Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ τι μας βρήκε προχθές "μπλουμανδιάτικα"... #blueMonday

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis
Σήμερα θα προβληματιστούμε σε διεθνές επίπεδο, για εγχώρια ύδατα όμως και σε... ελληνικά πλαίσια. Πώς θα γίνει αυτό; Ας πούμε ότι πλέον, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα όσον αφορά την... "παγκοσμιοποίηση" αυτού του πλανήτη, όλα γίνονται και όλα είναι πραγματοποιήσιμα. Με αφορμή λοιπόν το χθεσινό Blue Monday (αλήθεια, πότε ξεκίνησε αυτή η μόδα-ανακάλυψη της εν λόγω καταθλιπτικότερης μέρας του χρόνου και ποιος ασχολήθηκε σε τόσο βάθος για να την ανακαλύψει;) θα ήθελα να αναφερθώ εν τάχει σε όλα αυτά τα... ξενόφερτα (που θα έλεγε και η γιαγιά μου) events/γιορτές/ημέρες τις οποίες έχουμε αρχίσει να γιορτάζουμε τα τελευταία (?) χρόνια.

Κολοκυθογιορτές Halloween, Μαύρες Παρασκευές, Θενκσγκιβενιάτικα τραπέζια και -φυσικά- Ημέρες... ερωτευμένων (καλά αυτό πλέον έχει γίνει κομμάτι του εορτολογίου παγκοσμίως, ακόμα και σε χώρες όπου το θρησκευτικό περιεχόμενο δεν περιλαμβάνει αγίους) έχουν γίνει εκτενώς δημοφιλή και "Εβραίος" διαδεδομένα εδώ στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, η τεράστια προβολή που έχουν δεχθεί μέσω των social media, αλλά και του διαδικτύου συνολικά, έχουν συμβάλλει σημαντικά σε αυτήν τους την υπερ-αναγνώριση και αποδοχή από το ευρύ κοινό, μιας και οι νεότερες γενιές τείνουν να ακολουθούν και να ενστερνίζονται κάθε νέα viral τάση που ξεπροβάλει στον ορίζοντα τους, δηλαδή στο οτιδήποτε εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα είναι πολύ λογικό να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων διεθνών "ημερών-εορτών" τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης και να αναμένουμε την ακόμα πιο αυξημένη δημοτικότητα των ήδη "αναγνωρισμένων". Ανησυχητικό; Δεν ξέρω. Από την μια, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι μια αλλοίωση "εθνικών" ταυτοτήτων είναι αναπόφευκτη, ενώ, αντίθετα, κάποιος άλλος ενδεχομένως να υποστήριζε ότι η σύμπτυξη αυτή ευνοεί την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων και αποδυναμώνει την αρνητική "διαφορετικότητα" των λαών. Εσείς; Σε ποιά πλευρά βρίσκεστε;

Εις το επανιδείν...  +Vaggelis Episkopou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το