώστε τα παιδιά να βγουν έξω και να τρέξουν στη βουνοπλαγιά, ούτε στην Αγγλία για να βγουν έξω να παίξουν κρίκετ. Τα παιδιά είναι κλεισμένα μέσα σε τέσσερις τοίχους. Δεν κινδυνεύει να στραβωθεί κανένα παιδάκι αν δει τηλεόραση -βέβαια δεν ξέρω πόση τηλεόραση βλέπει το δικό σας.

Ο Walt Disney αν και ανήκει τουλάχιστον δυο γενιές πίσω, προνόησε και άφησε σωρό ταινιών που παρακολουθούν ακόμη και οι νέες γενιές. Δεν πιστεύω ότι το έκανε μονάχα για να πλουτίσει, αυτό το έχουμε σαν δεδομένο γιατί ήταν ένας πρωτοποριακός επιχειρηματίας για τη δεκαετία του '50. Κατά βάθος είχε στόχο να μείνει στην ιστορία και να ψυχαγωγεί τα παιδιά των πόλεων αναίμακτα.

Έτσι από τη μεγάλη οθόνη, με το πέρασμα του χρόνου, πέρασε στη μικρή και η αποδοχή που γνώρισε είναι αν μη τη άλλο τεράστια. Η πληθώρα εικόνων στις αρχές και η προσθήκη χρωμάτων λίγο αργότερα, έκανε τα παιδιά να τον αγαπήσουν από την παρθενική του κιόλας ταινία, τη γνωστή σε όλους μας, Χιονάτη την οποία έχω τοιχογραφία στο υπνοδωμάτιό μου.
Και γιατί αυτά θεωρεί ένα παιδί ότι είναι τα αγαπημένα του προγράμματα; Γιατί τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται. Εγώ μικρή, ό,τι έβλεπα στην τηλεόραση το αποτύπωνα στο παιχνίδι μου με τις κούκλες. Ο κόσμος των καλών κινουμένων σχεδίων δίνει τροφή στα παιδιά να εμπνευστούν και να ξεφύγουν από την ανιαρή καθημερινότητα της πλήξης, της γρουσουζιάς και της οικονομικής κρίσης, που στην ηλικία που βρίσκονται όλα αυτά δεν τα αφορούν.

Αν ζούσαμε στη Γαλλία, η κυριακάτικη βόλτα με το παιδί σου θα ήταν στη Disneyland. Η ''baby sitter'' θα έπαιρνε ρεπό διότι η Κυριακή, προς το παρόν, είναι γιορτή και σχόλη. Η πληθώρα παιχνιδιών που συναντά κανείς εκεί διασκεδάζουν εις το έπακρον τους μικρούς μας φίλους κι έτσι η μέρα κυλά με πολύ κέφι παρέα με όλους τους εμπνευσμένους ήρωες του Ντίσνεϋ, τους οποίους τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν από κοντά και να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές μαζί τους!! Η τιμή του εισιτηρίου δεν αφορά κανένα πραγματικά γιατί η επίσκεψη σε ένα τέτοιο μέρος είναι απλά μια μοναδική εμπειρία!

Αυτό που επίσης τα παιδιά λάτρεψαν σε αυτούς τους τόσο συναρπαστικούς χαρακτήρες είναι ότι μέχρι σήμερα μαθαίνουν την εξέλιξη αυτών των ηρώων μέσα από comics και ταινιούλες. Αν δεν υπήρχε εξέλιξη, όλο αυτό κάπου θα βάλτωνε και θα κούραζε. Σκέψου πόσες φορές έχεις δει το Κωνσταντίνου και Ελένης... +Nastazia A 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα καλή εβδομάδα! Αν η τηλεόραση χρησιμοποιείται με μέτρο και σωστές επιλογές, μπορεί να επηρεάσει ως ένα βαθμό θετικά τα παιδιά!
    Για τον Disney που επέλεξες έχουν γραφτεί πολλά, όχι θετικά! Έχεις παρατηρήσει ότι σε όλα τα cartoons του απουσιάζει η μητέρα; Κάποιοι λένε πως αυτό οφείλεται στον τρόπο που πέθανε η δική του μητέρα, το οποίο θεωρούσε λάθος του, κάποιοι τον χαρακτήριζαν μισογύνη και κάποιοι ότι μέσα από την απουσία της μητέρας προσπαθούσε να δώσει παραδείγματα δύναμης στους ήρωες του.
    Αλλά ας μη ξεφεύγω από το δικό σου θέμα, γιατί αναμφίβολα μεγαλώσαμε με τα cartoons του και ψυχαγωγηθήκαμε! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επιβεβαιώνω τα όσα έχουν ακουστεί για τον μεγάλο αυτό δημιουργό. Και υπάρχουν πολύ περισσότερα που αφορούν τις επιρροές του στην αμερικανική κυβέρνηση & τον λαό υπέρ του ναζισμού και κατά των φιλελεύθερων. Δεν είναι τυχαίο που ένας εβραίος στενός συνεργάτης του (και δημιουργός του Γκούφυ) ξεκίνησε μία απεργία των εργαζομένων της εταιρείας της Disney.
      Ο ίδιος ο Disney είχε στενές σχέσεις και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και λέγεται πως διατηρούσε σχέσεις με τον ίδιο τον Χίτλερ.
      Οι δε ταινίες του Μίκυ συχνά έχουν αναλυθεί με σκοπό να εξαχθούν διάφορα και ποικίλα συμπεράσματα.
      Πολλά από αυτά είναι θετικά βέβαια καθώς ας μην ξεχνάμε πως στις ταινίες του έχουν ακουστεί ορισμένα από τα πιο κλασικά αριστουργήματα κλασικής μουσικής.

      Διαγραφή
    2. για κάθε μεγάλο παραγωγο ακουγονται θετικά κ' αρνητικά σχόλια... δεν είναι τυχαίο οτι μέχρι κ' σήμερα τα καρτούν του προβάλονται

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το