Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ νέες τεχνικές χάκινγκ και τι πρέπει να κάνουμε

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Έχουν γραφεί πολλά άρθρα για τις απόπειρες χάκινγκ που γίνονται καθημερινά, όπως και για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από όλους αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς μας και τα στοιχεία μας.


Μάλιστα, η νούμερο ένα συμβουλή που δίνουν όλοι είναι να προσέχουμε τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε και να επιβεβαιώνουμε ότι όλες είναι προστατευμένες από το πρότυπο HTTPS και ότι εμφανίζουν το πράσινο σύμβολο με το λουκέτο (ή το κλειδί). Αυτό ουσιαστικά, εξασφαλίζει ότι όλες οι συναλλαγές μας στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες είναι κρυπτογραφημένες, άρα και ασφαλείς.




Πόσο αληθές είναι αυτό όμως;

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι είστε κάτοχος ενός προϊόντος Apple και λαμβάνετε ένα email που σας παραπέμπει στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Κάνετε κλικ και οδηγείστε στην παρακάτω ιστοσελίδα.



Όλα φαντάζουν κανονικά. Η διεύθυνση είναι https://www.аррӏе.com, το λουκέτο είναι πράσινο και κλειδωμένο και ο Internet Browser σας λέει ότι η σύνδεση σας είναι ασφαλής. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη!

Αν παρατηρήσει κανείς την διεύθυνση θα προσέξει μια μικρή, αλλά ουσιαστική, λεπτομέρεια. Ο χαρακτήρας του Λατινικού γράμματος L είναι ελαφρώς διαφορετικός. Αυτό συμβαίνει γιατί, στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν το Κυριλλικό αλφάβητο για να παρουσιάσουν την διεύθυνση και όχι το Λατινικό. Η διαφορά είναι ανεπαίσθητη, αλλά, για τους browsers είναι κεφαλαιώδης και αυτό γιατί οι Η/Υ «διαβάζουν» διαφορετικά τα αλφάβητα.

Μάλιστα, αν κάποιος επιλέξει με δεξί κλικ τον σύνδεσμο και επιλέξει την λειτουργία «αντιγραφή συνδέσμου» και εν συνεχεία κάνει επικόλληση τον σύνδεσμο στο σημειωματάριο του Η/Υ του, θα διαπιστώσει ότι η πραγματική διεύθυνση στην οποία παραπέμπεται είναι η: https://www.xn--80ak6aa92e.com/

Μέχρι το 1998, τα πράγματα ήταν απλά. Το μόνο αλφάβητο που αναγνωριζόταν ήταν το Λατινικό. Όποιος ήθελε να καταχωρήσει μια ιστοσελίδα, έπρεπε να αναπαραστήσει το όνομα με το Λατινικό αλφάβητο. Για παράδειγμα, yannidakis.net.

Από το 1998 και έπειτα όμως, η επιτροπή καταχώρησης ονομάτων επέτρεψε την χρήση άλλων αλφαβήτων σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την καταχώρηση ονομάτων σε τοπικές γλώσσες. Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία στόχευσαν με αυτή τους την κίνηση, ήταν η Κινεζική (και άλλες όπως η Αραβική, Γερμανική, Γαλλική, Κορεατική, κλπ.). Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση των γραμμάτων και συμβόλων, σε αυτή την περίπτωση, είναι η Unicode.

Το πρόβλημα με την τεχνολογία Unicode είναι ότι κάποιοι χαρακτήρες μοιάζουν πάρα πολύ με κάποιους άλλους και αυτό καθιστά αδύνατο για τον τελικό χρήστη να καταλάβει την διαφορά. Αυτή η μορφή επίθεσης καλείται «Ομογραφική» Επίθεση (Homograph attack).

Άλλο ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας πάλι την Apple, είναι το: https://www.аpple.com.
Αυτή τη φορά, το γράμμα A αναπαριστάται με τον κωδικό Unicode, U+0430 που, στην ουσία, είναι το Κυριλλικό γράμμα Α (σε αντίθεση με το Λατινικό που αναπαρίσταται με τον κωδικό ASCII U+0061).

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για μια πολύ έξυπνη και πανεύκολη στην υλοποίησή της μορφή εξαπάτησης. Οι περισσότεροι browsers δεν μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά και ο λόγος είναι ότι είναι, πλέον, προγραμματισμένοι να αναγνωρίζουν μη-Λατινικούς χαρακτήρες. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουν την «λογική σύνδεση» και να καταλάβουν ότι η μια ονομασία με την άλλη διαφέρουν και ότι το όλο θέμα είναι ύποπτο.


Ποιά είναι η ασφαλής ιστοσελίδα;


Από την άλλη μεριά, το πιστοποιητικό κρυπτογράφησης είναι επίσης αυθεντικό και αδύνατο να γίνει αντιληπτό από τον browser. Η σύνδεση με την ψεύτικη ιστοσελίδα είναι όντως προστατευμένη και κρυπτογραφημένη, αλλά, όχι από την Apple!

Οι μηχανικοί που ανακάλυψαν το συγκεκριμένο «κενό ασφαλείας» το ανέφεραν στην Google, Mozilla, Microsoft, κλπ. αλλά και οι τρεις εταιρίες απάντησαν ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα και ότι η εκάστοτε εταιρία (στην περίπτωση του πειράματος, η Apple) θα πρέπει να αναλάβει δράση και να ζητήσει να κλείσουν οι ψεύτικες ιστοσελίδες.

Και το ερώτημα που δημιουργείται, φυσικά, είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από αυτές τις επιθέσεις;

Πρώτον και κύριο, δίνουμε εξαιρετική προσοχή στις διευθύνσεις που επισκεπτόμαστε. Χρησιμοποιούμε κοινή λογική και δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους που προέρχονται από ύποπτες πηγές. Αν δεν είμαστε σίγουροι, καλύτερα να αντιγράψουμε τον σύνδεσμο και να τον επικολλήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει παραποιηθεί και δεν μας παραπέμπει σε λάθος ιστοσελίδες.

Ελέγχουμε εξονυχιστικά τα πιστοποιητικά ασφαλείας όταν επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες. Δεν μένουμε μόνο στο κλειδωμένο λουκέτο, αλλά, επιλέγουμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες και ψάχνουμε για ύποπτες πληροφορίες (ελλιπή στοιχεία της εταιρίας που έχει κάνει την καταχώρηση του πιστοποιητικού SSL, κλπ.).

Οποιαδήποτε πλοήγηση σε ιστοσελίδες με ευαίσθητο περιεχόμενο (τράπεζες, κλπ.) φροντίζουμε να γίνεται μέσα από μηχανές αναζήτησης ή φροντίζουμε να πληκτρολογούμε την διεύθυνση από το να εμπιστευόμαστε συνδέσμους που βρίσκουμε αριστερά και δεξιά.

Χρησιμοποιούμε κάποιο λογισμικό διαχείρισης κωδικών. Αυτό είναι μια έμμεση λύση και ο λόγος που το προτείνουμε είναι διότι ένα τέτοιο λογισμικό μας οδηγεί στο να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε σελίδα. Έτσι, αν μας χακάρουν σε μια σελίδα, ο κωδικός μας δεν θα χρησιμοποιείται αλλού και η ζημιά θα περιοριστεί.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι χάκερς χρησιμοποιούν όλο και πιο έξυπνα κόλπα για να μας ξεγελάσουν. Η πλοήγηση στο Διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι και απαιτείται εξαιρετική προσοχή και επιφυλακή προκειμένου να μην πέσουμε θύμα τους.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά από πιέσεις της κοινότητας των μηχανικών ασφαλείας και των ηθικών χάκερ, η Google επιδιόρθωσε το πρόβλημα. Η Microsoft δουλεύει πάνω στο «κλείσιμο» της «τρύπας», αλλά, η Mozilla επιμένει ότι δεν είναι δικό της πρόβλημα. +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το