Κυριακή 10 Απριλίου 2011

προβληματισμός κυριακής – FREEVOX: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΤΗ ΓΑΤΑ

Τα άρθρο της συμμετοχής μου στο τεύχος 42 της 
 
Καληνωρίσματα. Σίγουρα κανείς δεν έχει ανάγκη να διαβάσει στις μέρες μας για την λειτουργική ανάγκη της τεχνολογίας και τις επιδράσεις της στην καθημερινότητά μας. Όταν όμως αναφερόμαστε σήμερα στην τεχνολογία καλύπτουμε ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών και επιστημών. Τι θα λέγατε όμως αν η τεχνολογία μπορεί ξαφνικά να είναι το όπλο του ανίσχυρου ενάντια στον ισχυρό; Στο σύστημα; Στην εξουσία;

Η μεγαλύτερη εφαρμογή αυτής της ιδέας πήρε σάρκα και οστά πρόσφατα στην Αίγυπτο και στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα εκεί. Όλοι γίναμε μάρτυρες τις πρωτοφανούς λαϊκής αντίδρασης με εκατοντάδες χιλιάδες (οι ίδιοι μιλούν για ένα εκατομμύριο) διαδηλωτές να συρρέουν σε κεντρικές πλατείες της πόλης δημιουργώντας μια μάζα αντίδρασης την οποία κανείς δε μπορούσε να φιμώσει. Το συγκλονιστικό σε όλο αυτό είναι πως η οργάνωση της συγκέντρωσης αυτής έγινε κυρίως από ομάδες νέων, χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες κοινωνικών δικτύων για να οργανωθούν, να συσπειρωθούν και να συντονιστούν παράγοντας το άρτιο αυτό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα; Η τρομοκρατημένη αιγυπτιακή κυβέρνηση να διακόψει όλες τις τηλεπικοινωνίες στην περιοχή ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας. Θαρρείτε πως έχασαν οι διαδηλωτές; Η κυβέρνηση γελοιοποιήθηκε και οι διαδηλωτές αποθεώθηκαν μέσω της τεχνολογίας. Η λεγόμενη “Τεχνολογική Απελευθέρωση” σε όλο της το μεγαλείο! Ας μην ξεχνάμε, πώς το κίνημα “Δεν Πληρώνω” στην Ελλάδα, ξεκίνησε. Μα από το διαδίκτυο φυσικά!

Μπορεί μέσα στο διαδίκτυο να υπάρχει μια αχανής έκταση ανόητης, περιττής και άχρηστης πληροφορίας, όμως ποτέ μην υποτιμήσετε τα ενδιάμεσα αυτής. Πλέον στο διαδίκτυο θα δημιουργούνται πολιτικά κινήματα, λαϊκές εξεγέρσεις, ομάδες προβληματισμού, επιστημονικές κοινότητες ή χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης. Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων είναι τόσο μεγάλη που δύναται να υπερκαλύψει το ποσοστό της κατά πρόσωπο επικοινωνίας. Ουσιαστικά οι άνθρωποι ποτέ δεν έχασαν την ανάγκη για επικοινωνία, απλά –όπως όλες- κι αυτή εξελίχθηκε, μεταλλάχθηκε καλύπτοντας ή επιλύοντας πρακτικά ζητήματα όπως αυτό της απόστασης, της ταχύτητας, της αμεσότητας, της ακρίβειας.

Όμως η επικοινωνία είναι πολύ περισσότερα από ένα αγαθό. Ο ίδιος έχω ασχοληθεί διεξοδικά με την επικοινωνία και την τεχνολογία και μπορώ να σας βεβαιώσω πως αποτελεί μια “καυτή πατάτα” που απαιτεί έξυπνη διαχείριση. Η επικοινωνία βέβαια είναι ελεύθερη, όμως η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη στης δυτικές χώρες, όμως το πως θα χρησιμοποιήσει κανείς αυτήν την ελευθερία αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα. Το παράδειγμα της Αιγύπτου ήταν χαρακτηριστικό. Τι γίνεται όμως αν υπάρξει μέσω της τεχνολογικής απελευθέρωσης η χειραγώγηση ανθρώπων προς όφελος της αναρχίας; Χάος!

Τα καλά νέα βέβαια είναι πως όλοι είμαστε διαχειριστές αυτού του πανίσχυρου αγαθού. Έχουμε όλη την δύναμη και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να επηρεάζουμε με τις απόψεις μας τους φίλους, τις επαφές ή τους αναγνώστες μας. Είναι μια δεδομένη ελευθερία που για πολλούς μοιάζει σαν ένα άπιαστο όνειρο σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Οπότε κάθε φορά που αγγίζουμε το πληκτρολόγιο ή πατάμε την “αποστολή” σε κάποιο μήνυμα ή δημοσίευσή μας, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Θα βοηθήσει το κοινό καλό η σημερινή μου πράξη; Θα επηρεάσουν θετικά οι σκέψεις μου; Θα προβληματίσω δημιουργικά με την επιχειρηματολογία μου; Αν η γνώση είναι το τελικό (και συνήθως άφταστο) στάδιο της επικοινωνίας, τότε ο καθένας μας αποτελεί τον βασικό κρίκο της αλυσίδας, την βάση της γιγαντιαίας πυραμίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το