Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΠΩΣ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΟΔΑ

Καληνωρίσματα. Ανακαλώ μνήμες με τη μάνα μου να με δελεάζει ή να με απειλεί προκειμένου να φάω τη σαλάτα μου, τα φρούτα ή τα όσπρια που είχε το τραπέζι όσο κι αν εμένα δεν μου άρεσαν. Αυτά στην παιδική ηλικία γιατί καμπόσο αργότερα -ως ενήλικας- αν κάτι δεν σου αρέσει, απλά δεν το καταναλώνεις.

Ουσιαστικά το παραπάνω, αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Δύσης όπου έμαθε να καταναλώνει γρήγορο φαγητό με υψηλά λιπαρά και πολλές ανθυγιεινές ουσίες. Δεν είμαι διατροφολόγος κι έτσι αδυνατώ να σας παρέχω επαρκείς πληροφορίες επ’ αυτού. Θυμάμαι όμως ομάδες ανθρώπων που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούσαν τον κόσμο για τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι κακές διατροφικές συνήθειες. Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι υπαρκτά, καθώς οι δείκτες υψηλής παχυσαρκίας και νέων ασθενειών που σχετίζονται με την κακή διατροφή, είναι μεγάλοι και οι συνέπειές τους, παντού γύρο μας.

Αμέτρητες καμπάνιες από διάφορους φορείς που ενημέρωναν για τα περί σωστής διατροφής έπεφταν συνεχώς στο κενό, μέχρι που η σωστή imageδιατροφή βρήκε τον τρόπο να τρυπώσει και πάλι στην καθημερινότητα μας. Ο τρόπος δε θα μπορούσε να είναι ορθολογικός σε τούτον τον αλλόκοτο κόσμο, καθώς ακόμα και η πιο λεπτομερής ενημέρωση δεν είχε νόημα. Η σωστή διατροφή έπρεπε να γίνει “της μόδας”. Και έγινε! Πως; Μα η συνταγή είναι απλή και πολλάκις δοκιμασμένη. Παίρνεις διάσημους αστέρες της τέχνης και του αθλητισμού και τους προβάλλεις μαζί με το αντικείμενο που προωθείς. Θυμάμαι την γυμνάστρια Πετρουλάκη να δηλώνει: “όλα στον ατμό”, διάσημους αστέρες στις ΗΠΑ να έχουν λερωμένο το πάνω χείλος τους και να συνοδεύονται από το σλόγκαν “got milk?”, ποδοσφαιριστές να τρώνε γιαούρτια, ηθοποιοί να δημοσιεύουν τις διατροφές τους βασισμένες σε φρούτα και λαχανικά και πάει λέγοντας. Ακολουθώντας για καιρό αυτήν την πολιτική δεν δημιουργείς απλά μόδα, δημιουργείς τάση. Και πιστέψτε με, όσο κι αν θέλεις να αποφύγεις την μόδα πείθοντας τον εαυτό σου πως δεν είσαι θύμα της, δεν μπορείς ποτέ να ξεφύγεις από τις… τάσεις!

Ξαφνικά η υγιεινή διατροφή είναι τάση και όλος ο κόσμος γεμίζει το καλάθι του με φρούτα, λαχανικά, μάρκες με χαμηλά λιπαρά, με ελαιόλαδο και όλα αυτά χωρίς να είναι κανείς απόλυτα συνειδητοποιημένος για το όφελος, αρκεί που ακολουθεί την τάση, έστω υποσυνείδητα. Ακόμα κι έτσι, η πολιτική στέφθηκε με επιτυχία και αποδείχθηκε πως η προώθηση ή μάλλον η καθιέρωση μιας τάσης έχει πάντοτε θεαματικά ποσοστά επιτυχίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ :[

2 σχόλια:

  1. Μόδα δεν θα το έλεγα...
    Θα το θέσω αλλιώς: Είναι γνωστό πλέον οτι η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω της καλής υγείας. Θα μου πεις αυτό το φωνάζανε πριν πολλά χρόνια κάποιοι, αλλά δεν υπήρχε τέτοια ανταπόκρηση απο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, να γίνονται ημερίδες και συνέδρια, τα τηλεοπτικά μέσα να το προβάλλουν συνεχώς, κάτι το οποίο δεν υπήρχε σε τέτοια κλίμακα τα παλαιώτερα χρόνια.
    Επίσης, πιστεύω πως πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα τεστ δυσανεξίας τροφών, που τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλύς κόσμος τα εμπιστεύεται, μην βρίσκοντας γιατρειά απο τους γιατρούς και τα φαρμακα.
    Εχοντας κατάστημα υγιεινών τροφών, βλέπω καθημερινά όλο και περισσότερους να προσπαθούν να βελτιώσουν κάποιο πρόβλημα υγείας με την διατροφή τους. Ακούω καθημερινά μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να γιατρευτούν ή να αδυνατίσουν όχι κάνοντας δίαιτα, αλλά αλλάζοντας τις συνήθειες στην διατροφή τους.
    Όταν λοιπόν βλέπουμε αποτελέσματα πάνω μας ή γύρω μας, μας είναι πιο εύκολο να πειστούμε οτι η υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ίσως λοιπόν αν δεν είναι μόδα, να είναι σίγουρα τάση :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το