Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

βpάβευση σαββάτου ~ η αμηχανία του φώτη κουβέλη

καταχώρηση τσι μέρας 
η βράβευση της καλύτερης καταχώρησης για την ημέρα που πέρασε στον χώρο των ιστολογίων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΣΙ ΜΕΡΑΣ
από protagon

Η αμηχανία του Φώτη Κουβέλη

Η σύσκεψη, την Τετάρτη 18/7/2012, των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ήταν η δεύτερη μέσα σε μία βδομάδα. Θέμα η Οικονομία. Και στις δύο αυτές συσκέψεις συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για μια ιδιότυπη μορφή διοίκησης των (οικονομικών) πραγμάτων που εγκαινιάζεται για πρώτη φορά. Άγνωστο παραμένει αν τέτοιες συσκέψεις θα επαναληφθούν στο μέλλον και αν θα προσλάβουν έναν χαρακτήρα «τακτικό», όπως επίσης παραμένει άγνωστο αν οι συναντήσεις των τριών αρχηγών θα επεκταθούν θεματικά και σε άλλους τομείς πέραν της οικονομίας.

Από τις δηλώσεις των αρχηγών μετά και τις δύο αυτές συναντήσεις, προκύπτει απόλυτη σύμπνοια και ομοφωνία των τριών κομμάτων στην τήρηση της μεταξύ τους προγραμματικής σύγκλησης. Το τόνισαν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης. Ο πρώτος εμφαντικά και χωρίς δεύτερες σκέψεις, ο δεύτερος, όμως, με κάποια φανερή αμηχανία.  Ο κ. Κουβέλης ήταν, λίγο έως πολύ, σαν να προσπαθούσε να πείσει το κόμμα του, την ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και όσους πολίτες την ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ότι όλα βαίνουν καλώς. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η ΔΗΜ.ΑΡ. (κομμάτι του πάλαι ποτέ Συνασπισμού της Αριστεράς) εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας σαν το μόνο φιλοευρωπαϊκό αριστερό κόμμα στη χώρα μας, πολύ πριν ο Σύριζα γίνει, πολύ πρόσφατα, και κατά δήλωσή του, και αυτό φιλοευρωπαϊκό κόμμα… Προεκλογικά η ΔΗΜΑΡ, μίλησε για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής μας σύμβασης με τους τρεις εταίρους μας (Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ.) και απέρριψε τα σενάρια μονομερούς καταγγελίας της ως ολέθρια για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τόνισε την ανάγκη μιας αριστερής προοπτικής για την οποία και υποσχέθηκε να αγωνιστεί. Με αυτά τα δεδομένα υποστήριξε και υποστηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας (ή όπως αλλιώς έχει κατά καιρούς ονομαστεί) Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., και ΔΗΜ.ΑΡ., με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Ξεκαθάρισε δε, ο Φ. Κουβέλης ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως το αριστερό άλλοθι μιας δεξιάς, συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της χώρας. Δυστυχώς, τα μέχρι τώρα δεδομένα, μάλλον διαψεύδουν τις παραπάνω προσδοκίες τόσο της ΔΗΜΑΡ αλλά και όσων την ψήφισαν. Ψάχνω να βρω που είναι τα σημάδια της παρουσίας της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση του Α. Σαμαρά και δεν τα βρίσκω. Στην πολυθρυλούμενη επαναδιαπραγμάτευση, για την οποία ο κ. Στουρνάρας δεν τόλμησε να αρθρώσει καν υποψία πρότασης στη συνάντηση του Eurogroup, μια και οι εταίροι μας, μας το είχαν ξεκόψει; Στην δήλωση του ίδιου ότι πρώτα θα κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε και μετά θα δούμε την επαναδιαπραγμάτευση; Στην επιμήκυνση του χρέους κατά δύο ή ακόμα και τρία χρόνια, που η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης, με κύριο το Πασόκ, θεωρούσε δεδομένη,  και που τώρα αποδείχθηκε ότι δεν είναι και τόσο αθώα πράξη μια και κοστίζει κάποια δις τα οποία η Ε.Ε.  δεν δείχνει πρόθυμη να καταβάλει; Ή μήπως στις οριζόντιες περικοπές που δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά θα αντικατασταθούν με «ισοδύναμα» μέτρα; Κανείς δεν μας λέει όμως ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι έτσι απλά, τα αποφασίζουμε δηλαδή και τα παίρνουμε, αλλά πρέπει πρώτα να τα δει η Τρόϊκα και να τα εγκρίνει, αλλιώς… Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, έντιμος και σοβαρός τεχνοκράτης, που θα κληθεί, άλλωστε, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, είπε την αλήθεια όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Είπε «θα δούμε». Έτσι λοιπόν, όπως πολύ εύστοχα τονίζει ο Κώστας Γιαννακίδης στο άρθρο του της Τετάρτης εδώ στο protagon «βρισκόμαστε κοντά σε κάτι εξωφρενικό. Για να αποκτήσουμε το δικαίωμα στη διαπραγμάτευση θα λάβουμε τα μέτρα για τα οποία θέλαμε να διαπραγματευτούμε» !!! (τα θαυμαστικά δικά μου).

Έτσι λοιπόν με αυτά και μ’ εκείνα, ψάχνω να βρω το «αριστερό» αποτύπωμα που φέρνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και δεν το βρίσκω. Μάλλον δεν το βρίσκει ούτε ο κ. Κουβέλης (ούτε βέβαια το κόμμα του και όσοι πολίτες τον στήριξαν) εξ ου και η εμφανής αμηχανία του, έστω και αν γίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν τα πράγματα διαφορετικά μέσα από δηλώσεις που δεν πείθουν. Πόσο κρίμα θα είναι τελικά αν όλες οι προσδοκίες που είχαν συνδεθεί με την παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, αποδειχθούν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρισμα…

  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. 
Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το