Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ γρίφοι, αινίγματα και ένας.. "άλλος" προβληματισμός

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis 
«Ποιό ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;» Ρώτησε με βλέμμα βλοσυρό και γεμάτο πονηριά η Σφίγγα. Ο Οιδίποδας, βέβαια, αντί να.. προβληματιστεί, απάντησε με ύφος όλο σιγουριά και θάρρος πως: «το ον αυτό είναι ο άνθρωπος, αφού όταν είναι βρέφος περπατάει στα τέσσερα, μετά σηκώνεται στα δύο του πόδια, και στα γηρατειά περπατάει όρθιος, αλλά χρησιμοποιεί σαν τρίτο πόδι ένα μπαστούνι». Εκείνη τον κοίταξε έκπληκτη και σαστισμένη, αφού δεν περίμενε να απαντήσει σωστά και τόσο γρήγορα μάλιστα. Μόλις λύθηκε ο γρίφος της Σφίγγας, εκείνη γκρεμίστηκε από τον βράχο της και σκοτώθηκε. Φήμες λένε, πάντως, ότι ο Οιδίποδας "έκλεψε", αφού είχε δει την απάντηση του εν λόγω γρίφου στον.. ύπνο του. Έτερον εκάτερον!

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Αυτήν την Τετάρτη, όπως καταλάβατε, θα προβληματίσουμε το μυαλό μας με έναν διαφορετικό τρόπο. Σήμερα, θα μιλήσουμε με γρίφους, αινίγματα και σπαζοκεφαλιές! Από πολύ παλιά, όπως φαίνεται και στο προαναφερθέν "περιστατικό", ο άνθρωπος (και όχι μόνο..) εκτιμούσε ένα κοφτερό μυαλό, έναν ορθό συλλογισμό, καθώς και την ιδέα της λογικής –ή μη- σκέψης. Το ενδιαφέρον αυτό, εκφράστηκε και διαδόθηκε μέσα από δίαυλους όπως η μυθολογία, η ιστορία, αλλά και η παράδοση. Δάσκαλοι, βασιλείς και πλάσματα της φαντασίας, θέλοντας να εξετάσουν την λογική, την εξυπνάδα αλλά και την πονηριά των.. θνητών (ή απλά να τους ταλαιπωρήσουν), σκαρφίζονταν και έθεταν κάθε λογής ερώτημα, πολλά από τα οποία καθιερώθηκαν και διατηρήθηκαν –ίσως με κάποιες παραλλαγές- μέχρι σήμερα. Και μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να υποστήριξε ότι: «Ό,τι δεν λύεται κόπτεται», εμείς εδώ θα "προβληματιστούμε", θα στύψουμε και θα ακονίσουμε το μυαλό μας, χωρίς να το βάλουμε κάτω, με μερικούς από τους πιο γνωστούς γρίφους που υπάρχουν.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι «ελαφρύ», λοιπόν, για να ερεθίσουμε λίγο τον εγκέφαλο μας, εάν έχει μουδιάσει. *Για την ανάγνωση των απαντήσεων, πατήστε και σύρετε τον κέρσορα, μετά από κάθε «Απάντηση:», σαν να επιλέγατε ένα κείμενο προς “αντιγραφή”.

- Ο λύκος, το πρόβατο και το σανό.
Ένας από τους πιο γνωστούς και διαχρονικούς “γρίφους” που υπάρχουν (με πολλές εκδοχές), είναι και ο εξής: «Ένας βοσκός βρίσκεται στην όχθη ενός ποταμού όπου υπάρχει μια βάρκα. Μαζί του έχει έναν λύκο, ένα πρόβατο και ένα δέμα σανό. Θέλει να τα περάσει απέναντι, στην βάρκα όμως χωράει αυτός, καθώς και ένα από αυτά που έχει μαζί του, την φορά. Αν αφήσει πίσω τον λύκο και το πρόβατο, ο λύκος θα φάει το πρόβατο. Αν αφήσει το πρόβατο και το σανό, το σανό θα φαγωθεί από το πρόβατο. Πώς θα καταφέρει να τα  περάσει όλα απέναντι;»


Απάντηση: Αρχικά θα μεταφέρει το πρόβατο απέναντι. Όταν γυρίσει πίσω, θα μεταφέρει το σανό ή τον λύκο, και έπειτα θα πάρει το πρόβατο μαζί του και πάλι πίσω. Μετά θα μεταφέρει το σανό ή τον λύκο (ανάλογα με το τι επέλεξε την πρώτη φορά). Τέλος θα μεταφέρει πάλι το πρόβατο. 




- Η πάπια και η γάτα.
«Μέσα σε μία λίμνη κολυμπάει μία πάπια· πάνω στην ουρά της κάθεται μια γάτα. Αν βουτήξει η πάπια, τι θα πάθει η γάτα;»


Απάντηση: Απολύτως τίποτα. Η γάτα κάθεται πάνω στην δική της ουρά, κάπου πιο πέρα.





- Οικογενειακές δραστηριότητες.

Ακόμη ένα γνωστό ερώτημα, με διάφορες παραλλαγές είναι και το ακόλουθο: «Δύο πατεράδες και δύο γιοι πήγαν για κυνήγι. Έπιασαν τρεις λαγούς και τους μοιραστήκανε. Πώς έγινε αυτό;»



Απάντηση: Οι.. τέσσερις ήταν στην ουσία τρείς. Πατέρας(παππούς)-γιός(πατέρας)-εγγονός(γιός).




“Ζεσταθήκαμε” κάπως; Ελπίζω ναι, μιας και οι επόμενοι γρίφοι είναι λίγο πιο.. προχωρημένοι!

- Ένα πιτσιρίκι είναι ξαπλωμένο…
«Κάποιος, θέλοντας να καπνίσει ένα τσιγάρο, μη έχοντας λεφτά όμως για να αγοράσει, αποφάσισε να αρχίσει να μαζεύει αποτσίγαρα. Υπολόγισε ότι με κάθε 7 αποτσίγαρα που θα μάζευε, θα έφτιαχνε ένα τσιγάρο. Τελικά, μάζεψε 49 αποτσίγαρα. Πόσα τσιγάρα κάπνισε;


Απάντηση: 8. Διότι έφτιαξε και ένα όγδοο, με τα αποτσίγαρα των 7 που κάπνισε από αυτά που μάζεψε.


- Ο ψεύτης και ο φιλαλήθης
«Ένας ταξιδιώτης βρίσκεται στους πρόποδες ενός μεγάλου βουνού που θέλει να διασχίσει και μπροστά του υπάρχουν 2 μονοπάτια. Στην αρχή κάθε μονοπατιού, υπάρχει ένας φρουρός. Οι 2 αυτοί φρουροί, όντας δίδυμοι, είναι πανομοιότυποι. Ο ταξιδιώτης έχει ακούσει ότι ο ένας από αυτούς λέει πάντα ψέματα και ο άλλος λεεί πάντα την αλήθεια. Γνωρίζει επίσης ότι μόνο ένα από αυτά τα μονοπάτια οδηγεί στον προορισμό του με ασφάλεια, ενώ το άλλο σε βέβαιο θάνατο. Πώς μπορεί, με μόνο μία ερώτηση και σε έναν μόνον φρουρό, να καταλάβει ποιό μονοπάτι είναι το ασφαλές;»


Απάντηση: Η ερώτηση που θα έκανε θα ήταν η εξής: «Αν ρωτούσα τον άλλο φρουρό ποιο μονοπάτι είναι το ασφαλές, ποιό θα μου υποδείκνυε;» Σε κάθε περίπτωση, ο ταξιδιώτης θα επιλέξει να ακολουθήσει το άλλο μονοπάτι από αυτό που θα του πει ο φρουρός και αυτό διότι: Αν ρωτήσει αυτόν που λέει αλήθεια, θα του πει πιο μονοπάτι θα του υποδείκνυε ο φρουρός που λέει μόνο ψέματα (δηλαδή το επικίνδυνο), άρα θα επιλέξει το άλλο. Αν ρωτήσει αυτόν που λέει μόνο ψέματα, θα του απαντούσε ψέματα για το ποιο μονοπάτι θα του έλεγε ο άλλος που λέει μόνο αλήθεια, οπότε πάλι θα επιλέξει το άλλο μονοπάτι.


- Η λάμπα και οι διακόπτες
«Σε ένα δωμάτιο υπάρχει μία λάμπα σβηστή. Έξω από αυτό το δωμάτιο υπάρχουν 3 διακόπτες. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποιός διακόπτης ανάβει την λάμπα, έχοντας κλειστή την πόρτα και μπαίνοντας μόνο μια φορά στο δωμάτιο;»


Απάντηση: Ανάβουμε τον 1ο διακόπτη και περιμένουμε για περίπου 5 με 10 λεπτά. Τον σβήνουμε και ανάβουμε τον 2ο. Μπαίνουμε στο δωμάτιο. Αν το φώς είναι αναμμένο, προφανώς είναι ο 2ος. Αν όχι, ακουμπάμε την λάμπα. Αν είναι ζεστή είναι ο 1ος, αν όχι, είναι ο 3ος.

Κλείνοντας, έχουμε τα ακόλουθα:

-Ποιός έχει το ψάρι; (ή αλλιώς, ο γρίφος του Αϊνστάιν)
Ο συγκεκριμένος γρίφος, φημολογείται ότι λύνεται μόνο από το 2% από αυτούς που έχουν προσπαθήσει να βρούν  την απάντηση. Θα τα καταφέρετε;

"Υπάρχουν 5 σπίτια στην σειρά, πέντε διαφορετικών χρωμάτων. Σε κάθε σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι πέντε αυτοί ιδιοκτήτες, πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού, καπνίζουν μια συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων, και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών.



Βασικά στοιχεία:
1) Ο Άγγλος μένει στο κόκκινο σπίτι.
2) Ο Σουηδός έχει σκύλο.
3) Ο Δανός πίνει τσάι.
4) Το πράσινο σπίτι είνα αριστερά από το άσπρο σπίτι. 
5) Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.
6) Αυτός που καπνίζει Pall Mall εκτρέφει πουλιά.
7) Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.
8) Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα.
9) Ο Νορβηγός μένει στο πρώτο σπίτι.
10) Αυτός που καπνίζει Blends μένει δίπλα σε αυτόν που έχει γάτες.
11) Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σε αυτόν που καπνίζει Dunhill.
12) Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει Blue master πίνει μπύρα.
13) Ο Γερμανός καπνίζει Prince.
14) Ο Νορβηγός μένει δίπλα στο μπλε σπίτι.
15) Αυτός που καπνίζει Blends έχει ένα γείτονα που πίνει νερό.

Ποιός από αυτούς έχει για κατοικίδιο ψάρι;


Απάντηση: Ο Γερμανός.  
Αιτιολόγηση απάντησης και τρόπος επίλυσης: https://www.youtube.com/watch?v=I1bMZ-kVlrc

Αν φτάσατε μέχρι εδώ με όλες τις απαντήσεις, σας αξίζουν συγχαρητήρια! Για το φινάλε όμως, ένας γρίφος που (μάλλον) «μόνο οι αναγνώστες του yannidakis» και οι.. ειδήμονες του είδους θα μπορέσουν να λύσουν:

Θα με βρεις..:

«..εκεί που "συναντιούνται", 4 χώρες της γης,
εκεί που μάλλον "βρίσκονται", και κάποιοι συγγενείς.
Εκεί, οι σκέψεις "γίνονται" φωτιά,
η τέχνη, επιστήμη,
η ιστορία, εκπαίδευση,
το "παρελθόν" δεν σβήνει.
Στο.. 13ο "πρόσωπο", εκεί πρέπει να δεις
την 13η λέξη, που είπε ο "ποιητής"»         

Τι είμαι;



Εκτός από την ψυχαγωγία και την διασκέδαση, και πέραν της αφομοίωσης γνώσεων, της κατανόησης δεδομένων, αλλά και του τρόπου αντίληψης των πραγμάτων, οι γρίφοι (και κατ επέκταση τα αινίγματα και όλα τα.. συναφή) μας επιτρέπουν να βγάλουμε διάφορα συμπεράσματα για τον τρόπο που λειτουργούμε και αντιδρούμε, όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσαμε χαρτί και μολύβι, για να βρούμε την απάντηση σε κάποιον από τους παραπάνω γρίφουςαυτό υποδηλώνει ότι είμαστε οργανωτικοί και, μάλλον, "οπτικοί" άνθρωποι. Θέλοντας να ανακαλύψουν νέες και ευφυείς μεθόδους, όσον αφορά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και σκέφτονται οι άνθρωποι, ειδικοί, βασιζόμενοι στην έννοια των γρίφων, δημιούργησαν τα "ψυχολογικά τεστ". Τεστ που, ουσιαστικά, είναι "γρίφοι" φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε, πολλές φορές, να υπάρχουν παραπάνω από μία (και εναλλακτικές) λύσεις και απαντήσεις στο ερώτημα τους. Σε αρκετά από αυτά, υπάρχει και η "καλύτερη απάντηση", όπως αυτή που, ίσως, ψάχνουμε και στο ακόλουθο:


 "Βρέχει καταρρακτωδώς, και είστε στο αμάξι και οδηγείτε. Περνάτε από μία στάση λεωφορείου, όπου υπάρχουν 3 άτομα που περιμένουν. 1) Μια γριούλα που πεθαίνει, 2) Ένας φίλος από τα παλιά που κάποτε σας έσωσε την ζωή, 3) Ο έρωτας των ονείρων σας. Ποιόν θα παίρνατε μαζί σας στο αυτοκίνητο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι χωράει μόνο ένα άτομο;"



Απάντηση: Δίνουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στον φίλο μας, για να πάει την γριούλα στο νοσοκομείο, και μένουμε με τον έρωτα της ζωής μας στην στάση.

Ενδεχομένως, το ποσοστό επιτυχίας που είχατε στους παραπάνω γρίφους, αλλά και το τι απαντήσατε στο προηγούμενο τεστ, να δίνει μία ιδέα για τον τρόπο και βαθμό αντίληψης σας, σίγουρα όμως δεν αποδεικνύει ότι είναι λανθασμένος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τις συγκυρίες της ζωής του, εκείνες, που δεν περιλαμβάνουν απλούς και.. ιδεατούς γρίφους, αλλά.. αληθινά προβλήματα. Και αν θα έπρεπε κάτι να μας διδάξουν οι γρίφοι σήμερα, αυτό θα ήταν, μάλλον, ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει μία (τουλάχιστον) λύση, την οποία εμείς καλούμαστε να βρούμε, με.. τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έτσι ώστε να "επιτύχουμε". 

Ελπίζω να την/τις βρείτε και εσείς, για τα δικά σας.
 
Εις το επανιδείν... +Vaggelis Episkopou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

6 σχόλια:

  1. ok to oikogeneiakes drasthriothtes to katalava, sta alla omws me brhkes adiabasth.
    H...
    viastikh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Η αλήθεια είναι ότι κάποια θέλουν τον χρόνο τους!

      Διαγραφή
  2. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΣΕ ΟΛΑ, ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΩ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΝΤΑ- ΟΠΟΤΕ Η ΓΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ - Ο ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - ΕΝΩ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΑ ΕΓΩ....
    ***ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ***
    ΝΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ!
      Είναι μια.. διαφορετική οπτική και αυτή!

      Διαγραφή
  3. :( βρηκα μονο αυτο με την οικογενεια και τη λαμπα!πολυ καλα ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το