Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΤΟ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ (μέρος 4) ελεύθερες γυναίκες με προοπτικές. οι προοπτικές των γυναικών είναι ελεύθερες;

yannidakis - σύγχρονη γυναίκα
Προσφάτως είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω με τη Γιούλη αποσπάσματα από τον τελευταίο διαγωνισμό ομορφιάς στις αραβικές χώρες, διαβάζοντας παράλληλα έναν εύστοχο σχολιασμό για τις ιδιαιτερότητες του διαγωνισμού αυτού. Για να σας μυήσω στο κλίμα, φανταστείτε τις κοπέλες ντυμένες με όμορφα πλην μακριά φορέματα, χωρίς ίχνος πρόκλησης. Στον διαγωνισμό δεν υπάρχουν μαγιό κι έτσι απλά χορεύουν με τα φορέματά τους σε ανατολίτικους ρυθμούς περιμένοντας το τελικό στάδιο της κρίσης που είναι η εξέταση της καλλιέργειας της διαγωνιζόμενης. Εδώ η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει και πολύ σημασία στο τελικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τις γνώσεις στις τέχνες και τις επιστήμες!

Συνήθως τα κορίτσια στις Δυτικές χώρες επιθυμούν μια διάκριση σε τέτοιους διαγωνισμούς για να ξεκινήσουν μια καριέρα. Καριέρα που περιλαμβάνει συμβόλαια με οίκους μόδας, διαφημίσεις, φωτογραφίσεις με ρούχα ή χωρίς και πολλά λεφτά. Εκεί όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι κοπέλες από το Ομάν και το Κουβέιτ αποσύρθηκαν από το διαγωνισμό επειδή δεν έβρισκαν ότι γινόταν σεβαστή η προσωπικότητά τους, ενώ μια άλλη κοπέλα δέχθηκε παρατηρήσεις από τους γονείς της επειδή ο μακιγιέρ ήταν άντρας (τελικά της φέρανε γυναίκα)!

Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί θα πρέπει να κάνουμε μια σύγκριση που δε θα διακινδυνεύει φυλετικές διακρίσεις. Δηλαδή αν στη Δύση οι imageκοπέλες είναι απελευθερωμένες, στην Ανατολή θεωρούνται δέσμιες θρησκευτικών και πουριτανικών ιδεολογημάτων που τις κρατούν καταπιεσμένες και ανυπεράσπιστες σε ότι αφορά τα δικαιώματά τους; Κι αν συμβαίνει το αντίθετο; Αν το μακρύ φόρεμα κρύβει τις ωραίες καμπύλες ή το στητό στήθος, αλλά αποκαλύπτει έναν πνευματικό πλούτο, ένα καλλιεργημένο χαρακτήρα; Μήπως οι σημερινές γυναίκες στη Δύση είναι στ’ αλήθεια θύματα της εμφάνισής τους; Πρέπει να φορούν ολοένα και λιγότερα υφάσματα, πρέπει να βάφονται με ολοένα και πιο εντυπωσιακά και έντονα χρώματα, πρέπει να προκαλούν τον άντρα αφήνοντας στο διάβα τους ερωτικά υπονοούμενα απλά και μόνο επειδή… πρέπει!

Η Γιούλη προβληματίστηκε πολύ με αυτήν την διαφορά, οπότε σκέφτηκε να κάνει αυτοκριτική, να κάνουμε μάλλον όλοι αυτοκριτική. Προσωπικά δεν κρύβω πως εντυπωσιάζομαι από μια ποιοτικά προκλητική γυναίκα. Θα είναι ψέμα να κρύψω πως με έλκει ένα πλούσιο μπούστο ή ένα έντονο βαθύ γυναικείο βλέμμα. Θα προτιμούσα από μια γυναίκα να αλληλεπιδράσω με ερωτικά υπονοούμενα, παρά με σκέψεις για την ποίηση και τη λογοτεχνία! Και τώρα εσείς: Όταν ντύνεστε αισθησιακά, γιατί το κάνετε. Δεν έχει σημασία ότι το ιστολόγιο υπογράφει ένας άντρας. Δεν έχει σημασία ότι το αφιέρωμα στη γυναίκα εκπονεί ένας άντρας. Έχει σημασία να βρει η κάθε γυναίκα βαθιά μέσα της, γιατί έλκεται περισσότερο από την ιδέα να προσεγγίζει μια γυναίκα της Δύσης, παρά της Ανατολής.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να παραβλέψω τα διαδικαστικά. Όπως το ότι η κουλτούρα στην οποία μεγαλώνει κάθε άνθρωπος καθορίζει και τις προτιμήσεις του. Όμως δεχόμενοι τα ερεθίσματα και από τις δύο πλευρές, όπως στο παραπάνω κείμενο, θα επιθυμούσα μια πιο αντικειμενική και ειλικρινή προσέγγιση. Ύστερα υποθέτω πως πολλές κυρίες θα σκεφτούν πως η προτεραιότητά τους είναι η καλλιέργεια του πνεύματος πριν βάλουν το κόκκινο κραγιόν στα χείλη, όμως… ελάτε, ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: Αν μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για έρωτα και στοχασμό, θα το αρχίζαμε επειδή μου αρέσει η φούστα σου και όχι επειδή φοράς μαύρα κοκάλινα χοντρά γυαλιά και σιδεράκια στα δόντια!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ :[

5 σχόλια:

  1. Πω πω Γιαννιδάκη, με εφνιδίασες!
    Νομιζα πως θα δω την γυναίκα με την ματιά ενός άνδρα, και όχι να πω την δική μου άποψη...

    Λοιπόν, αν μιλήσω προσωπικά, θα πω πως μεγάλο ρόλο παίζει η εμφάνηση στην πρώτη προσέγγιση. Αυτός που έχεις απέναντί σου πρώτα θα σε δει και μετά θα αποφασήσει αν θα σε ακούσει η όχι.
    Αν η εμφάνησή σου είναι ατημέλητη η προσέγγηση γίνεται δυσκολότερα.
    Όσον αφορά το ντύσημο... όταν λες αισθησιακό εννοείς προκλητικό; Προκλητικά δεν ντύθηκα ποτέ μου, αλλά πάντα προσέχω τι θα φορέσω, ώστε να δημιουργώ καλή εντύπωση.
    Πέρα από την εμφάνηση όμως και την πρώτη εντύπωση που θα δημιουργήσεις, νομίζω πως τεράστιο ρόλο παίζει και η καλλιέργεια πνεύματος, η οποία στην πρώτη προσέγγιση έρχεται δεύτερη, επικρατεί όμως στην συνέχεια... :-)
    Δεν νομίζω οτι υπάρχουν πολλοί άνδρες που τους αρέσει να έχουν δίπλα τους μια γυναίκα για την οποία να έχουν μόνο τα μάτια τους ανοιχτά, αλλά όχι και τα αυτιά, και να μην μπορούν να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση μαζί της.
    Πιστέυω πως η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να συνδυάσει την καλλιέργεια πνεύματος με μια αισθησιακή εμφάνηση.

    Πολύ εύστοχη η φωτογραφία σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    δε θα γράψω ψέμματα λέγοντας πως διαφέρω ως προς τη σειρά που αναγράφεις. Όμως πρέπει να διευκρινίσουμε τι ακριβώς ψάχνουμε κάθε φορά σε μια γυναίκα. Διότι όταν η καλλιέργεια του πνεύματος δεν υπάρχει καν στη λίστα απαιτήσεων, τότε ο στόχος του άντρα είναι προφανής..
    Από την άλλη όμως, όπως περιγράφεται στο κείμενο, έχει αξία να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό ανάλογα με τον γεωγραφικό καταμερισμό. Όπως έδειξα, στην ανατολή τα κριτήρια είναι πολύ-πολύ διαφορετικά. Εγώ πάντως συγκλίνω στο δυτικό μοντέλο. Απολαμβάνω μια γυναίκα αισθησιακά ντυμένη ακόμα και αν δεν την γνωρίσω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νομίζω πως το κείμενο μου πρόλαβε τα γεγονότα.
    διαβάστε εδώ την είδηση
    http://www.cosmo.gr/News/Ukraine/325945.html
    λιθοβολισμού μιας μουσουλμάνας κοπέλας επειδή τόλμησε -καν- να συμμετέχει σε καλλιστεία :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mια αισθησιακά ντυμένη γυναίκα όταν
    διαθέτει και καλλιέργεια πνεύματος
    αποτελεί τον καλλίτερο συνδιασμό ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ thaliak1
    δεν μπορώ αν διαφωνήσω σε τπτ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το