Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ η τέχνη της αλυπίας

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
25 αιώνες πριν από τον Φρόιντ και τους σύγχρονους ψυχοθεραπευτές, ο σοφιστής Αντιφών ο Αθηναίος επινοεί την «Τέχνη αλυπίας» και ιδρύει στην Κόρινθο το πρώτο κέντρο ψυχοθεραπείας. Εκεί, άκουγε τις ιστορίες ανθρώπων βυθισμένων στη θλίψη, προσπαθούσε να βρει την πηγή από την οποία προερχόταν η θλίψη αυτή, και να τους θεραπεύσει δια του λόγου. Οι σοφιστές αναγνώριζαν τη μεγάλη δύναμη του λόγου στο να προκαλεί ισχυρά συναισθήματα, ανακάλυψαν μάλιστα διάφορες τεχνικές ικανές να τροποποιούν -δια του λόγου και κατά βούληση- τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων. 

ψυχοθεραπεία, αλυπία, λογοθεραπεία
Η προσπάθεια παραμυθητικής παρέμβασης στην ανθρώπινη ψυχή υπήρχε και παλαιότερα στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά ο Αντιφών ο Αθηναίος αναγνωρίζεται ως ο πρώτος ψυχοθεραπευτής της αρχαιότητας. Πολλές από τις ιδέες και τις θεωρίες του θεωρούνται επίκαιρες, και μάλιστα σχετίζονται άμεσα με τη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική. Κεντρική θέση του Αντιφώντα αποτελεί η αξιολογική προτεραιότητα της ανθρώπινης φύσης έναντι του νόμου και των κοινωνικών συμβάσεων. Η ιδέα αυτή μας θυμίζει την αμφισβήτηση που εξέφρασε ο Φρόιντ, σχετικά με τη δυνατότητα του σημερινού πολιτισμού να προσφέρει την ευτυχία στον άνθρωπο. Ο Αντιφών υποστήριζε επίσης ότι ο νους καθοδηγεί το σώμα σχετικά με την υγεία και την αρρώστια, δηλαδή αποδέχεται, όπως και η σύγχρονη ψυχολογία, την αλληλεπίδραση ψυχής και σώματος. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ερμηνευτική των ονείρων που προτείνει, η οποία παρουσιάζει φανερή συγγένεια με τους σύγχρονους προβληματισμούς της ψυχολογίας. Τέλος, η μέθοδος αναζήτησης των αιτίων που χρησιμοποιούσε ο Αντιφών για να θεραπεύσει δια του λόγου τη λύπη συγγενεύει τόσο με τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, όσο και με την ψυχανάλυση και τη λογοθεραπεία των νεότερων χρόνων.

Πως μπορεί όμως η τέχνη της αλυπίας, ή αλλιώς η ψυχοθεραπεία, να βοηθήσει τους ανθρώπους, όταν ο κόσμος γύρω τους πάει από το κακό στο χειρότερο; Οι εποχές έχουν αλλάξει, κι αυτό που ήταν αρκετό παλαιότερα, ίσως σήμερα να είναι ελλιπές. +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το