Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

PEΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ χριστουγεννιάτικοι τύποι

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Μπεφάνα, 'Αγιος Βασίλης, Santa Claus
ανέκαθεν
αυτούς που περιμένουμε κάθε χρόνο, ίδια μερα


Η Μπεφάνα, ο Άγιος Βασίλης και ο Santa Claus είναι οι αγαπημένοι χριστουγεννιάτικοι ήρωες μικρών και μεγάλων. Όπως στο νηπιαγωγείο, έτσι και τώρα, κάθε χρόνο καρτερείς την ημέρα των Χριστουγέννων, όχι μόνο για τα δωρίνια. Είναι η διάθεσή σου που αλλάζει από τη στιγμή που βλέπεις το μικρό μπαλκονάκι του γείτονά σου ‘’τίγκα’’ στα λαμπιόνια, κι ας είναι ακόμη Νοέμβριος. Δε σε πειράζει ούτε σε ενοχλεί γιατί μες την οικονομική –και όχι μόνο – κρίση, καθένας πρέπει να βρίσκει κάτι  που του δημιουργεί χαρά και ζωντάνια. Αν έχεις ανήμερα των Χρστουγέννων να υποστείς κανά γρουσούζη συγγενή, εκεί είναι που βάζεις και πάνω σου λαμπάκια!! Η ξεροψημένη γαλοπούλα σου φτιάχνει παροδικά το κέφι. Μετά στουμπώνεις ολίγον τι.

Η δεκεμβρινή ‘’ρετροσπεκτίβα’’ δε θα φιλοξενήσει μόνο έναν ήρωα αλλά τρεις αυτή τη φορά, γιατί το κλίμα σηκώνει συνωστισμό! Άραγε η Μπεφάνα, ο Άγιος Νικόλας- Σάντα και ο Άγιος Βασίλης όταν μοίραζαν δώρα έκαναν ‘’check in’’ ενώ άλλαζαν τοποθεσία; Τα τελευταία χρόνια μπορώ να σας πω ότι η απορία μου αυτή ολοένα και μεγεθύνεται... Σε ποιο καφέ άραγε θα μπορούσαν να συχνάζουν όλοι αυτοί μαζί; Και το θέμα συζήτησης ποιο θα ήταν; Εγώ λέω πως θα έπιναν καμιά Coca Cola που είναι και χορηγός του Σάντα. Τζάμπα τόσα χρόνια τον προωθούν; Το θέμα συζήτησης θα ήταν… μα ποιο άλλο από τα Χριστούγεννα!!!

Ξεκινώντας ανάποδα από τον τρόπο που σας παρουσίασα τους ήρωες θα σας μιλήσω αρχικά για τον Σάντα! Στη Δύση όπου ο Άγιος Νικόλαος λέγεται Santa Claus, η γιορτή φυσικά συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε. Η κανονική του μορφή φανταστείτε πως ήταν σαν όλων των υπόλοιπων αγίων, δηλαδή είχε τη μορφή ενός ασκητικού μοναχού – αρχιερέα και δεν ήταν ένας ευτραφής άνδρας με κόκκινα μάγουλα με άσπρη γενειάδα, κόκκινα ρούχα και μαύρες δερμάτινες μπότες. Η εικόνα αυτή προήλθε τον 19 ο αιώνα από τον πατέρα του αμερικάνικου καρτούν ThomasNast. Στη μετεξέλιξή του η φιγούρα εμπλουτίστηκε από τον κινηματογράφο και τη μουσική και η φήμη του πέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και του Καναδά κι έτσι εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στο ‘’σενάριο’’ προστέθηκε μια σύζυγος η Ms Claus με τη οποία είχαν σπίτι στο Βόρειο Πόλο κι εκεί παρασκεύαζαν τα δώρα των μικρών παιδιών. Για την παρασκευή και τη μεταφορά των δώρων είχαν την πολύτιμη βοήθεια των ξωτικών και των ταράνδων, με γνωστότερο το Ρούντολφ.

Στην Ελλάδα η μορφή του Santa Claus ταυτίζεται με εκείνη του Άγιου Βασίλη. Η ταύτιση έχει γίνει διότι πριν πολλά χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό ο Άγιος Βασίλειος προσέφερε σημαντικό έργο σε άπορα παιδιά και όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Επομένως εδώ υπάρχει μια στραβή παραποίηση και λάθος εικόνα του Μέγα και Αγίου Βασιλείου Καισαρείας.

Όσον αφορά την Μπεφάνα θα έλεγε κανείς πως είναι ο Άγιος Βασίλης της Ιταλίας. Ο μύθος έχει ως εξής: το βράδυ που γεννήθηκε ο Χριστός οι τρεις μάγοι επισκέφθηκαν το σπίτι της Μπεφάνα, η οποία ήταν κι εκείνη μάγισσα. Έφαγαν και ήπιαν όλοι μαζί. Προτού φύγουν της πρότειναν να πάνε μαζί για να προσκυνήσουν το μικρό Χρίστο. Εκείνη δεν πήγε μετανιώνοντας γι’ αυτήν της την απόφαση μελλοντικά. Προσπαθώντας να επανορθώσει κάθε χρόνο μεταξύ 5 και 6 Ιανουαρίου μοιράζει δώρα σε όλα τα καλά και φρόνιμα παιδάκια και στα άτακτα αφήνει μέσα στη χριστουγεννιάτικη κάλτσα ένα κάρβουνο το οποίο στην ουσία είναι γλυκό σε σχήμα κάρβουνου. Τα δώρα τα μοιράζει καθώς κάθε χρόνο επιδιώκει να βρει το Χριστό και να του αφήσει κι Αυτού δώρο. Είμαι πεπεισμένη ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο…

Τα Χριστούγεννα είναι χαρά λόγω των αναρίθμητων παραμυθιών που υπάρχουν και λόγω της προσφοράς μας στους συνανθρώπους μας. Το κλίμα αυτό μόνο ευτυχία μας δίνει και πληρότητα γιατί η βοήθεια την εποχή αυτή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία… Θα έλεγα πως είναι απαραίτητη!                            
Merry Christmas!! +Nastazia A

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

8 σχόλια:

  1. μου άρεσε πάρα πολύ σήμερα το κείμενο και ο τρόπος παρουσίασης του θέματός σου.
    Κρατάω και συνυπογράφω πως η βοήθεια είναι πράγματι απαραίτητη. Ας την εφαρμόσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. aaaaa! trelainomai gia tetoies anarthseis! Epitelous exoyme kati eyxaristo na perimenoyme!
    Kala xristoygenna Nastazia kai oloi sthn Krhth!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :) :) Γέλασα τόσο πολύ με τα check in!!

    Tώρα αν σου πω ότι για την Μπεφάνα ούτε καν είχα ακούσει; Από ιστορίες άλλω τίποτα πάντως! ;)
    Απολαυστική η ανάρτησή σου ευχαριστούμε!! Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο κι επίκαιρο το άρθρο σου σήμερα! Χαίρομαι πάρα πολύ που διάλεξες ένα τόσο όμορφο θέμα για μικρούς και μεγάλους! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το