Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ η κυβέρνηση τσίπρα μοναδική ευκαιρία για την εκκλησία

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε σήμερα, την αντίδραση της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία. Λίγο-πολύ, όλοι γνωρίζουμε την φιλοσοφία των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στην θρησκεία και την Εκκλησία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει εξαρχής πως είναι άθεος και προφανώς αυτό είναι δικαίωμά του. Αυτό που επίσης προκάλεσε το λαϊκό αίσθημα ήταν η διπλή ορκωμοσία χωρίς θρησκευτικό όρκο από τους περισσότερους, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως δυο μέρες πριν τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την ευχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και την Δευτέρα μετά τις εκλογές έπραξε το ίδιο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ο νέος πρωθυπουργός έστειλε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τους έλληνες που κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία ενστερνίζονται την συντηρητική εκκλησιαστική παράδοση, αφού παραδέχτηκε ότι είναι άθεος αλλά έδειξε ότι υπολογίζει και σέβεται την επίσημη Εκκλησία και τους πιστούς. Αυτό είναι καλό. Αυτό στέλνει μηνύματα σεβασμού.
Και αυτό, δίνει μία ιστορική ευκαιρία της επανεξέτασης των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Σχέσεις που πέρασαν από πολλά στάδια. Ξεκίνησαν από την διάσωση της ελληνικής νεολαίας με το κρυφό σχολειό και την διάσωση του ελληνικού έθνους κατά την επανάσταση. Ήταν ο ανασταλτικός παράγοντας σε εποχές βασιλείας ή και χούντας και φτάσαμε στο σήμερα που η αδράνεια της την έφθειρε και την εξέθεσε στα μάτια των πιστών και των πολιτών της χώρας αυτής. Μου θυμίζει κάπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου πλέον που η Δημοκρατία είναι κατοχυρωμένη, εκείνος τείνει να έχει τυπικά και... διακοσμητικά καθήκοντα.
Ναι, θεωρώ πως είναι μια ιστορική ευκαιρία να επανακαθοριστεί η λειτουργία και η Δομή της Εκκλησίας, επ’ αφορμής των όσων προηγήθηκαν αλλά και όσων θα ακολουθήσουν με βάση την κυβερνητική πολιτική και το λέω αυτό χωρίς να υπονοώ κατ’ ανάγκη κάτι. Είναι ευκαιρία η Εκκλησία όχι να ξεκινήσει, αλλά να αναδείξει το έργο της και να επιστρέψει η καταξίωση της στα μάτια των πιστών. Ήρθε η στιγμή που η Εκκλησία θα συμβάλει στην αναδόμηση της κοινωνίας όχι μόνο με το φιλανθρωπικό της έργο αλλά και με το πνευματικό της έργο.
Τα περιθώρια για αυτό είναι μεγάλα. Χρειάζονται όμως πνευματικά άτομα με γνώση στην ψυχολογία και επίγνωση της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων και κυρίως των νέων σήμερα. Η νέα κυβέρνηση, η νέα εποχή στην Ελλάδα δίνει το έναυσμα για μια ιστορική ευκαιρία στην Εκκλησία. Ελπίζω να την εκμεταλλευτεί! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το