Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ δείξε μου το πιάτο σου να σου πω ποιος είσαι

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis
Ένας από τους στόχους μου της νέας χρονιάς είναι να σταματήσω να τρώω κρέας, κάτι που από πάντα ήθελα. Ακόμα θυμάμαι την αντίδραση της μάνας μου και την έκφραση στο πρόσωπο της όταν της το ανακοίνωσα: με κοίταξε σαν να είπα βλακεία, και αμέσως πρόσθεσε: «Άμα θέλεις να αρρωστήσεις!».

χορτοφαγία, ηθική, ζώα
Το να είσαι χορτοφάγος, βέβαια, έχει διαφορά από το να είσαι ολικά χορτοφάγος, δηλαδή βίγκαν. Ο βιγκανισμός αποσκοπεί στον τερματισμό της κακοποίησης των ζώων. Η χορτοφαγία έχει επίσης την ίδια αρχή, όμως περιορίζεται στο να απέχει από το κρέας. Οι βίγκαν προχωράνε μερικά βήματα παρακάτω, αντιτασσόμενοι σε κάθε μορφής βία ενάντια στα ζώα, η οποία υπάρχει στη βάση και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι), υλικών που χρησιμοποιούνται στην ένδυση και στην υπόδηση (δέρμα, γούνα, μαλλί), κάποιες μορφές διασκέδασης  (τσίρκο) κ.ά. Είναι ένθερμοι κήρυκες όχι μόνο μιας καλύτερης υγείας, αλλά και μιας νέας παγκόσμιας ηθικής με ευρύτερες οικολογικές προεκτάσεις. Θεωρούν τον βιγκανισμό ηθικά ανώτερο, οικολογικά αναγκαίο και πολιτισμικά αναπόφευκτο.

Τι γίνεται, όμως με όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας που μια χορτοφαγική δίαιτα δεν ευνοεί; Μπορεί να έχει ο βιγκανισμός  βλαβερές επιπτώσεις; Η απάντηση των ειδικών είναι "όχι". Όλοι οι επίσημοι φορείς Υγείας παρουσιάζουν το συγκεκριμένο είδος διατροφής ως κατάλληλο για όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Μάλιστα τα οφέλη είναι πολλά: αύξηση της σωματικής ενέργειας και της αντοχής, πνευματική διαύγεια, μειωμένες τάσεις κατάθλιψης και επιθετικότητας, αποτοξίνωση, αποφυγή διάφορων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου κλπ.

Το αν μην τρώμε κρέας, λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από υγιές. Είναι και ηθικό. Αρκεί αυτό ως κίνητρο για να γίνουμε χορτοφάγοι ή πάντα θα θέλουμε κάτι παραπάνω για να μας πείσει; Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουν μπει στη διαδικασία να σκεφτούν την ηθική πλευρά του ζητήματος αυτού, και ήταν μια σκέψη που χάθηκε μπροστά στη θέα μιας καλοψημένης μπριζόλας.+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το