Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ to like or not to like, ιδού η απορία

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis
Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί ποτέ να γνωρίσετε κάποιον, και να σχηματίσετε μια άσχημη εντύπωση για το πρόσωπο του, χωρίς να μπορείτε να το εξηγήσετε. Η πρώτη εντύπωση -λένε- είναι η πιο σημαντική και συνήθως αυτό που παίζει και καθοριστικό ρόλο στην άποψη που θα σχηματίσουμε για ένα άτομο, αφού μια σωστή χειραψία και ένα ευγενικό χαμόγελο είναι πολλές φορές αρκετά για να μας εκπνεύσει κάποιος μια θετική αύρα. Αντίθετα, μια περίεργη φράση και κάποια "ανάρμοστη" χειρονομία ενδέχεται να οδηγήσουν σε ίσως άμεση απόρριψη ενός ατόμου συνειδητά -ή μη-. Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για το πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει τις εντυπώσεις μέσα από παραδείγματα, αλλά για το πώς μπορεί να τις χάσει, χωρίς καν να προσπαθήσει.

Τι είναι αυτό που μας κάνει πολλές φορές να... "απορρίψουμε" κάποιον χωρίς καν να τον γνωρίσουμε;

Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που όλοι είπαμε "δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν πάω καθόλου τον/την...", και, πραγματικά, ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούσαμε να εξηγήσουμε.γιατί μας είχε προκληθεί αυτό το συναίσθημα, αφού το άτομο στο οποίο αναφερόμασταν, ζήτημα να το είχαμε συναντήσει παραπάνω από μια φορά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως. Αν μας συμβαίνει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είμαστε δύστροποι, κομπλεξικοί ή... περίεργοι. Ειδικοί έρχονται να μας δώσουν τις απαντήσεις υποστηρίζοντας πως "η κουλτούρα και οι εκφράσεις ενός προσώπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αν θα συμπαθήσουμε κάποιον ή όχι". Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να "αποδέχεται ή να απορρίπτει" ένα πρόσωπο που βλέπει σύμφωνα πάντα με ένα βασικό κριτήριο: "τις πολιτισμικές επιρροές που έχουμε δεχτεί".

Τι σημαίνει το παραπάνω; Ο κάθε ένας μας έλκεται από πρόσωπα των οποίων οι εκφράσεις τα χαρακτηριστικά είναι οικεία και γνώριμα. Αν π.χ. έχουμε πλαισιωθεί από ένα συγκεκριμένο "τύπο" προσώπου, στο οικογενειακό αλλά και φιλικό περιβάλλον μας, τότε ο εγκέφαλός μας υποσυνείδητα αναζητεί παρόμοιου τύπου πρόσωπα, ενώ απορρίπτει άλλα τα οποία απέχουν από αυτόν. Χωρίς να καταλαβαίνουμε τον λόγο ή να το επιδιώκουμε, έχουμε ήδη αντιπαθήσει άτομα με τα οποία έχουμε απλά, μόλις συστηθεί. Αντίστοιχα, όταν καταγράφεται ένα πρόσωπο το οποίο πληρεί τις "ιδεατές προϋποθέσεις" του μυαλού μας, τότε αυτομάτως αποκτούμε μια θετική και ανοιχτή στάση απέναντι του, όσον αφορά την ενίσχυση της σχέσης που θα αναπτύξουμε.
Τώρα που έχουμε το άλλοθι και την σφραγίδα της επιστήμης, ας αντιπαθήσουμε ελεύθερα και χωρίς ...τύψεις!

Εις το επανιδείν... +Vaggelis Episkopou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το