Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ τεχνητή νοημοσύνη, σήμερα!

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί (ακόμα και εμείς σε παλιότερες αναρτήσεις). Και όχι άδικα, αν σκεφτούμε ότι αποτελεί μια εξέλιξη που όχι μόνο μαγνητίζει και προκαλεί δέος αλλά φοβίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά (περί ηθικής και όχι μόνο).


Τα περισσότερα άρθρα όμως, έχουν ασχοληθεί με το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον καθώς και με το τι τεχνολογίες αναμένεται να γίνουν εμπορικά διαθέσιμες στην επόμενη δεκαετία. Ξεχνάμε όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε ήδη εφαρμογές της στην καθημερινότητά μας.

Αυτό τον μήνα εξετάζουμε και παρουσιάζουμε το μέλλον στο οποίο ζούμε, σήμερα!
Έξυπνο email: η Google κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό μια ξεχωριστή εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ονομάζεται Inbox. Η εφαρμογή αυτή μαθαίνει την δραστηριότητα του κάθε χρήστη όπως και το στυλ των email που γράφει και μπορεί και προτείνει έτοιμες απαντήσεις τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε με ένα απλό κλικ του ποντικιού μας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο εξελιγμένη στην εφαρμογή αυτή που όχι μόνο κερδίζουμε χρόνο, αφού δεν χρειάζεται να πληκτρολογούμε απαντήσεις, αλλά και οι παραλήπτες της αλληλογραφίας μας δεν ξενίζονται από την γλώσσα που χρησιμοποιούμε, αφού οι απαντήσεις έχουν το προσωπικό μας ύφος!

Μια άλλη εφαρμογή παρακολουθεί πώς συμπεριφερόμαστε στην εισερχόμενη αλληλογραφία μας και αρχίζει και την ταξινομεί με βάση την προτεραιότητα και σημαντικότητα του κάθε email που λαμβάνουμε. Μάλιστα, μπορεί να καταλάβει αν είμαστε εν κινήσει ή όχι και έτσι να προσαρμόσει όχι μόνο το ποια email μας δείχνει, αλλά και τι κομμάτι από αυτά μας παρουσιάζει στην “προεπισκόπηση”.

Ψηφιακές γραμματείες: Αν έχετε προσπαθήσει να κλείσετε ένα ραντεβού με πολλούς συμμετέχοντες από διάφορες χώρες, ζώνες ώρας και εταιρίες, τότε θα ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρείτε μια κοινή μέρα και ώρα που να βολεύει τους πάντες. Οι ψηφιακές γραμματείες x.ai, Clara και Genee, υπόσχονται να σας απαλλάξουν από αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε μια από αυτές τις βοηθούς στο αρχικό σας email και αυτές θα αναλάβουν άμεσα δράση και θα κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να οργανώσουν την συνάντηση για λογαριασμό σας. Η Genee μάλιστα το καταφέρνει τόσο καλά αυτό που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Microsoft που σημαίνει ότι σύντομα θα ενσωματωθεί στο δημοφιλές πρόγραμμα, Outlook.

Ψηφιακοί βοηθοί: Αν είστε κάτοχος ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου, τελευταίας γενιάς, σίγουρα θα γνωρίζετε την Siri, την Cortana και το Google Now. Και οι τρεις είναι εφαρμογές στις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε και να ζητήσουμε να κάνουν πράγματα για εμάς. Η τεχνολογία μάλιστα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον μπορούμε να τους μιλήσουμε όπως θα μιλούσαμε σε έναν άλλο άνθρωπο αφού πλέον καταλαβαίνουν ιδιωματισμούς, πολύπλοκες εντολές και ερωτήσεις, κλπ.
Ομιλούντες υπολογιστές: Αναφερθήκαμε πιο πάνω στις Siri, Cortana αλλά και Google Now, αλλά μια εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι αυτή της ψηφιακής υπαγόρευσης. Πλέον, οι Η/Υ μπορούν να μετατρέψουν τα ηχητικά κύματα σε ψηφιακό σήμα και να καταλάβουν τι λέμε και να το μετατρέψουν εν συνεχεία σε γραπτό κείμενο. Μπορούν ακόμα και να μεταφράσουν από μια γλώσσα σε άλλη, σε πραγματικό χρόνο.

Τρισδιάστατη εκτύπωση: Οι εκτυπωτές που μπορούν να εκτυπώσουν σε τρεις διαστάσεις έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και πολλά άρθρα έχουν γραφεί για την τεχνολογία αυτή και τις εφαρμογές της. Το ξέρετε όμως ότι οι εκτυπωτές αυτοί μπορούν να «εκτυπώσουν» φαγητό;! Υπάρχουν συσκευές που μπορεί να μην έχουν κυκλοφορήσει επίσημα στην αγορά αλλά βρίσκονται πολύ κοντά και που μπορούν να «εκτυπώσουν» ραβιόλια, τορτελίνια και άλλα ζυμαρικά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Πρόβλεψη εγκλημάτων: Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος! Αυτό είναι κομμάτι επιστημονικής φαντασίας βγαλμένο απευθείας από το σενάριο της ταινίας Minority Report. Η αστυνομία του Los Angeles στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό big data, analytics, artificial intelligence που επιτρέπει την πρόβλεψη εγκλημάτων. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να προβλέψει τον χρόνο και την περιοχή που θα λάβει χώρα το έγκλημα όπως και τον τύπο του εγκλήματος. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν είναι μια παραλλαγή λογισμικού πρόβλεψης σεισμών και στο οποίο έχουν εισαγάγει πάνω από 13 εκατομμύρια εγκλήματα που έλαβαν χώρα τα τελευταία 80 χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά αφού στις περιοχές που το έχουν χρησιμοποιήσει, οι ληστείες μειώθηκαν 33% και τα σοβαρά εγκλήματα μειώθηκαν 21%.


Το μέλλον είναι τώρα και το ζούμε! Η τεχνολογία μας περιτριγυρίζει και αλλάζει την καθημερινότητά μας με τρόπους που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Αντί να διαβάζουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας και να ονειρευόμαστε πόσο διαφορετικός θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια, ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας ζήσουμε την αλλαγή σήμερα! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το