Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ υπάρχει ελπίδα για το είδος μας;

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Το ότι ο φυσικός και κοσμολόγος Stephen Hawking  είναι ιδιοφυΐα το γνωρίζουμε καλά, και ο ίδιος, μέσα από τις ιδέες και τις θεωρίες του, φροντίζει κάθε φορά να μας το υπενθυμίζει. Αυτή τη φορά είχε μία καινούργια ιδέα, και σε συνεργασία με τον ιδρυτή του facebook Mark Zuckerberg, και τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Yuri Milner, σκοπεύει να την κάνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση του προγράμματος Breakthrough Starshot, στόχος είναι η αποστολή μικροσκοπικών διαστημοπλοίων (σε μέγεθος μικροτσίπ) στον εξωπλανήτη του Άλφα Κενταύρου, ώστε να διαπιστωθεί αν ο  συγκεκριμένος εξωπλανήτης έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που του επιτρέπουν να υποστηρίζει ζωή. Τα «νανοδιαστημόπλοια», όπως ονομάστηκαν, θα διανύσουν μια απόσταση 40 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων σε 20 χρόνια, με ταχύτητα που φτάνει το 20% της ταχύτητας φωτός. Σε αυτό θα βοηθήσουν ένα ειδικό πανί με πλάτος και μήκος κοντά στα 3 μέτρα, το οποίο θα εκμεταλλεύεται τον ηλιακό άνεμο, και ένας προωθητικός μηχανισμός βασισμένος σε ακτίνες λέιζερ, αλλά και το βάρος των ίδιων των νανοδιαστημοπλοίων που υπολογίζεται στο ένα γραμμάριο.
«Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν είδος, πρέπει τελικά να απλωθούμε στα αστέρια», δήλωσε ο καθηγητής Hawking, και συμπλήρωσε: «Με το μυαλό μας και τις μηχανές μας μπορούμε να υπερβούμε τα όρια μας».

Είναι τα πράγματα όπως μας τα λέει ο κύριος Hawking; Είναι εφικτό να κατοικήσουμε σε άλλο μέρος του σύμπαντος; Και αν αυτό είναι τελικά αδύνατο, σηματοδοτείται το τέλος του είδους μας; Περιμένουμε απαντήσεις... +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ο Χόκινγκ θα έκανε περισσότερο καλό αν έβαζε το υποτιθέμενο μυαλό του για να σταματήσουμε να ρημάζουμε το ίδιο μας το σπίτι.
    Η μόνη φορά που σκέφτηκε σωστά ήταν όταν επειδή γνώριζε ότι θα παραλύσει αποφάσισε να γίνει θεωρητικός επιστήμονας.
    Κάπου διάβασα ότι δεν μπορούμε να βγούμε στο διάστημα επειδή χρειαζόμαστε ένα «ενεργειακό σώμα» για να μας προστατεύει από την φονική ακτινοβολία. Και προς το παρόν έχουμε πάει (αν είναι και αυτό αλήθεια) μέχρι την σελήνη, η οποία κατά τον συγγραφέα βρίσκεται ΜΕΣΑ στο «ενεργειακό σώμα» της γης.
    Αυτό μου φαίνεται πολύ πιο λογική θεωρία από το να κάτσω να ονειρεύομαι σαν «εξέλιξη» το ότι ΙΣΩΣ μερικοί θα πάνε να ζήσουν σε έναν νέο πλανήτη-παράδεισο για να τον καταντήσουν έτσι όπως καταντήσαμε την γη.
    Ακόμα και αν ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ μπορούμε να πάμε στον εξωπλανήτη του Κενταύρου, που φυσικά θα πάνε μόνο όσοι έχουν το χρήμα, θα συμβούν ακριβώς τα ίδια με όσα συμβαίνουν στην γη μας.
    Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα μας. Εκεί θα βρεθεί η λύση και όχι στις ονειροπολήσεις ενός θεωρητικού επιστήμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το