Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ANΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΜΑΪΟΥ ~ άγχος στις πανελλήνιες εξετάσεις;

μαθήματα από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τις ζωές τους

Γεια σας και σήμερα αγαπητοί αναγνώστες από το +yannidakis 


Πανελλήνιες εξετάσεις! Μια περίοδος στρες και άγχους για πάρα πολλά παιδιά. Μια περίοδος όπου νιώθουν πως το μέλλον τους και η επαγγελματική τους εξέλιξη κρίνεται από τις εξετάσεις αυτές. Τα λάθη που γίνονται όμως εξαιτίας του άγχους που καταβάλει τους εφήβους μας είναι πολλά, και είναι αυτά που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε απογοητεύσεις και αποτυχίες. Το να έχει κανείς λίγο άγχος δεν είναι απαραίτητα κακό. Το λίγο άγχος είναι ωφέλιμο και κρατά το άτομο σε εγρήγορση και σε συγκέντρωση λόγω της ορμόνης αδρεναλίνης που εκκρίνεται. Το πολύ άγχος όμως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει και στο λεγόμενο σύνδρομο Burnout.

Το μυστικό της επιτυχίας και της αποφυγής λαθών είναι η πολύ καλή οργάνωση τόσο πριν τις εξετάσεις όσο και κατά την διάρκεια των εξετάσεων. 


Πριν τις εξετάσεις τα παιδιά θα μπορούσαν να οργανώσουν  την ύλη τους σε μικρότερα κεφάλαια και να οργανώσουν αντίστοιχα τον χρόνο που θα αφιερώνουν καθημερινά στο διάβασμα. Να ξεκινήσουν την οργάνωση αρκετό καιρό πριν τις εξετάσεις για να μην πιέζονται στο τέλος με πανικό. Να βάζουν μικρούς στόχους και να προσπαθούν να τους πετυχαίνουν, για παράδειγμα σήμερα θα διαβάσω τόσες σελίδες. Να σημειώνουν τα βασικά σημεία της ύλης, ή να τα αντιγράφουν  σε τετράδιο για να έχουν μαζεμένα τα σημαντικά σημεία. Να κάνουν επαναλήψεις πριν προχωρήσουν στο επόμενο κεφάλαιο ή αν μπορούν να κάνουν επανάληψη με φίλους ή συγγενείς που να νιώθουν άνετα με μορφή ερωτήσεων. Να κάνουν συχνά διάλειμμα χωρίς όμως να έχουν το βιβλίο στο χέρι. Το διάλειμμα θα πρέπει να είναι στιγμή ηρεμίας και χαλάρωσης για τον εαυτό του. Η ώρα του φαγητού επίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνεται με ηρεμία χωρίς βιβλία στο τραπέζι. Η κατανάλωση πλούσιων σε βιταμίνες τροφίμων βοηθούν στην οχύρωση του οργανισμού, και το πράσινο τσάι στην συγκέντρωση. Πολύ σημαντικός είναι ο βαθύς και ποιοτικός ύπνος για να ξεκουράζονται σώμα και νους. 

Καλό είναι στην ιδιαίτερη αυτή περίοδο των εξετάσεων τα παιδιά να σκέφτονται θετικά και να μην επηρεάζονται από αρνητικές σκέψεις. Ας τονίζουν τα θετικά που προσφέρουν οι εξετάσεις και όχι τα στρεσσογόνα σημεία τους. Για παράδειγμα οι εξετάσεις για μένα είναι πρόκληση για να πετύχω τους στόχους και τα όνειρά μου και όχι μια δύσκολη κατάσταση που θα με κάνει να αποτύχω και να απογοητεύσω εμένα και τους άλλους. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι η στήριξη της οικογένειας για έναν έφηβο που δίνει εξετάσεις είναι μεγάλο βάλσαμο. 


Η ημέρα των εξετάσεων έφτασε. Το βράδυ πριν τις εξετάσεις είναι πολύ καλό να οργανώσουν την τσάντα με ότι χρειαστούν να έχουν κοντά τους για να μην έχουν και αυτό στο μυαλό τους το πρωί. Όταν πάρουν τα θέματα στα χέρια τους ας ξεκινήσουν με αυτό που είναι πιο ξεκάθαρο στο μυαλό τους και τα πιο δύσκολα θέματα στο τέλος. Οι βαθιές ανάσες ηρεμίας βοηθούν να έρθουν στο μυαλό λεπτομέρειες που μας ξέφυγαν. 
Τέλος θα ήθελα να πω στα παιδιά που δίνουν εξετάσεις να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν να περάσουν κάπου δεν έχει τελειώσει τίποτα. Στην ζωή μας έχουμε πολλές ευκαιρίες να καταφέρουμε και να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε. +entita matsinska 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το