Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΣΠΙΘΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ γιατί αγαπώ τον αύγουστο

σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε

Καλησπέρα στους φίλους του  +yannidakis! 
Αύγουστος ίσον … πολλά πράγματα! Γι αυτό επέλεξα οι Σπίθες Αισιοδοξίας αυτού του μήνα να είναι ο ίδιος ο μήνας! Μία χρονική περίοδος που λίγο-πολύ την έχουμε συνδυάσει όλοι με παρόμοιο τρόπο στο μυαλό μας. Σκέψεις, συναισθήματα, πράξεις των περισσότερων συντονίζονται. Το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και η κορύφωσή του, πριν από την εκκίνηση μίας νέας (;) περιόδου. Στοιχεία που διαμορφώνουν τον Αύγουστο, θα λέγαμε εύκολα ότι αποτελούν μία μαζική κουλτούρα, όμως πόσο κακό είναι αυτό;

Ας δούμε λοιπόν τι κάνει αυτόν τον μήνα τόσο ξεχωριστό για εμένα ώστε να αισιοδοξώ μόνο στην αναφορά του!

Ανάλαφρος Αύγουστος
Στερεότυπες δράσεις που όμως αναμένουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συμβαίνουν τώρα. Ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών, αφού… Αύγουστος ίσον παύση. Και αν όχι παύση, σίγουρα επιβράδυνση των ρυθμών. Ακόμα και η διευθέτηση των τελευταίων υποχρεώσεων πριν την επίσημη εκκίνηση των αποδράσεων, αντιμετωπίζεται πιο βεβιασμένα αφού «να, ετοιμαζόμαστε για διακοπές!». Αλλαγή της ρουτίνας και ένα αυθαίρετο πρόγραμμα που τόσο λατρεύω. Ο Αύγουστος σου δίνει αυτή τη δυνατότητα: να μην υπακούς στα σταθερά και συγκεκριμένα ωράρια/πρότυπα ζωής που η κοινωνία σε έχει υποχρεώσει να επιβάλλεις στον εαυτό σου. Φτιάχνεις τη δική σου ρουτίνα, κομμένη και ραμμένη στα θέλω σου, με κοινό γνώμονα (φυσικά)  την προαναφερθείσα παύση.

Διπολικός Αύγουστος
Η διπολικότητα επιβάλλεται τον Αύγουστο, αλλιώς οι εμπειρίες είναι μισές. Αλληλουχία αντιφατικών και αντίθετων συναισθημάτων συμπληρώνουν την ανομοιόμορφη εικόνα αυτού του μήνα, ώστε να δώσουν την πλήρη συναισθηματική του υπόσταση. Διασκέδαση, χαρά, ζωντάνια διαδέχονται τη μοναχικότητα, συχνά τη θλιμμένη νοσταλγία, την ηρεμία. Στιγμές έντασης εναλλάσσονται με ήπιες, γαλήνιες μέχρι που η ψυχή γεμίσει από όλα τα φάσματα που μπορεί να της δώσει η αύρα αυτού του μήνα.

Φωτεινός Αύγουστος
Δεν είναι μόνο η Αυγουστιάτικη πανσέληνος που φωτίζει τις σκοτεινές νύχτες του Αυγούστου, είναι και η πληρότητα συναισθημάτων που συζητούσαμε προηγουμένως. Οι επιλογές που σου δίνονται αυτόν τον μήνα σε καλούν να αισθανθείς και το «άσπρο» και το «μαύρο», αποδεικνύοντας έτσι ότι το βαθύ αίσθημα ικανοποίησης δεν προέρχεται από το αίσθημα χαράς, αλλά από την ικανότητα να αισθανθεί κανείς τόσο το φως όσο και το σκοτάδι. Όταν θα έχει γευτεί και τις δύο αυτές πλευρές, τότε θα νιώσει πιο ζωντανός από κάθε άλλη φορά.

Στοχαστικός Αύγουστος
Και ύστερα από όλα αυτά, το τέλος Αυγούστου είναι συνήθως η αρχή μιας επόμενης περιόδου. Σκέψεις για το παρελθόν και το παρόν, αναθεώρηση συμπεριφορών και κριτική καταστάσεων βάζουν τα θεμέλια για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων. Σκέψεις μη αναμενόμενες σε μια παραλία, συζητήσεις αυθόρμητες σε ένα μπαρ καταλήγουν να χτίζουν νέους στόχους που αυτοί με τη σειρά τους διαμορφώνουν το «μετά», το άγχος του οποίου έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται..!

Υπάρχουν στερεότυπες πρακτικές, που μοιάζουν ίδιες για όλους και διαμορφώνουν τη λεγόμενη μαζική κουλτούρα. Όμως, αν δούμε πίσω από τη φαινομενική ομοιομορφία τους, θα δούμε τη διαφορετική και, κυρίως, μοναδική σημασία που αποκτούν για τον καθένα από εμάς. Έτσι λοιπόν, κοινές δραστηριότητες που διαμορφώνουν τον Αύγουστό μας μπορεί να μοιάζουν, αλλά κατορθώνουν κάτι πολύ σημαντικό. Όπως επισημαίνει ο John Storey αναζητώντας τον ορισμό της λαϊκής κουλτούρας: «οι διακοπές στη θάλασσα μπορεί να θεωρηθεί ότι σε ένα βαθμό λειτουργούν όπως τα όνειρα: αρθρώνουν με συγκαλυμμένη μορφή, συλλογικές ευχές και επιθυμίες». Κλείνοντας, όπως σημειώνει ο Maltby: « Αν είναι έγκλημα της λαϊκής κουλτούρας το ότι έχει πάρει τα όνειρά μας, τα έχει πακετάρει και μας τα πουλάει, τότε είναι και κατόρθωμά της το ότι μας έχει προσφέρει όλο και μεγαλύτερη ποικιλία ονείρων, απ’ όση θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε».

Ένα κείμενο που επιδιώκει να εμπλουτιστεί, περιμένοντας τις δικές σας ερμηνείες για τον μήνα Αύγουστο. 

Καλή συνέχεια διακοπών σε όλους!
Ό,τι και αν κάνετε, μην σταματήσετε ποτέ να ονειρεύεστε! +Elina Ioannou 


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το