Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ BIN LADEN ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χριστός Ανέστη. Εδώ και μερικές ώρες, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον θάνατο του τρομοκράτη Osama Bin Laden, ύστερα από συντονισμένη επίθεση του αμερικανικού στρατού στο Πακιστάν. Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η είδηση, μόνο όταν πιστοποιήθηκε ο θάνατός του με την εξακρίβωση του DNA, ξεκίνησαν οι ουσιαστικές αναλύσεις των συνεπειών.

Ουσιαστικά μένει να εξετάσουμε τι αλλάζει πλέον στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας –που λένε και οι αμερικανοί- καθώς μιλάμε απλά για τον θάνατο ενός ανθρώπου. Ενός ανθρώπου όμως σύμβολο για την τρομοκρατία και μάλιστα, ηγέτη της κορυφαίας –ίσως- τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι η al Qaeda. Προφανώς το δεδομένο είναι πως η al Qaeda μένει ακέφαλη. Αυτό θεωρητικά δεν είναι πρόβλημα καθώς πίσω από τον Bin Laden υπήρχαν και υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να τον διαδεχτούν και μάλιστα με πλούσια δράση ως μέλη της οργάνωσης. Μάλιστα, τουλάχιστον στην αρχή, ο θάνατός του αναμένεται να συσπειρώσει αντάρτες στην περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Η στρατολόγηση νέων τρομοκρατών είναι δεδομένη.

Όμως πρακτικά τι συμβαίνει; Ο Bin Laden δεν ήταν ένας απλός τρομοκράτης. Είχε αυξημένη ικανότητα διαχείρισης του έμψυχου υλικού της οργάνωσης, χαρακτηριζόταν από στοιχεία ενός πραγματικού ηγέτη που σχεδίαζε, εμψύχωνε και προσάρμοζε τα όποια δεδομένα σε πράξεις. Φυσικά όταν λέμε για πράξεις δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την κορυφαία. Την ημέρα της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου όπου όχι μόνο φρόντισε να γίνει ο ίδιος και η οργάνωση του, φίρμες, αλλά να αναδείξει το ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας, σκοτώνοντας χιλιάδες αμερικανούς στο πιο διαδεδομένο σύμβολο της Αμερικής, τους δίδυμους πύργους.

Ο θάνατος του θα φέρει την αντικατάσταση του στην ηγεσία της imageοργάνωσης, όμως ποιος θα έχει το ταλέντο και την ικανότητα του προκατόχου του; Αν θέλετε την άποψη μου, πιστεύω πως η al Qaeda θα προβεί σύντομα σε τρομοκρατικές ενέργειες απλά και μόνο για να αποδείξει πως υπάρχει, εξακολουθεί να λειτουργεί, έστω και αν χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την εκδίκηση του θανάτου του ιδρυτή της. Όμως οι επιθέσεις δεν θα είναι ίδιες. Θα γίνουν λάθη, θα σταλούν λάθος πολιτικά μηνύματα, θα γίνει κακή διαχείριση της προβολής των νέων επιθέσεων κι έτσι η οργάνωση από σύμβολο, θα μετατραπεί σε μια κοινή τρομοκρατική ομάδα με πολύ κόσμο. Μεγάλη σημασία στο αυριανό ύφος της οργάνωσης θα έχει και το κατά πόσο η Αμερική θα συνεχίζει να ασχολείται με δαύτους. Αν ο θάνατος του Osama ήταν ο τελικός σκοπός, τότε τελειώσαμε. Αν συνεχίζουν να πολεμούν την al Qaeda, τότε η οργάνωση θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Ένας φίλος μου με ρώτησε, ποιόν θα έχουν τώρα για να “παίζουν” οι αμερικανοί. Του απάντησα τον Καντάφι. Έκανα όμως λάθος. Η τρομοκρατία είναι μια μεγάλη υπόθεση με πολλές εκφάνσεις. Η τρομοκρατία του Βin Laden ήταν κάτι διαφορετικό, ήταν ο φόβος ενός μύθου απειλής της ασφάλειας πέρα από την καθαυτή πράξη. Το κατά πόσο η Αμερική και όλοι εμείς οι υποψήφιοι μελλοντικοί στόχοι, κερδίσαμε, θα το μάθουμε εν καιρώ.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕΤΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ :[

5 σχόλια:

  1. Σωστά σου είπε ο φίλος σου.Και γω το ίδιο πιστεύω.
    Θα βρουν άλλον για να παίζουν.Το θέμα δεν είναι καν "ποιός".Το θέμα είναι πως η Αμερική απλά θέλει να "παίζει", χωρίς να την νοιάζει ποιός.Αυτό το συμπέρασμα έχω βγάλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Μαριος
    όσο έννοιες όπως "η διεθνής τρομοκρατία" φοβίζουν τον κόσμο, πάντα μια Αμερική θα βρίσκει τόπο για να επιχειρεί πολεμικά :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ φοβάμαι ότι οι πιθανότητες κέρδους για οποιονδήποτε είναι αμελητέες. Όλοι χαμένοι ήμαστε στο τέλος. Όσους πολέμους και να κάνουν οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να ησυχάσουν. Η αφαίμαξη σε νέα παιδιά είναι τεράστια.
    Εμείς από την άλλη... άστο πονάει, άστο...όταν παίζουν όλοι στην καμπούρα μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Idea Studio
    το ζήτημα είναι φυσικά πολύπλοκο. Τα οφέλη σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την πάταξη της τρομοκρατίας. Είναι μάλλον περισσότερο συμβολικά θα έλεγα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...συμβολικά..." και οπωσδήποτε κερδοσκοπικά, μια και η οικονομία πέρασε στην εικονικότητα και όχι στην πραγματική παραγωγή πόρων...
    "Εγώ", από την άλλη, λόγω σποδών της προηγούμενης εποχής, αδύνατο να "πιάσω τον ρυθμό" και έτσι μένω να κοιτάω, άπραγη...προσπαθώ να κάνω ό,τι βρω για την επιβίωση, αλλά αυτό πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται ποτέ να φέρει την πρόοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το