Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ παιδιά = check! καλοκαίρι = check! ασφάλεια = ?

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis
Με τον Ιούνιο να φέρεται σαν πραγματικός Ιούνιος -πλέον- και τα πρώτα 40αρια να έχουν ήδη εμφανιστεί, οι περισσότεροι έχουμε αρχίσει να αναζητούμε διεξόδους στις πλησιέστερες παραλίες, πισίνες και άλλα δροσερά μέρη αναψυχής. Το πέρας του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος μας έβαλε σε ακόμα πιο καλοκαιρινούς ρυθμούς και όσο το καλοκαίρι θα πλησιάζει στο peak του, τόσο θα αυξάνεται και η διάθεση μας για κοντινές ή μη εξορμήσεις, αναζητώντας την χαλάρωση και την ηρεμία. Πόσο χαλαροί και ήρεμοι πρέπει να είμαστε στην πραγματικότητα όμως;


Με αφορμή δύο σχετικά πρόσφατες, δυσάρεστες ειδήσεις, σήμερα θα ήθελα να απευθυνθώ στους αναγνώστες-γονείς του yannidakis. Και -τώρα που το ξανασκέφτομαι- όχι μόνο σε αυτούς. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή και σε όλους τους θείους/θείες, παππούδες, συγγενείς, ακόμα και σε οικογενειακούς φίλους, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν ή θα αναλάβουν την επίβλεψη ενός μικρού παιδιού το επόμενο διάστημα. Ας πούμε όμως και μερικά λόγια για τα περιστατικά που προανέφερα.

1) Ένα αγοράκι 2 χρόνων έχασε την ζωή όταν ένας αλιγάτορας το άρπαξε και το τράβηξε μέσα στο νερό, όταν εκείνο βρέθηκε να περιπλανιέται σε μια λίμνη κοντά στο Walt Disney World Hotel στην Φλόριντα, το οποίο είχε επισκεφθεί με τους γονείς του. Ο πατέρας του παιδιού που είδε το γεγονός προσπάθησε να σώσει τον γιο του, αλλά ο αλιγάτορας βυθίστηκε στο νερό με το παιδί. Έπειτα από 16 ώρες έρευνας, βρέθηκε το σώμα του μικρού παιδιού, σχεδόν άθικτο, μιας και από ότι λένε οι ειδικοί, ο αλιγάτορας παράτησε το παιδί αφού το έπνιξε. (Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.)
2) Ένα άλλο αγοράκι 7 χρόνων, έχασε την ζωή όταν έπεσε από το σημείο "Σιφόνι", όταν είχε πάει για πεζοπορία με την οικογένεια του και άλλα 6 άτομα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Σοκαρισμένοι οι γονείς του δήλωσαν ότι μέσα σε δευτερόλεπτα χάθηκε ο γιος τους από το οπτικό τους πεδίο, πέφτοντας από την γέφυρα στο κενό. Το συγκεκριμένο σημείο είναι γνωστό για την δυσκολία διάβασης του από τους πεζοπόρους, μιας και είναι αρκετά στενό και απότομο. (Διαβάστε αναλυτικά την είδηση εδώ). 
Δεν είμαι σε θέση να κάνω κάποιου είδους κήρυγμα και να κουνήσω το δαχτυλάκι προς κάποιους, μιας και γονιός δεν είμαι, και το κακό μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν θέλω επίσης να τρομοκρατήσω μέσα από το κείμενο, μονάχα να υπενθυμίσω. Προβληματίζομαι, διότι αγνοώ αν υπάρχει και κάποιος στον οποίο θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, ειλικρινά. Για το πρώτο, σχετικά με την παρουσία κροκοδείλων κοντά σε τουριστική τοποθεσία της Disney, όσο "μακρινό' ή extreme και να μας φαίνεται, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και 45 χρόνια δεν είχε καταγραφεί αντίστοιχη επίθεση από αλιγάτορα σε άνθρωπο. Για το δεύτερο, θα πρέπει να σχολιαστεί το γεγονός ότι μαζί με τους γονείς του μικρού αγοριού βρισκόντουσαν και άλλα 6 άτομα, τα οποία μεταφράζονται σε άλλα 6 ζευγάρια μάτια για την επίβλεψη του. Που θέλω να καταλήξω; 

Γονείς και μη, με παιδιά στο περιβάλλον σας: Μεγάλη προσοχή οπουδήποτε και αν βρίσκεστε και με όσα άτομα και αν είστε. Ακόμα και μια αθώα παραλία μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα τόσο νεαρό άτομο. Κατανοώ ότι μέσα σας μπορεί να παλεύεται για να μην γίνεται υπερπροστατευτικοί και παρανοϊκοί σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σας, όμως μην επαναπαύεστε καθόλου. Η συγκεκριμένη περίοδος έχει την τάση να μας χαλαρώνει και να κατευνάζει τις αισθήσεις μας, όμως θα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Καλύτερα να απολαύσουμε τις διακοπές και να έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις από αυτές, παρά να αφυπνίσουμε κάποιον άλλον γνωστό μας, με ένα δικό μας ατυχές περιστατικό. "One can never be too careful...".

Εις το επανιδείν...  +Vaggelis Episkopou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το