Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (chipita)

Καληνωρίσματα. Σε εποχές που η επιχειρηματικότητα γνωρίζει πρωτοφανή κάμψη κυρίως λόγω της κρίσης, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης καινοτομίας, οράματος, ικανότητας και πολλές φορές νομιμότητας, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν την διαφορά. Τέτοιους επιχειρηματίες αξίζει να παρουσιάζουμε ώστε να αναδεικνύουμε το παράδειγμα τους σε όλους τους υπόλοιπους.

Ένας τέτοιος είναι και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος που πρόσφατα βραβεύτηκε ως ο έλληνας επιχειρηματίας του 2011. Ο εν λόγω επιχειρηματίας διαθέτει ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα δραστηριοποίησης όμως το μεγαλύτερο επίτευγμα του αποτελεί η chipita, τουλάχιστον από 1989 και ύστερα οπότε την εξαγόρασε ολοκληρωτικά. Με ένα σύντομο διάλειμμα στο οποίο η εταιρεία συγχωνεύτηκε από την vivartia την οποία αγόρασαν οι άραβες της MIG, o Θεοδωρόπουλος απέκτησε εκ νέου την chipita δημιουργώντας μια τεράστια επιθετική πολιτική που έχει φέρει σήμερα την εταιρεία να παρουσιάζει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 35 χώρες διαθέτοντας εργοστάσια σε 6 χώρες και 62 παραγωγικές μονάδες. Βέβαια αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι η διείσδυση στις αραβικές χώρες που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Γιατί όμως chipita; Ουσιαστικά αποτελεί μία από τις πιο αναπτυσσόμενες imageεταιρείες τροφίμων και δεν είναι τυχαίο που ο Θεοδωρόπουλος κατέκτησε και το βραβείο του Διεθνώς Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία. Η chipita με βασικά προϊόντα τη σειρά των 7DAYS αλλά και πολλά κρουασάν, μαρμελάδες, σοκολατοειδή και άλλα γλυκίσματα ή αλμυρά, αποτελεί τον “μεγάλο παίκτη” του κλάδου στην Ελλάδα. Βέβαια, οι δραστηριότητες του Θεοδωρόπουλου δεν σταματούν μόνο στην chipita, καθώς συμμετέχει ενεργά στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας μέσα από την ΝΙΚΑΣ, αλλά και σε πρωτότυπες μεθόδους παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας στη Δράμα. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην γαλακτοβιομηχανία με την οποία ασχολήθηκε ξανά όταν συνεργάστηκε με την vivartia η οποία κατέχει την ΔΕΛΤΑ.

Ουσιαστικά ο Θεοδωρόπουλος επέλεξε να εφαρμόσει επιθετικές πολιτικές όχι απλά εξάγοντας τα προϊόντα του στο εξωτερικό, αλλά και επενδύοντας εκεί για να διευρύνει ακόμα περισσότερο το δίκτυο του. Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η chipita είναι μια ελληνική εταιρεία με παρουσία στο εξωτερικό. Πιο σωστά θα λέγαμε πως με την chipita, η επιχειρηματική Ελλάδα έχει κατακτήσει το εξωτερικό!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το