Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ άγιος παΐσιος ο πνευματικός συσπειρωτής

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Πριν μερικές ημέρες γιορτάσαμε την πρώτη γιορτή του Αγίου Παϊσίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για
την τελευταία επίσημη αγιοποίηση ενός σπουδαίου μοναχού που έζησε μέχρι το 1994 και μάλιστα μόνασε ως το τέλος των ημερών του, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Δεν θα μπω στην διαδικασία πως έγινε Άγιος, γιατί και τι λένε οι κανονισμοί της Εκκλησίας. Όσοι γνώρισαν τον ίδιο ή το έργο του, γνωρίζουν πως πληρούσε κάθε αυστηρή προϋπόθεση που θέτει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ακριβώς εκεί θέλω να σταθώ. Δεν έχει πολύ καιρό που στην Καθολική Εκκλησία έχουμε Πάπα τον Φραγκίσκο, έναν άνθρωπο που εξ αρχής κέρδισε το ποίμνιο του και έκανε μόνο συμμαχίες ανάμεσα σε άλλες θρησκείες ή δόγματα. Ανάμεσα στ' άλλα ο Φραγκίσκος αγιοποίησε με ταχύτατες διαδικασίες τρεις -αν δεν κάνω λάθος- επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας, αφού αφενός τηρούσαν τις προϋποθέσεις και αφετέρου είδε πως με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην πίστη και την Εκκλησία πιο κοντά στον κόσμο.

Πολιτική; Ναι. Ατιμία; Όχι. Κανείς δεν χάνει με τις διδαχές του Παΐσιου, του οποίου τα βιβλία είχα την ευκαιρία να διαβάσω. Δεν βγήκα χαμένος, δεν βγήκα αδιάφορος και η είδηση της αγιοποίησής του, αφενός με εξέπληξε δεδομένης της δυσκολίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας να αγιοποιήσει εύκολα και αφετέρου μου κέντρισε το ενδιαφέρον, εμένα, καθώς σε πλήθος πιστών που γνώρισαν, έμαθαν ή διάβασαν τον Πατέρα. Αυτή η εκκλησιαστική αναταραχή δεν είναι επικοινωνιακό τρικ, είναι πνευματική συσπείρωση! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το