Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ γέλενα ισινμπάγιεβα, έκανες φάουλ

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis
Κι όσο που λέτε εμείς εδώ πανηγυρίζαμε (και δικαίως) για το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, με το οποίο ολοκληρώθηκε ο χορός των μεταλλείων μιας αρκετά επιτυχημένης Ολυμπιάδας για την Ελλάδα δεδομένων των συνθηκών, δεν πήραμε χαμπάρι πως, σε μία παράλληλη διάσταση του αθλήματος, η Γέλενα Ισινμπάγιεβα δήλωνε τη μέρα του τελικού: "Όταν τα κορίτσια πηδήξουν απόψε χωρίς εμένα, πιστεύετε ότι θα είναι ειλικρινείς; Όταν αγωνίζεσαι χωρίς την Ισινμπάγιεβα δεν πρόκειται να κερδίσεις κανονικό χρυσό μετάλλειο. Όποια και να κερδίσει σίγουρα θα νιώσει πως δεν κέρδισε ακριβώς το χρυσό, γιατί νούμερο ένα στόχος της θα ήταν να κερδίσει την Ισινμπάγιεβα".

στίβος, ντόπινγκ, ολυμπιακοί αγώνες
 Αδιαμφισβήτητα η Ισινμπάγιεβα είναι μία σούπερ σταρ του αθλήματος, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι πλούσιες διακρίσεις της. Πολλάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια και τρις Ολυμπιονίκης, χαρακτηρίστηκε "τσαρίνα των αιθέρων". Είναι δικαιολογημένη η πικρία της, αφού, μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία και το σούσουρο που προκλήθηκε, έμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς λόγο όπως υποστηρίζει η ίδια. Μέχρι εδώ όλα καλά, πολλά μπορεί να δικαιολογηθούν. Το μόνο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι η απύθμενη αλαζονεία και η έπαρση που φτάνει τα όρια της αγένειας... Αν η Ισινμπάγιεβα θέλησε να κάνει πολιτική μέσω αυτών των δηλώσεων, μάλλον απέτυχε παταγωδώς.

Βλέπετε ο αθλητισμός παίζει περίεργα παιχνίδια και κάθε απόλυτη βεβαιότητα καλό είναι να αποφεύγεται. Μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στο μονόζυγο Έπκε Ζόντερλαντ, ο οποίος φέτος είχε την ατυχία να πέσει από το όργανο και να καταταγεί έβδομος. Πέρα όμως απ' αυτό, πόσο ηθικό είναι να μειώνεις τις συναθλήτριες σου, γυναίκες που ξέρεις πόσα έχουν περάσει για να φτάσουν σ' αυτό το κορυφαίο επίπεδο; Τι ποιότητα χαρακτήρα δείχνει αυτή η στάση; 

Κάπως έτσι επανέρχεται στη σκέψη μας ένα ζήτημα διαχρονικό, η σύζευξη του αθλητισμού με το ήθος. Ακόμη κι αν έχεις σπουδαίο ταλέντο και σημαντικές επιδόσεις, αυτό που θα έρθει να σε κάνει μεγάλο αθλητή, είναι η ευγενής ψυχή. Όσο για την Ισινμπάγιεβα, η απάντηση της Κατερίνας Στεφανίδη, νομίζω μας καλύπτει όλους επαρκώς. 

 +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

2 σχόλια:

  1. νομίζω πως θα διαφωνήσω μαζί σου. Ξέρεις, δεν μιλάμε για μία κοπέλα που πάει άλλη μια μέρα στην δουλειά, αλλά την τελευταία παράσταση της σημαντικότερης αθλήτριας στην ιστορία του συγκεκριμένου αθλήματος, αφού στα 34 της πια, είναι λογικό να αποσυρθεί.
    Στον τεράστιο πόλεμο όμως που δέχεται η Ρωσία το τελευταίο διάστημα, πόλεμος που πηγάζει από την πολιτική και επηρεάζει κάθε υγιή δείκτη της κοινωνίας και της πολιτείας, ο αποκλεισμός ήταν τουλάχιστον προκλητικός.
    Η αθλήτρια έκανε ένα σχόλιο με πολιτικές προεκτάσεις; Ίσως (αν και δεν νομίζω). Σίγουρα έδειξε την υστεροφημία της και τον αθλητικό της εγωισμό. Όμως για όποιον ξέρει τι είναι ο πρωταθλητισμός δεν μπορεί να της ρίξει άκυρο.
    Και λίγη τροφή για σκέψη... Βασικές ευνοούμενες από τον αποκλεισμό αυτό ήταν η Στεφανίδη, όπου διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ και η Μόρις από τις ΗΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο λοιπόν που μπορεί να κάνει η -σ' αυτό συμφωνούμε- σπουδαία αθλήτρια για να κλείσει την καριέρα της είναι να δείξει μικροπρέπεια πικάροντας τις μόνες που δεν έχουν ευθύνη γι' αυτό που συνέβη- τις συναθλήτριές της; Αυτό που θα περίμενα από ένα τέτοιο όνομα είναι να αποδείξει την αθωότητά της και να εκθέσει ανεπανόρθωτα IAAF και WADA (αν φυσικά μπορεί...). Όλα τ' άλλα είναι ημίμετρα.
      Όσο για τη Ρωσία, το γεγονός της δημοσιοποίησης των πρακτικών που ακολουθούνταν, ακόμη κι αν είναι όντως μέρος των ταραγμένων εποχών που διάγει εσωτερικά και εξωτερικά, δεν παύει να εμπίπτει στην κατηγορία του "αλκοτέστ". Δηλαδή: αν σε πιάσουν να οδηγείς λιώμα στο ποτό, απλά θα υποστείς τις συνέπειες, ακόμη κι αν τρία αμάξια πίσω υπάρχει ένας ακόμη πιο λιώμα...

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το