Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ οι google αναζητήσεις μας για το 2016 αφορμή για σοβαρό προβληματισμό

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Μπορεί τις πολιτικές να μην τις καθορίζει ο κόσμος. Μπορεί το αύριο να αποφασίζεται σε κλειστές αίθουσες και από ανθρώπους που τελικά δεν συμπαθούμε ιδιαίτερα, όμως χωρίς εμάς, δεν υπάρχει τίποτα. Εμείς καθορίζουμε τις τάσεις, εμείς δίνουμε το έναυσμα της ενασχόλησής μας.

Γι' αυτό και έχει πολύ ενδιαφέρον να μελετάμε κάθε χρόνο την ετήσια λίστα των κορυφαίων αναζητήσεων της google. Γιατί μαρτυρούν αυτήν την τάση. Την παραθέτω αυτούσια:

Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις 2016
  1. Euro 2016
  2. Pokemon Go
  3. Παντελής Παντελίδης
  4. Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016
  5. Eurovision 2016
  6. Public Black Friday
  7. David Bowie
  8. Kara Sevda
  9. Δίδυμα Φεγγάρια
  10. Brexit

Για την Ελλάδα δεν είναι τυχαία η πρώτη θέση ενός ποδοσφαιρικού γεγονότος που άλλοτε μας έχει προσφέρει τόνους χαράς. Και η δεύτερη θέση καθόλου τυχαία δεν ήταν. Εγώ ας πούμε έψαξα για να βρω για το Pokemon για να γράψω γι' αυτό, ενώ δεν ξεχνάω όταν πέθανε ο τραγουδιστής ότι έως τότε δεν τον ήξερα, οπότε συμβαίνει το εξής σκηνικό:
Έρχεται ένας γνωστός στο γραφείο μου και μου λέει, "τα έμαθες; πέθανε ο Παντελίδης". Ο τρόπος που το είπε με έκανε να τον πληκτρολογήσω αμέσως στο google και να διαπιστώσω περί τίνος πρόκειται για να του αποκριθώ: "έλα ρε φίλε... πέθανε, ε;".

Θα διαπιστώσετε πως η πολιτική είναι απούσα από τις αναζητήσεις των ελλήνων χρηστών, αφήνοντας μόνο το Brexit τελευταίο και καταϊδρωμένο. Αυτό εμένα δεν μου φαίνεται και τόσο καλό, όταν ο θάνατος του Bowie και το... "ελληνικό" Black Friday έφτασε τελικά τόσο ψηλά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αφενός ότι τα... ξέρουμε όλα(!) και αφετέρου ότι δεν ενδιαφερόμαστε να τα μάθουμε. Μόνη δικαιολογία; Ότι έχουμε απηυδήσει πια και απλά ανοίγουμε τα πόδια χωρίς καμία αντίσταση στον επίδοξο βιαστή!

Έριξα μια πρόχειρη ματιά στα trends άλλων πόλεων και ενώ δεν είδα συγκλονιστικά ποιοτικότερες διαφορές, εντούτοις είδα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πολιτική, στην τρομοκρατία και σε ελπιδοφόρα γεγονότα. Ο κόσμος γενικά έχει ανάγκη να είναι ενημερωμένος και να μπορεί να διαβάζει από πολλές πηγές κάθε είδηση ώστε να μπορεί να σχηματίσει την δική του σφαιρική άποψη  και αυτό είναι καλό, αυτό είναι η νίκη της πληροφορίας απέναντι στο χθες της προπαγάνδας.
Και φέτος ήταν πράγματι μια γεμάτη χρονιά. Τρομοκρατία, πολιτική, πόλεμος, τέχνες, φυσικά φαινόμενα. Εγώ θα έλεγα ότι φέτος η επιστήμη δεν πρωταγωνίστησε όπως άλλες χρονιές και αυτό είναι πάντοτε συνιστώσα μιας "φτωχής" χρονιάς, όμως όπως και να έχει το 2016 δεν είχε θετικό πρόσημο. Ήταν μια κακή χρονιά γενικά και δεν αναφέρομαι μόνο για την Ελλάδα. Οπότε; να ευχηθούμε για το 2017; Το αφήνω πάνω σας! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το