Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ANΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ σχιζοφρένεια

μαθήματα από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τις ζωές τους

Γεια σας και σήμερα αγαπητοί αναγνώστες από το +yannidakis 

Κάποια στιγμή στην ζωή μας όλοι έχουμε ακούσει την λέξη “σχιζοφρένεια”. Μερικοί μπορεί να την έχουν χρησιμοποιήσει για να αναφερθούν αστειευόμενοι ίσως σε κάποιον γνωστό ή φίλο.

Σχιζοφρένεια όμως στην πραγματικότητα είναι μία από τις δέκα σημαντικότερες αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας των ασθενών παγκοσμίως.  Περίπου το 1% του πληθυσμού εκδηλώνει τη διαταραχή. Μπορεί να επηρεάσει τους άντρες αλλά και τις γυναίκες με την ίδια συχνότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται μεταξύ 16 και 30 ετών. Είναι σπάνιο να εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα. Βέβαια άτομα με ιστορικό σχιζοφρένειας στην οικογένεια τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση της.

Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την σκέψη, την συμπεριφορά, την εργασιακή ικανότητα και την γενικότερη λειτουργικότητα του ατόμου.  Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα που πάσχουν είναι παραληρητικές ιδέες, διαταραχές βούλησης, διαταραχές μνήμης, μείωση της ικανότητας για αυθόρμητο λόγο, κοινωνική απόσυρση και τέλος το κυριότερο σύμπτωμα είναι οι ψευδαισθήσεις δηλαδή πράγματα ή καταστάσεις όπου το άτομο βλέπει, ακούει, πιάνει, γεύεται ή ακόμα μυρίζει τα οποία όμως δεν είναι πραγματικά. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν σε γενικότερη συναισθηματική αποδιοργάνωση και μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του κυνδύνου κατάχρησης ουσιών. 

Το όργανο του σώματος που επηρεάζεται στην σχιζοφρένεια είναι ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά. Αν και δεν είναι απόλυτα γνωστή η αιτιολογία της σχιζοφρένειας, σήμερα γνωρίζουμε ότι  δεν υπάρχει ένα μοναδικό αίτιο που την προκαλεί, αλλά ότι ένας συνδυασμός παραγόντων παίζει ρόλο στην εκδήλωσή της. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες όπως επίσης και κάποια δυσλειτουργία στον εγκέφαλο, τραυματισμοί στον εγκέφαλο που συνέβησαν κατά τη γέννηση του ατόμου, προβλήματα στην επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, οι εμπειρίες της ζωής του κάθε ανθρώπου. Οι παραπάνω παράγοντες από μόνοι τους δεν μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια καθώς πρέπει να επιδρούν οι γενετικοί παράγοντες όπως ανέφερα και παραπάνω. 

Για τα άτομα που πάσχουν είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια και δεν έχουν την δύναμη να την αντιμετωπίσουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε βαριά κατάθλιψη η ακόμα και σε αυτοκτονία. Η αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας είναι μια μεγάλη διαδικασία καθώς είναι μια χρόνια ασθένεια. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινάει νωρίς με την εκδήλωση των συμπτωμάτων και αυτή είναι ένας συνδυασμός αντιψυχωσικών φαρμάκων και ψυχοθεραπεία. Η αγωγή βοηθάει τα άτομα να αντιλαμβάνονται σωστά την πραγματικότητα, να σκέφτονται καθαρά, να αποφασίζουν ελεύθερα και λογικά και να λειτουργούν φυσιολογικά.Το σημαντικότερο είναι οι ασθενείς να μην διακόπτουν την αγωγή τους. Αυτό πολλές φορές δεν εφαρμόζεται γιατί τα φάρμακα αυτά διακόπτουν το κίνητρο των ασθενών για δραστηριότητες. +entita matsinska 


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το