Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

PEΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ savoir vivre

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Χρήστος Ζαμπούνης
03/12/1960
τρόποι καλής συμπεριφοράς

-Savoir vivre: να ξέρεις να ζεις.
-Τρώγοντας καλαμπόκι όπως κάνω τώρα που γράφω μέσα από κονσέρβα; Δε νομίζω…
Μου φαίνεται πως οι τρόποι καλής συμπεριφοράς δημιουργήθηκαν για τις μεγαλοκοπέλες που δεν ξέρουν πώς να γερνούν όμορφα. Ρυτιδιάζουν απότομα, αποκτούν απότομα προγούλι που είναι ξαδελφάκι με την πτώση των βλεφάρων. Πάραυτα ο πλαστικός τους –που είναι και οικογενειακός τους φίλους- δε σώζει την κατάσταση.

Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς υπάρχουν για να κόβουν τη ‘’φόρα’’ σε ορισμένους αυθόρμητους ώστε να μην εκφράζονται απολύτως ελεύθερα! Ακόμα και ο πιο αγενής άνθρωπος πάνω σε αυτό τον πλανήτη οφείλει να είναι ευγενικός ή να παριστάνει τον ευγενικό σε περιπτώσεις όπως η ακόλουθη: : η άλλη μόλις γέννησε αλλά είναι πιο αδύνατη από ποτέ, τι κι αν γέννησε προχθές… ή σε κυριακάτικο τραπέζι με τα πεθερικά. Τι γνώμη να σχημάτιζε για εμένα η πεθερά μου αν με έβλεπε να τρώω ωμό καλαμπόκι από κονσέρβα πλούσιο σε συντηρητικά;

Ακολουθώντας τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς σου ανοίγονται πόρτες. Όλοι σε θυμούνται για την καλή σου την καρδιά. Ο πραγματικά καλλιεργημένος - ευγενικός άνθρωπος έχει συναισθηματική νοημοσύνη. Σκέφτεται τις ανάγκες του άλλου και του συμπεριφέρεται αναλόγως. Δε θα ρίξεις σαλάμι στο φάκελο των εκλογών γιατί δε θες τα χέρια του ξάγρυπνου ανθρώπου της εφορευτικής επιτροπής να λαδωθούν, κι ας είσαι αγανακτισμένος. Μαθαίνεις να σέβεσαι τον άλλο χωρίς καν να είναι γαλαζοαίματος διότι η καλή συμπεριφορά είναι στο πικ της παρακμής της στις μέρες μας. Τι κι αν μπήκαμε στο 2015; Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να είσαι ευγενικός επειδή όλα θα είναι με το μέρος σου. Δηλαδή η πρώην εγκυμονούσα –νυν λεχώνα- θα είναι χαρούμενη και η πεθερά θα μιλά στις φίλες της για ένα πραγματικό κελεπούρι.

Εδώ στην Ελλάδα ‘’πρωτεργάτης’’ του savoir vivre υπήρξε ο Ζαμπούνης γιατί εξακολουθεί και ασχολείται με αυτό μέσω της καθημερινής του εκπομπής στον ''Παραπολιτικά fm''. Μάλιστα έχει γράψει και ομώνυμο βιβλίο.

Από το 1980 έως το 1993 εργάστηκε ως ξεναγός. Το 1986 ξεκίνησε να δημοσιογραφεί ως ανταποκριτής ελληνικών περιοδικών στη Γαλλία, όπως «Τα Πρόσωπα», «ΈΝΑ», «Γυναίκα», «Κλικ», «Ταχυδρόμος», «Εικόνες». Στη συνέχεια υπήρξε ανταποκριτής της Γραμμής Α.Ε. και του «Ελεύθερου Τύπου» στο Παρίσι. Το 1991 ξεκίνησε η συνεργασία του με γαλλικά έντυπα όπως τα "Point de Vue”, “Figaro”,“Magazine” και “Paris Match”. Επίσης συνεργάστηκε με φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το “Gamma Press”, “Sigma Press” και το “GLMR”. Έπειτα από 15 χρόνια παραμονής στη Γαλλία, επέστρεψε το 1999 στην Ελλάδα και για δύο περίπου χρόνια ανέλαβε την παρουσίαση της εκπομπής “PRIVE” στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel.

Γνωρίζοντας το Παρίσι από κοντά και βλέποντας την κουλτούρα και τη φινέτσα του έγραψε το βιβλίο του το οποίο για τον Έλληνα δεν ήταν κάτι βαρυσήμαντο και ούτε πιστεύω πως σε αυτή τη χώρα θα γινόταν μπεστ σέλερ. Όμως ήταν κάτι επαναστατικό απέναντι στην ψευτοχλιδή η οποία κυμαινόταν ανάμεσα σε κουβανέζικα πούρα, λίαρ τζετ και σιδερένια ψησταριά στην πλώρη με περσινό κάρβουνο από το Πάσχα για να ψηθούν τα ‘’κοψίδια’’. Επιστρέφοντας λοιπόν στα πάτρια εδάφη το ’99 και βλέποντας τα λεκτικά ελληνικά ‘’γαλλικά’’ σε ουρές της εφορίας, σε μποτιλιαρίσματα των αθηναϊκών δρόμων άντεξε τρία χρόνια στην απραξία. Απραξία εννοώντας χωρίς να έχει δώσει ως τότε το δικό του ‘’τακτ’’ στην ελληνική κοινωνία. Είναι εξαιρετικά αγαπητός διότι σου δίνει την εντύπωση ότι νοιάζεται για εσένα. Στην εκπομπή λέει αρκετές λέξεις στα γαλλικά και με τη ζεστή φωνή του σε κάνει να τον ερωτεύεσαι μόνο που το ακούς, κυρίως γιατί δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει αλλά αντιλαμβάνεσαι πως είναι ένας αληθινός ''τζέντλεμαν'' και αν τον είχες για σύζυγο θα σου συμπεριφερόταν σαν μια άλλοτε Μαρία Αντουανέτα ακόμη κι αν ήσουν γιαγιά, γιατί θα είχατε περάσει φοβερά και μοναδικά στα νιάτα σας!! +Nastazia A 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

3 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το