Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ όταν μιλάει το σώμα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis
Τελευταία όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στο γιατρό εξαιτίας κάποιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν στην υγεία τους, και ενώ οι εξετάσεις βγαίνουν «καθαρές», το πρόβλημα παραμένει. Δυστυχώς, τα προβλήματα υγείας δεν οφείλονται μόνο σε παθολογικούς παράγοντες, οφείλονται και σε συναισθηματικούς. Είναι τα λεγόμενα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Το σώμα μας επηρεάζεται από το τι νιώθουμε και σκεφτόμαστε, και όταν δεν μιλάει το στόμα... μιλάει το σώμα. Η πίεση στη δουλειά, ένας ενοχλητικός συνάδελφος, ένας χωρισμός, η σεξουαλική καταπίεση, η απώλεια κάποιου συγγενή, κλπ, μπορούν να μας επηρεάσουν με τρόπους που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Όταν, λοιπόν, τα συναισθήματά μας είναι αρνητικά, επηρεάζουν όλη τη χημεία του σώματός μας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της υγείας μας.

σώμα, ψυχή, αλλλεπίδραση
«Τα ψυχοσωματικά αποτελούν ένα μέσο έκφρασης των καταπιεσμένων δυσάρεστων συναισθημάτων και των ψυχολογικών συγκρούσεων/αδιεξόδων του ατόμου, μέσα από το σώμα», εξηγεί η ψυχολόγος Β. Μαργέτη. Σαν συνέπεια, το άτομο νιώθει μεγάλη καταπίεση, άγχος και στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τα συναισθήματα του, τα καταπνίγει, τα «ξεχνάει», ή πείθει τον εαυτό του πως τα έχει ξεπεράσει. Τότε, το σωματικό σύμπτωμα χτυπάει σαν ξεχασμένο ξυπνητήρι, προκειμένου να μας αφυπνίσει. Όσο και να καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας, είναι μαθηματικά βέβαιο πως αυτά θα βρουν την έξοδο κινδύνου, όσο επώδυνη και αν είναι αυτή για τον οργανισμό μας.

Γιατί όμως το σώμα μας προσπαθεί να μας θυμίσει πράγματα που θέλουμε να ξεχάσουμε; Τι γίνεται στην περίπτωση που μεταξύ σώματος και ψυχής υπάρχουν άλυτες υποθέσεις, και το σώμα δεν μας αφήσει να ξεχάσουμε ποτέ; Είμαστε καταδικασμένοι να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας ως νοσούντες;

Συμπέρασμα: ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε.+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το