Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ ο "θαυμαστός καινούριος κόσμος" των αντικυθήρων

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis
Το έργο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woods Hole είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Η τελευταία φάση της ανασκαφής (22/5-11/6) ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μας προμήθευσε με άφθονο υλικό για μελέτη και ερμηνεία: ένα χάλκινο δόρυ με την αιχμή του, θραύσματα τεσσάρων μαρμάρινων αγαλμάτων (που σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορίας δρ. Αγγελική Σίμωσι, είναι πιθανό να ανήκουν σε γλυπτά του ΕΑΜ), πλούσια κεραμεική (οινοχόη, αμφορείς κ.α), ένα χρυσό δαχτυλίδι καθώς και θραύσματα από γυάλινα αγγεία.

ενάλια, αντικύθηρα
 Εξαιρετικής σημασίας για τη γνώση του παρελθόντος (μην ξεχνάμε πως σκοπός της αρχαιολογίας είναι ακριβώς αυτός, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι ένα εύρημα, η αξία του κρίνεται κυρίως απ' τις πληροφορίες που μας δίνει για τον άνθρωπο της εποχής του) είναι και τα χαρακτηριστικά που μας σώζονται από το ίδιο το πλοίο: καρφιά, φύλλα από την επιμολύβδωση του, μολύβδινος σωλήνας κτλ. Το πιο ελπιδοφόρο "εύρημα"; Μα φυσικά οι ενδείξεις για ένα ακόμη ναυάγιο στην περιοχή!

Σε δήλωση της η δρ. Α.Σίμωσι αναφέρει "Στα Αντικύθηρα υπάρχει πολύ ψαχνό. Μόλις ξεκινήσαμε". Εμείς λοιπόν δεν έχουμε παρά να αναμείνουμε εναγωνίως τις εξελίξεις και να παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα!
ελλάδα, πολιτισμός,
Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πως ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας είναι άφθονος (και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος). Ο τάφος του Αριστοτέλη, ο θρόνος του Αγαμέμνονα, ο κόσμος των Αντικυθήρων... Κι όλα αυτά με λίγες μέρες διαφορά μεταξύ τους!

Το ζήτημα στην προκειμένη φάση είναι ο ρόλος που πρόκειται να παίξει το κράτος και τα αρμόδια όργανά του. Η αξιοποίηση όλων των παραπάνω για την ενίσχυση της χώρας και του τουρισμού, η δημιουργία κατάλληλων αρχαιολογικών και μουσειακών χώρων για την παροχή της μέγιστης εμπειρίας στον επισκέπτη και κυρίως, η υποστήριξη με κάθε μέσο σ' αυτόν τον κλάδο, που αποτελεί για την Ελλάδα το "γκανιάν" της, αλλά και ένα αξιόπιστο στήριγμα επιβίωσης στις δύσκολες εποχές που διάγουμε. +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το