Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ BATMAN ΜΑΡΤΙΟΥ ~ σας παρουσιάζουμε την ελληνική batfamily και γιατί είναι τόσο σημαντική

ο ελληνικός διαδικτυακός χώρος της "επιστήμης" του Batman

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

Αυτόν τον μήνα δεν θα μιλήσω για καμία θεωρία που αφορά τον ήρωα. Θα εστιάσω σε ανθρώπους που τον τιμούν. Και ενώ μπορώ να φτιάξω μια τεράστια λίστα ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με την ενασχόληση τους με τον Σκοτεινό Ιππότη -μακριά από το δημιουργικό κομμάτι (ταινίες, σειρές, βιβλία)- ή ακόμα περισσότερο μια ατελείωτη αράδα εκείνων που το κάνουν ερασιτεχνικά, εγώ θα ήθελα να φέρω τον ήρωα στην Ελλάδα. Εδώ που τυπικά δεν έχει καμία σχέση (ναι, είναι παράπονο αυτό, κύριοι της DC), όμως υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτόν ακριβώς εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του. 
Σήμερα λοιπόν εστιάζουμε σε δύο κοπέλες -ναι, κοπέλες- που δημιούργησαν την πιο ενημερωμένη facebook page στον ελληνικό χώρο. Πρόκειται για την "Batfamily  ி  Heroes & Villains ி  Greece" η οποία φέρνει κάθε είδηση, φήμη ή νέα κυκλοφορία σχετική με τον ήρωα, πιο γρήγορα από κάθε άλλο μέσο εδώ στην Ελλάδα. Με 10.745 ακόλουθους και άμεση διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, η σελίδα καταφέρνει να εστιάζει σε όλες τις εκφάνσεις του ήρωα με σεβασμό στην ιστορία του και να διασκεδάζει εξίσου με το να πληροφορεί. 

Το λιγότερο που είχα να κάνω ήταν να φέρω αυτά τα δύο κορίτσια στο yannidakis και να τις αφήσω να παρουσιάσουν οι ίδιες πως αντιλαμβάνονται τον ήρωα που από το 1988 αλληλεπιδρά με εμένα προσωπικά. Ας δούμε τι μας απάντησαν..:

Πως ξεκίνησε η ιδιαίτερη συμπάθεια με τον ήρωα;

Jester: Νομίζω πως απο μικρή είχα ακούσει για κάποιον Μπάτμαν. Είμαι σίγουρη πως τον είχα δει στην τηλεόραση για πρώτη φορά όταν παιζόταν η σειρά Batman: TAS στον ANT1. Αυτό που θα πω είναι κάπως ειρωνικό, αλλά η μητέρα μας έγραφε διάφορα παιδικά σε κασέτες για να τα βλέπουμε όποτε θέλουμε. Κάποια μέρα λοιπόν έγραψε ενα επεισόδιο απο την σειρά Batman. Της είπα οτι δεν μου αρέσει και να μην το γράφει. Ήμουν σίγουρα κάτω απο 10 χρονών τότε. Αυτή δεν μετράει φυσικά σαν μια πραγματική πρώτη γνωριμία. Εκεί που ξεκίνησα πραγματικά να ενδιαφέρομαι για τον χαρακτήρα ήταν όταν χωρίς λόγο αγόρασα την ταινία 'The Dark Knight', δηλαδή κάπου το 2008. Στην αρχή γοητευτικά απο τον Joker του αείμνηστου Heath Ledger, άρχισα να ψάχνω τότε στο ίντερνετ για αυτόν, έτσι γνώρισα και την Harley Quinn, που απο τότε είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας comic. Στην πορεία άρχισα να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τον Μπάτμαν και τον κόσμο του, άρχισα να παίζω το παιχνίδι 'Batman Arkham Asylum', να αγοράζω τα πρώτα μου κόμικ, τις πρώτες action figures. Κάπως έτσι άρχισα να χάνομαι μέσα στις τόσες ιστορίες αλλά και στο βαθύτερο νόημα που υπάρχει.

Nightwing: Η συμπάθεια μου για τον Μπάτμαν ξεκίνησε λίγο αργότερα αφού ξεκίνησε να ασχολείται με το DCU η αδερφή μου (Jester). Εγώ στην αρχή δεν πολύ ήξερα για αυτά αλλά μόνο τα βασικά. Αφού έμαθα κάτι παραπάνω από τα βασικά, μου άρεσε όχι μόνο επειδή ήταν ένας ήρωας και είχε ωραίες ταινίες και τα λοιπά, μου άρεσε για όλα τα άλλα που τον έκαναν τον ήρωα που είναι, αλλά και για την υπόλοιπη πλευρά της DC που δεν γνώριζα μέχρι τότε. Αργότερα κάναμε την Bat Family που ήταν ιδέα της αδερφής μου. Μου ζήτησε να γίνω και εγώ διαχειρίστρια και να διευθύνουμε μαζί την σελίδα. Εγώ δέχτηκα με μεγάλη χαρά αλλά και ανυπομονησία επειδή ήξερα ότι θα διεύρυνα περισσότερο τις γνώσεις μου για την DC, και αυτό δεν ήταν επειδή αναγκάστηκα να ενημερωθώ για να ανταποκριθώ στις ανάγκες της σελίδας, αλλά επειδή το επέλεξα και ήθελα για προσωπική ευχαρίστηση να ασχοληθώ πάνω σε αυτό.

Τι είναι για σας ο Batman;

Jester: Για μένα ο Μπάτμαν είναι πηγή έμπνευσης. Σε έναν προσωπικό αγώνα που είχα, ήταν κάτι απο το οποίο αντλούσα δύναμη να συνεχίσω. Σκέφτηκα, τι θα έκανε ο Μπάτμαν; Δεν θα τα παρατούσε! Αν ρωτήσεις κάποιον που δεν διαβάζει κόμιξ μπορεί να σε θεωρήσει νιάνιαρο, αλλά δεν τον κατηγορώ. Πιστεύω πως όταν κάτι σε εμπνέει κατα αυτόν τον τρόπο, που σε κάνει να οραματίζεσαι εναν καλύτερο κόσμο, που σε κάνει να ελπίζεις, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι, να μην τα παρατάς πότε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί χαζό. Μπορεί να είναι ενας φανταστικός χαρακτήρας αλλά τα ιδανικά και οι αξίες που κουβαλά ξεπερνούν το χαρτί, γίνονται ένα με τον αναγνώστη.

Nightwing: Για εμένα ο μπατμαν είναι ο καλύτερος και αυθεντικότερος χαρακτήρας που έχει υπάρξει. Όχι επειδή έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα backstory ή γιατί έχει ηθικούς φραγμούς, αλλά γιατί μπορεί και συνδυάζει όλα αυτά και άλλα πολλά γνωρίσματα ένας χαρακτήρας και αυτό τον καθιστά μοναδικό. Γιατί είναι εύκολο κάποιος χαρακτήρας να έχει ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά δύσκολο ένας να τα έχει όλα και αυτός που τα έχει είναι ο Batman.

Ποια είναι τα γνωρίσματα που τον διαφοροποιούν από άλλους χαρακτήρες;

Jester: Η ανθρωπιά του. Δεν έχει υπερδυνάμεις, είναι ενας απλός άνθρωπος σας εμένα και σένα. Πολλές απο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι ψυχολογικές, και πολλοί αναγνώστες μπορούν να ταυτιστούν με αυτό. Είναι ένας ήρωας που συνεχώς διακυβεύεται ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Βρίσκεται συνεχώς σε διλήμματα, για ποιον δρόμο να πάρει, ποια λύση είναι η σωστή, ποια η λάθος, αλλά υπάρχουν φορές, όπως και στον πραγματικό κόσμο, που δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, καλό ή κακό. Κάποιες φορές πρέπει απλά να ισορροπήσεις στην μέση. Κάτι τέτοιο πιστεύω πως συμβαίνει και στο μυαλό του ήρωα μας, και αυτό τον κάνει τόσο ενδιαφέρον. Απο την μια έχει την γοητεία του σκοταδιού, και απο την άλλη την λάμψη της ελπίδας. Συνδυασμός ρεαλιστικός, κάθε ανθρώπινης ψυχής. 

Nightwing: Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, ενα πολύ σημαντικό κομμάτι που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, είναι ότι τα γνωρίσματα που τον κάνουν αυτό που είναι,είναι δύσκολο να βρεθούν σε συνδυασμό σε μια προσωπικότητα. Δηλαδή, ένα άτομο που έχει δει τους γονείς του να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του, περιμένει κάνεις να καταλήξει εκδικητικός κακοποιός, αλλά οχι. Ο Batman καταλήγει να γίνει ένας ήρωας που όχι μόνο πιάνει κακούς και τα λοιπά, αλλά αποδίδει δικαιοσύνη!! Η δικαιοσύνη είναι ένα τεράστιο γνώρισμα του Batman και είναι ενα πολύ δύσκολο χαρακτηριστικό για να το εφαρμόζει ο συγκεκριμένος, επειδή έρχεται σε αντίθεση με την μη δικαίωση της ιστορίας με τους γονείς του. Επίσης, ένα ακόμη και για εμένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό διαφοροποίησης, είναι ότι ποτέ δεν σκοτώνει. Και αντί να αφεθεί από την ζωή εξαιτίας του γεγονότος που έζησε όταν ήταν μικρός και των ψυχολογικών τραυμάτων που θα έπρεπε να είχε υποστεί, πήρε όλον αυτόν τον πόνο και τον μετέτρεψε σε ένα όπλο της Δικαιοσύνης και του ήθους.

Ο Batman είναι ένας ήρωας. Έχει στοιχείο της επικινδυνότητας; Έχει στοιχεία που προσεγγίζουν το "κακό";

Jester: Όπως είπα και πριν, ταλαντεύεται ανάμεσα στο καλό και το κακό. Κάποιες φορές πράττει ακραία, με άσχημο, βίαιο τρόπο αλλά πάντα έχει ως στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ακόμα και η εμφάνιση του δεν είναι σαν των άλλων ηρώων, με τις φανταχτερές στολές που αποπνέουν ελπίδα. Η δική του είναι μαύρη, τρομαχτική, θέλει να προκαλεί φόβο στους κακούς που αντιμετωπίζει. Είναι σχεδόν σαν να μην τον ενδιαφέρει τι προκαλεί στους αθώους πολίτες, γιατί όπως λέμε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Βέβαια, τα πράγματα διαφοροποιούνται λίγο αν σκεφτείς οτι κατά βάθος μπορεί να απολαμβάνει να αποτελεί πηγή φόβου ή να απολαμβάνει να σαπίζει στο ξύλο τους εγκληματίες. Αυτό τότε, μπορείς να το χαρακτηρίσεις και ως κακία, αλλά είναι κατι που αφορά αυτόν, και δεν έχει σημασία για τους απλούς πολίτες του Gotham. Σημασία έχει που τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς. 

Nightwing: Θα μπορούσε να ήταν επικίνδυνος εάν από μικρός είχε αφεθεί από την στεναχώρια και τον πόνο. Εφόσον πήρε την ζωή στα χέρια του, και έβαλε στόχο να γίνει ο πιο αποτελεσματικός και σωστότερος ήρωας, ως προς τον τρόπο απόδοσης της δικαιοσύνης, χωρίς την χρήση όπλων και δολοφονιών, τότε πιστεύω ότι κάθε άλλο παρά κίνδυνο μπορεί να φέρει για την προστασία του πληθυσμού της Gotham City.

Σε ποια σημεία ταυτίζεστε με τον ήρωα;

Jester: Είμαι άτομο που μου αρέσει να διατηρώ ισορροπίες. Δεν μου αρέσει να εγκαταλείπω τους στόχους μου. Γενικά ταυτίζομαι με τα διλήμματα του, οχι βέβαια τα ίδια διλήμματα που έχει αυτός, αλλά γενικά όταν δεν ξέρεις ποιον δρόμο πρέπει να πάρεις. Κάθε άνθρωπος μπορεί να ταυτιστεί με αυτό.

Nightwing: Με τον ήρωα ταυτίζομαι στα σημεία όπου ενώ έχει περάσει ότι έχει περάσει βρίσκει δύναμη και συνεχίζει τους αρχικούς του στόχους. Ο Μπατμαν έχει αξίες και ιδανικά που τον καθιστούν ένα ιδανικό πρότυπο. Ακόμη, ενώ έχει χάσει τους πιο αγαπημένους του ανθρώπους, βλέπουμε σε πολλά σημεία ότι υποκύπτει στην αγάπη και δεν φοβάται να αγαπήσει είτε σε ερωτικό επίπεδο είτε σε φιλικό, ενώ έχει τους δισταγμούς του. Δεν φοβάται να ενταχθεί ξανά σε μια οικογένεια και έτσι δημιουργεί την Bat Family.

Αν κάποιος ξεκινούσε να ασχοληθεί τώρα με τον ήρωα, με τι θα του προτείνατε να ασχοληθεί; (τι τίτλους να διαβάσει, τι να παρακολουθεί κλπ.)

Jester: Νομίζω πως θα του έλεγα να διαβάσει το 'Batman: The Killing Joke'. Είναι για μένα ένα απο τα καλύτερα graphic novels, όπως επίσης και το 'Joker' του Brian Azzarello. Δεν νομίζω πως έχει σημασία η σειρά, αλλά ένας φαν του Batman και γενικά της DC πρέπει να τα δει όλα, για να έχει άποψη για όλα. Ακόμα και μια κακή ταινία είναι στοιχείο της ιστορίας του ήρωα και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Αυτά όμως που πρέπει να παρακολουθήσει κάποιος οποιοσδήποτε είναι το 'Batman' του Tim Burton, όπως και την τριλογία του Christopher Nolan. Απο βιντεοπαιχνίδια θα πρότεινα ακράδαντα την τετραλογία 'Arkham'.

Nightwing: Πιστεύω κάθε καλός φαν του μπατμαν πρέπει να έχει διαβάσει το 'Under the Red Hood', το 'The Killing Joke', το 'A Death in the Family'. Από σειρές σίγουρα να δει την κλασική σειρά 'Batman: TAS', και απο ταινίες το 'Batman: Mask of the Phantasm' και το 'Batman Beyond: Return of the Joker'. Επίσης ως gamer δεν γίνεται να παραλείψω πως πρέπει να παίξετε την σειρά Arkham.

Διατηρείτε ίσως τον πιο ενημερωμένο διαδικτυακό χώρο που αφορά τον ήρωα στην Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτόν.

Jester: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Κάνουμε πραγματικά οτι καλύτερο μπορούμε. Προσπαθούμε πάντα να ανακοινώνουμε οτι νέο κυκλοφορεί, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι αναρτήσεις αφορούν κάποια είδηση για τις αναμενόμενες ταινίες-παιχνίδια-κόμικ του ήρωα ή και γενικά της DC. Όταν δεν υπάρχει κάποια είδηση, δημοσιεύουμε συνήθως χιουμοριστικές εικόνες ή facts. Στόχος μας είναι να έρθουμε οι Έλληνες φανς πιο κοντά, να μιλάμε για το κοινό μας ενδιαφέρον. Να γίνουμε μια οικογένεια, μια Bat Family. 

Nightwing: Η σελίδα μας ασχολείται με τον Batman αλλά και τους χαρακτήρες που συνδέονται άμεσα με αυτόν, για αυτό και ονομάζεται Bat Family και όχι μόνο Batman. Προσωπικά, προσπαθώ να πηγαίνω και πέρα από τον κύκλο αυτό και να δημοσιεύω πράγματα που αφορούν και άλλους χαρακτήρες. Και αυτός είναι και ο δικός μου στόχος: Να ενημερώσω όσο γίνεται ή τουλάχιστον να κινήσω το ενδιαφέρον στους φαν μας, να μάθουν περισσότερα και πιο ψαγμένα πράγματα όπως αρμόζει σε έναν σωστό DC fan.

Τις ευχαριστώ και τις εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο. Όσο για εσάς, απλά μπείτε στο "Batfamily  ி  Heroes & Villains ி  Greece" και κάντε like για να μην χάνετε καμία ενημέρωση. Εξάλλου οι δημοσιεύσεις του yannidakis για τον "Θρύλο του Batman" θα τις βρίσκετε και εκεί! +Yanni Spiridakis 

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

THE BATMAN
Είναι επίσημο πλέον! Ο Matt Reeves θα είναι ο σκηνοθέτης της stand alone Batman ταινίας που αναμένουμε σύντομα τα γυρίσματά της και το 2018 την πρεμιέρα της.

SUICIDE SQUAD
Ποιος θα το έλεγε, ε; Η εναλλακτική αυτή ταινία βγαλμένη απ' τις ιστορίες του Batman, κέρδισε το Oscar στην κατηγορία "Best Makeup and Hairstyling"

INJUSTICE 2
Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του, το διάσημο παιχνίδι επιστρέφει 16 Μαΐου με νέα ιστορία και πολλές αλλαγές και ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε από τώρα, ας δούμε ένα εξαίρετο trailer
καθώς και το επόμενο που βγήκε

ΑΛΛΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ BATMOBILE
Είναι ακριβές αντίγραφο του Batmobile από τις νέες παραγωγές. Βγάζει φωτιές, καπνούς και κινείται υπό τον έλεγχο σου. Μπορεί να γίνει δικό σου με 250 δολάρια.

ΑΓΑΛΜΑ CATWOMAN
Το νέο αυτό ακριβές αντίγραφο από την ταινία του 1992 (Batman Returns) βασίζεται στην ποιότητα και την λεπτομέρεια ενώ τιμάται στα 450 δολάρια. Αξίζει να σημειώσω πως θα κυκλοφορήσουν 2.500 κομμάτια.

ΔΩΡΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ
Όπως κάθε χρόνο, στα γενέθλια μου λαμβάνω διάφορα ηλεκτρονικά δωράκια από φίλους και γνωστούς με θέμα... το γνωστό πάθος. Ας δούμε τι έλαβα φέτος και ευχαριστώ πολύ όλους!

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ (COMICS)

Batman comics
Όλα τα βιβλία ή σειρές που αφορούν τον Σκοτεινό Ιππότη

DC Universe: Rebirth
Το τελευταίο λανσάρισμα των ιστοριών που αφορούν το DC Universe

New Graphic Novels and Collections
Συλλεκτικά βιβλία και συλλογές για να ακολουθήσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το