Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΓΕΩΓPAΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ~ νέα σκωτία

Γιατί τα ταξίδια δεν οδηγούν πάντοτε σε σμαραγδένιες παραλίες, ας ψάξουμε πιο βαθιά τον πλανήτη μας

καλώς ορίσατε στα ταξίδια του +yannidakis


Σήμερα τα φτερά των ταξιδιών μας πετάνε Βόρεια σ’ ένα μέρος ξεχωριστό, όμορφο αλλά και πολιτισμένο. Προσγείωση λοιπόν θα κάνουμε στην ευγενική και φιλειρηνική χώρα του Καναδά και συγκεκριμένα στην πανέμορφη Νέα Σκωτία. Πλαισιωμένη από νερά σχεδόν εξολοκλήρου, συμπεριλαμβάνει τη μακρόστενη χερσσόνησο της Νοτιοανατολικής ακτής του Καναδά και το νησί Κέιπ Μπρέτον. Η Νέα Σκωτία βρίσκεται σχεδόν ακριβώς στη μέση μεταξύ του Ισημερινού και του Βόρειου Πόλου. Μέσα στα 55,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν υπάρχει κανένα μέρος που να απέχει περισσότερο από 67 χιλιόμετρα από κάποια ακτή. Ενώνεται με τον Ηπειρωτικό Καναδά με τον ισθμό Chignecto και στα Ανατολικά βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού, στα νότια από τον κόλπο του Maine και στα δυτικά από τον κόλπο του Fundy.


Η Νέα Σκωτία έχει το ιδιόρρυθμο κλίμα που δεν χαρακτηρίζει γενικά τον Καναδά, με τους σκληρούς χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια. Το κλίμα ρυθμίζεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό που προσφέρει σχετικά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια αλλά ταυτόχρονα καιρικές συνθήκες που μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες. Πρωτεύουσα είναι το Χάλιφαξ χτισμένο στο πιο νότιο μέρος της επαρχίας, μια κοσμοπολίτικη πόλη με βοτανικούς κήπους και όμορφα κτήρια αλλά και άλλα χαρακτηριστικά των πόλεων της Νέας Αγγλίας στις ΗΠΑ.

Ιθαγενείς της Νέας Σκωτίας είναι η φυλή των Μικμάκ (Mi’kmaq) και αποκαλούν την περιοχή Μικιμάκι. Γενικά ταυτίζονται με τα χαρακτηριστικά των Αμερικανικών Ινδιάνων και συνεχίζουν να ζουν αυτόνομοι σε ορισμένες περιοχές της χερσονήσου αλλά και του Ηπειρωτικού Καναδά. Η εισβολή των Ευρωπαίων έγινε πρώτα από Γάλλους αποικιστές στα 1605 οι οποίοι και ίδρυσαν την πρώτη Γαλλική αποικία στον Καναδά, τη λεγόμενη Acadia. Οι Βρετανοί κατέκτησαν την Acadia στα 1710 και από τότε η περιοχή απέκτησε τις Κελτικές της ρίζες. Nova Scotia όπως λέγεται στα Αγγλικά είναι η λατινική μετάφραση του New Scotland. Οι σημερινοί Νεοσκωτσέζοι είναι περήφανοι όχι μόνο για τη Σκωτσέζικη καταγωγή τους αλλά και για τις Γαλλικές ρίζες τους.


Τα καταπράσινα βουνά και τα απότομα βάραθρα που βυθίζονται στον Ωκεανό αποκαλούν θέλγητρο για χιλιάδες τουρίστες φυσιολάτρες που αγαπούν την πεζοπορία και τις όμορφες ανατολικές μακρινές θέες. Οι ανοιχτές θάλασσες φιλοξενούν χιλιάδες φάλαινες που αγαπούν τα πλούσια θρεπτικά, παγωμένα νερά του Ατλαντικού και αποτελούν εντυπωσιακό θέαμα με τους πίδακες να ξεχωρίζουν μέσα στα σκούρα γαλάζια νερά. Οι θαλασσινοί βάλτοι στα δυτικά φιλοξενούν χιλιάδες πουλιά και θαλάσσια ζώα με πανέμορφα ηλιοβασιλέματα.

Η Νέα Σκωτία είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ο σύγχρονος Καναδάς και καλύπτει απόλυτα τον επισκέπτη που θέλει να έχει όλες τις ανέσεις αλλά ταυτόχρονα την παρθένα φύση στα δάχτυλά του. Προσοχή επισκέπτες: Τα τεράστια Moose είναι επιβλητικά αλλά δεν τους αρέσουν οι ανθρώπινες φιλίες... +Niko Spiridakis 



σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το