Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ με σύμμαχο και εχθρό την ασπιρίνη

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την ασπιρίνη; Όλοι. 
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τα καλά και κακά αποτελέσματα της ασπιρίνης; Κανένας.

Όταν μιλάω για «καλά αποτελέσματα» δεν εννοώ μόνο την παροδική ανακούφιση από πόνους, όπως ο πονοκέφαλος, αλλά για άλλα πολύ σημαντικότερα. Οι πιο... ψαγμένοι ίσως γνωρίζουν ότι η καθημερινή λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης βελτιώνει την καρδιακή υγεία. Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης αμερικανικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ασπιρίνη μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου.

ασπιρίνη, έρευνα, υγεία
Τα στοιχεία ,που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου στην Ουάσινγκτον, αφορούν περισσότερους από 130.000 ανθρώπους που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 32 χρόνια. Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την χρήση ασπιρίνης στην αρχή, και έπειτα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 13.000 άτομα έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο τα επόμενα χρόνια, αλλά ο κίνδυνος θανάτου ήταν μικρότερος για όσους έκαναν τακτική χρήση ασπιρίνης. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τους χρήστες ασπιρίνης να έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Επίσης, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, ενώ οι άνδρες 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη και 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.

Βέβαια, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η χρήση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση πρέπει να γίνεται μόνο από ανθρώπους με ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού στους απόλυτα υγιείς ανθρώπους δεν λειτουργεί προληπτικά ενάντια στο καρκίνο ή σε οτιδήποτε άλλο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερικές αιμορραγίες ή αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το