Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis δευτέρας - ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΝΑ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ UNHAPPY

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Δε ζητάω να μου απαντήσετε τι είναι αυτό που σας φοβίζει. Αν ψάξετε βαθιά μέσα σας με ειλικρίνεια θα το/τα βρείτε. Κατά κεί κοντά θα έχετε κρυμμένες και μερικές από τις δυσάρεστες αναμνήσεις σας από εμπειρίες. Θανάτους, χωρισμούς, εκτρώσεις, τροχαία και ένα σωρό άλλα που δώσατε ή και δίνετε αγώνα για να τα ξεπεράσετε.


Ολλανδοί και αμερικανοί επιστήμονες τώρα είναι πολύ κοντά στην κυκλοφορία ενός χαπιού που περιορίζει την προπρανολόλη, την ουσία που σχετίζεται http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.bigideasnetwork.com/images/happy%2520people1%2520(web)%2520(j).jpg&imgrefurl=http://www.agoraartas.com/2010_03_23_archive.html&usg=__Kq4SQNegb_2M3Icu463tWbd7_YQ=&h=327&w=481&sz=11&hl=el&start=0&zoom=1&tbnid=T3y9npNSSScplM:&tbnh=140&tbnw=206&prev=/images%3Fq%3Dhappy%2Bpeople%26hl%3Del%26sa%3DX%26rlz%3D1G1GGLQ_ELGR321%26biw%3D1000%26bih%3D821%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=rc&dur=518&ei=W52ETNvjE82X4gbU1o3SBA&oei=W52ETNvjE82X4gbU1o3SBA&esq=1&page=1&ndsp=16&ved=1t:429,r:11,s:0&tx=129&ty=83 με την αρτηριακή πίεση. Μια τέτοια επέμβαση αποσκοπεί στον έλεγχο της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται για αισθήματα του φόβου και του θυμού. Ένα χάπι που θα επεμβαίνει μερικώς στην ανθρώπινη φύση με σκοπό να σβήνει άσχημες αναμνήσεις ή εμπειρίες. Το χάπι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους οι οποίοι βελτίωσαν κατά πολύ την ψυχολογία τους, ενώ οι δοκιμές σε ζώα έδειξαν πως είναι δυνατό να αποβάλλουν το φόβο.


Ακριβώς εκεί έγκειται και η αντίρρηση των πολέμιων του χαπιού. Αν σκεφτούμε έναν άνθρωπο με παντελή έλλειψη φόβου, τι μένει; Ένας ανεξέλεγκτος δίχως τύψεις οργανισμός που ίσως να μπορεί να σκοτώνει και να εγκληματεί χωρίς ενδοιασμούς. Η απουσία του φόβου και κάθε κακής σκέψης μειώνει την κριτική μας σκέψη, ωθεί τον καθένα σε δίχως άλλο επιλογές μονομερείς που δε θα περιλαμβάνουν την εκ των προτέρων υποψία των συνεπειών μιας πράξης. Αυτό είναι που με τρομάζει εμένα!


Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι με τραυματικές εμπειρίες όπως ανέφερα παραπάνω, θα μπορούν πιο εύκολα να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς να βασανίζονται σε σκέψεις, όνειρα και αμφιβολίες. Χωρίς να είναι υπερβολικά επιφυλακτικοί. Θα μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή! Την ίδια ώρα οφείλουμε να εξετάσουμε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ιατρικών ανακαλύψεων, το θέμα της επέμβασης του ανθρώπου στη φυσική ροή ζωής.  Τελικά εμείς θα παίρναμε αυτό το χάπι για προσωπική χρήση, θα το συστήναμε σε γνωστούς; Θεωρούμε τη χρήση του ως μια θετική συνεισφορά της επιστήμης στην υγειά του ανθρώπου;


ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ :[ 
Καταχωρήστε την απάντηση σας επιλέγοντας απάντηση από το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται ακριβώς δεξιά

4 σχόλια:

  1. Θα μπορούσε ο καθένας να έχει μια τελείως διαφορετική οπτική για το θέμα..
    Πιστεύω ότι δε μας συμβαίνει ποτέ τίποτα περισσότερο από όσο μπορούμε πραγματικά να αντέξουμε...(επηρεασμένη και απο την πεποίθηση ότι ο Θεός δε μας αφήνει στο έλεος ανεξέλεγκτων καταστάσεων).
    Αλλωστε οι δοκιμασίες τις ζωής μπορεί κατα καιρούς να μας έχουν εκπλήξει με το πόσο καλά μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις.
    Είμαστε το σύνολο των εμπειριών μας, των σκέψεων, των αποφάσεων και των συναισθημάτων μας. Αν αφαιρέσουμε απο αυτά δεν είμαστε εμείς..
    Αν αφαιρέσουμε τη συνέπεια απο τις πράξεις μας, θα πράττουμε ανεξέλεγκτα! Αν αφαιρέσουμε τα αρνητικά συναισθήματα απο δυσάρεστες εμπειρίες, θα ζούμε χωρίς ποτέ να δυναμώσουμε!
    Δε νομίζω ότι η κοινωνία μας αντέχει στη σημερινή της κατάσταση να γεμίσει με ευθυνόφοβους και φυγόπονους ανθρώπους που αρνούνται να καταπολεμήσουν τις δυσκολίες και να βγουν πιο δυνατοί απο αυτές και ένα τέτοιο χάπι μακροπρόθεσμα μονο unhappy θα τους κάνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πω τώρα Γιαννιδάκη μας; Είναι ανάλογα την περίσταση. Πχ έχω έναν φόβο με τον οποίο ζω εδώ και 2 χρόνια, αλλά δεν πήρα τίποτα, ούτε και θα έπαιρνα αν είχα την δυνατότητα. προτιμώ να το ξεπεράσω έτσι... Ενας φίλος όμως έχασε πολλά λεφτα από μια ασφαλιστική εταιρία που έκλεισε και μόνο συγκοπή που δεν έπαθε από την στεναχώρια του... πήγε κι έκανε βελονισμό ακριβώς για να μην νοιώθει έτσι. Μπορεί κι εγώ σ'αυτήν την περίπτωση να μπορούσα να σκοτώσω άνθρωπο... Σε μια τέτοια περίπτωση νομίζω πως ένα χαπάκι θα το χρειαζόμουνα...
    βιο-μπαξές Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα σου είναι όντως πολύ ενδιαφέρον και χτυπάει κάποιες ανοιχτές πληγές με τις δικές μου εμπειρίες. Είναι πολλά αυτά που μας βασανίζουν και πολλές οι εμπειρίες που θα θέλαμε να ξεγράψουμε από το μυαλό μας. Το θέμα είναι όμως πως ζούμε σε μια εποχή που ξαφνικά για όλα υπάρχει ένα χάπι... (κι αλήθεια χάπι = happy, περίεργη σύμπτωση). Το χάπι τελικά είναι η εύκολη λύση, αλλά αν μάθαμε κάτι από την ιστορία της ανθρωπότητας, ποτέ η εύκολη λύση δεν έλυσε τα μεγάλα προβλήματα, ή απλώς δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα. Υπάρχουν πολλά κλισέ που θα μπορούσα να αναφέρω: "ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" ή "το πάθημα να σου γίνει μάθημα" Ίσως ακούγονται ξεπερασμένα ή κενά, αν όμως το σκεφτούμε, είναι πολύ ορθά κι αληθινά. Για 'μένα είναι σημαντικό οι τραυματικές μας εμπειρίες πρέπει πάντα να μένουν στο υποσυνείδητό μας ώστε να μας θυμίζουν και να μας κατευθύνουν, να μας προσδιορίζουν τις μελλοντικές μας κινήσεις και μας κάνουν δυνατούς να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια που μας περιμένουν... Είναι αλήθεια όμως και θα το παραδεχτώ, πως μερικοί ανθρώποι δεν έχουν το ψυχικό σθένος να ξεπεράσουν ορισμένα πράγματα και νομίζω πως σε ακραίες περιπτώσεις όπως είναι η αποτροπή της αυτοκτονίας, ίσως αυτό το "μαγικό" χάπι να φανεί χρήσιμο, φτάνει να συνιστάται κατάλληλα και όχι αυθαίρετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή η ανάρτησή σου κι εύλογο το ερώτημα, ομως ήμουν, είμαι και θα ειμαι πάντα ενάντια σε κάθε "επιστημονική" παρέμβαση, η οποία θα αλλοιώνει ή θα μεταλλάσει την ανθρώπινη φύση και υπόσταση. Προτιμώ τον φόβο, που μπορώ να διαχειρίζομαι, παρά ένα χάπι που θα μου αφαιρέσει αυτή τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπου.
    Άρα, τάσσομαι κατά :)
    contessina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το