Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

PEΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ αναμνήσεις από παλιότερη εποχή

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Θεία Λένα - Αντιγόνη Μεταξά
1905 - 16/10/1971
παιδικές αναμνήσεις
Ποια είναι η Αντιγόνη Μεταξά ή αλλιώς  η Θεία Λένα; 
Τη θεία Λένα την έμαθα όταν ήμουν πολύ πολύ μικρή από τον μπαμπά μου οποίος όταν ήταν στην ηλικία μου την άκουγε ανελλιπώς. Εντάχθηκε λοιπόν στην οικογένεια σαν μια μακρινή θεία την οποία δεν πρόλαβα να γνωρίσω. Όταν ξυπνούσα το πρωί να ετοιμαστώ για το σχολείο, ο μπαμπάς μου τραγουδούσε το ‘’Καλημέρα σας παιδιά τραλαλά τραλαλά …’’. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι του έλεγα να το ξαναπεί γιατί μου άρεσε πολύ! Και πώς να μην μου αρέσει από τη στιγμή που το τραγούδι αυτό μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά, τους σημερινούς ανθρώπους που βρίσκονται μεταξύ 50-60 ετών. Το χαρακτηριστικό τραγούδι για να καλημερίσει τα παιδιά ήταν αυτό: 
Η απίστευτη απήχηση που είχε η παιδική εκπομπή της στο ραδιόφωνο  του τότε ΕΙΡ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας) από την οποία έγινε ευρύτερα γνωστή ονομαζόταν ‘’Η ώρα του παιδιού’’. Το 1967 η εκπομπή αυτή μεταφέρθηκε στην τότε ασπρόμαυρη ΥΕΝΕΔ, κι έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο παιδικό πρόγραμμα το οποίο ήταν πρωτοπορία για την εποχή εκείνη.

Το έργο της δεν ήταν μονάχα αυτό. Πώς θα ήταν δυνατόν μια γυναίκα που προερχόταν από μια οικογένεια με πληθώρα λαμπρών επιστημονικών μυαλών,  από χώρους όπως η πολιτικής η συγγραφή, η ιατρική και η διπλωματία, να μην ασχοληθεί με την διεύρυνση του πνεύματός της; Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παρίσι και υποκριτική και σήμερα μετράμε περισσότερα από 50 συγγραφικά της έργα. Δεν το έκανε τόσο για βιοποριστικούς λόγους όσο για να μεταδώσει τη φλόγα που έκαιγε μέσα της και το πάθος της για την καλλιέργεια και τη διατήρηση της αγνότητας των μικρών παιδιών.


Παντρεύτηκε με τον Κώστα Κροντηρά ο οποίος βοήθησε τη σύζυγό του στα πρώτα της βήματα στο ραδιόφωνο καθώς από το 1936 επιδόθηκε στη ραδιοφωνική σκηνοθεσία, αρχικά στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών και αργότερα στην ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ. Απέκτησαν μαζί μια  κόρη τη Λήδα Κροντηρά η οποία ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα της μητέρας μιας και από μικρή ηλικία λάμβανε μέρος στις παραστάσεις του "Θεάτρου του Παιδιού" που είχε ιδρύσει η μητέρα της καθώς και στις ραδιοφωνικές εκπομπές που διεύθυνε η μητέρα της. +Nastazia A 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το