Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ η απόλυτη μηχανή χάους που λέγεται άνθρωπος

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν συνάνθρωπο μου που έχει κινητικά, νοητικά ή ψυχολογικά προβλήματα υγείας. Εγώ ξέρω τι αισθάνομαι για αυτούς και αν τους έχω βοηθήσει κατά καιρούς.

Όμως ας πάρουμε το παράδειγμα ενός συνανθρώπου μας που για κάποιον λόγο είναι καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι χωρίς να έχει πλήρη συναίσθηση του περιβάλλοντος. Για λόγους εγρήγορσης του εγκεφάλου οι γιατροί έχουν ανοιχτή μόνιμα μια τηλεόραση η οποία προβάλλει κατά διαστήματα ειδήσεις.

Ακούει για κρίση, αλλά δεν μπορεί να την αντιληφθεί. Ίσως βλέπει φίλους του να τον επισκέπτονται λιγότερο πια ή όταν είναι εκεί να έχουν κατήφεια στα πρόσωπά τους.

Ακούει για τρομοκρατία και το μόνο που καταφέρνει να δει είναι αίμα, πόνος, προσφυγιά και κατεστραμμένη γη παντού.

Ακούει για μίσος και βλέπει ανθρώπους νεκρούς από άλλους ανθρώπους, βλέπει συρματοπλέγματα, ένοπλους να περιφρουρούν πλατείες στις οποίες θα έπρεπε να παίζουν παιδιά πάνω σε κούνιες.

Ακούει για βία και βλέπει παιδιά να σφάζουν φίλους τους, αγνώστους να οπλοφορούν ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως με την πρώτη ευκαιρία. Και τυφλωμένους από διαχωρισμούς και ουσίες, να ξεσπούν σαν ζώα της ζούγκλας προσπαθώντας να επιβληθούν.

Βλέπει βεβηλωμένα πάρκα και πλατείες, κατεστραμμένες πινακίδες και μαρασμό σε μέρη που θα μπορούσαν να είναι όμορφα.

Ο πρωταγωνιστής μας δεν ξέρει τι είναι οι τζιχαντιστές και τι οι εθνικιστές. Δεν ξέρει τι σημαίνει ασέβεια και τι φανατισμός. Βλέπει μόνο ανθρώπους, αίμα και καταστροφή. Χωρίς χρώμα, χωρίς, γεωγραφικά όρια, χωρίς στρατόπεδα, χωρίς πλευρές.

Ένας μακρινός θεατής αυτού του κόσμου θα είχε ήδη αηδιάσει. Οι δικοί μου προσωπικοί ρυθμοί είναι υπερβολικά γρήγοροι για να προλάβω να αηδιάσω ο ίδιος. Ο άνθρωπος τελικά είναι ότι πιο σιχαμερό, καταστροφικό και επικίνδυνο κυκλοφορεί σε αυτόν τον πλανήτη. Αν διαφωνείς, απλά άνοιξε κάποιο ειδησεογραφικό κανάλι, κλείσε τον ήχο και βάλε μια ταινία στην ετικέτα χαμηλά που δείχνει τους τίτλους. Φτιάξε καφέ και κάτσε να παρακολουθείς όλο το βράδυ μέχρι να σε πάρει ο ύπνος (υποθέτω πως την μέρα έχεις κάτι πιο σημαντικό να κάνεις). Αν μετά από αυτό είσαι απογοητευμένος και νιώθεις κατάθλιψη: καλά να πάθεις. Είναι το είδος σου, ηλίθιε! Αν πάλι δεν νιώσεις και πολλά, λογικό μου ακούγεται: Είναι το είδος σου, ζώον! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το