Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ νομθετώντας μέσα απ' το θεάτρο

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Πώς το θέατρο μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νομοθεσίας; Πώς θα σας φαινόταν αν η δημιουργία νόμων γινόταν μέσα από τα πλαίσια μιας θεατρικής παράστασης (επιτέλεσης); 

Πρόκειται για μία εκδημοκρατισμένη διαδικασία που καθιστά καθ' ουσίαν ενεργό τον πολιτική ως προς τη συμμετοχή του στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων και φέρει τον τίτλο: Νομοθετικό θέατρο (legislative theatre).

Η ιστορία του
Boal
Όταν ο Boal ήταν Δημοτικός Σύμβουλος στο Rio de Janeiro, δημιούργησε ένα νέο είδος θεάτρου που το αποκάλεσε Νομοθετικό Θέατρο και που είχε ως σκοπό να δοθεί στους ψηφοφόρους του η ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους. Το ζητούμενο ήταν να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς ώστε να προκύψει μια ροή εξουσίας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Boal αποκαλεί αυτό το είδος νομοθετικής διεργασίας «μεταβατική δημοκρατία», η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην άμεση δημοκρατία (όπως αυτή εφαρμοζόταν στην αρχαία Ελλάδα) και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Η συγκεκριμένη θεατρική μορφή παρουσιάζει ομοιότητες προς το Θέατρο της Αγοράς (Theatre Forum), μόνο που το ζήτημα που εξετάζεται επί σκηνής καθορίζεται από τη συζήτηση του προτεινόμενου νόμου. Οι θεατές-ηθοποιοί μπορούν να ανέβουν στο βήμα και να εκφράσουν τη γνώμη τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων νόμων.

Το νομοθετικό θέατρο δίνει την ευκαιρία για διάλογο ο οποίος οδηγεί στην κοινωνική αλλαγή, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πάρουν το λόγο! Στη δική μας χώρα η αριστερή κυβέρνηση δεν το εντάσσει στην πολιτική της ατζέντα, πώς άλλωστε; Αφού τα καθεστώτα απεχθάνονται την ελευθερία και τη δημοκρατία...

Τα φιλιά μου! +Elena Alefantinou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το