Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

προβληματισμός τετάρτης - Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Χριστός Ανέστη. Σε μια Ελλάδα που βασιλεύει η προχειρότητα, η διαφθορά και η μιζέρια, κρίνεται σκόπιμο να εντοπιστούν και στη συνέχεια να αναδειχτούν τομείς που θα μπορέσουν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης και ευημερίας. Αν υπάρχουν τέτοιοι τομείς στην σημερινή Ελλάδα; Μα, σίγουρα. Η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, της αρχαιολογικής κληρονομιάς, των διατροφικών μας αξιών είναι μόνο μερικά.

Σήμερα ας σταθούμε σε ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι για το οποίο αξίζει imageνα είμαστε περήφανοι σήμερα. Πρόκειται για την ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά τη χώρα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται στην Ελλάδα είναι πολλές και συχνά ανταγωνίζονται σε κύρος, σημαντικότητα και αποτελέσματα, μεγάλα και κυρίως πλούσια ιδρύματα απ’ όλο τον κόσμο. Στον τομέα της Ιατρικής μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την τελευταία δεκαετία έχουν εκπονηθεί τουλάχιστον 400 ερευνητικά έργα! Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να επανεπενδύει μεγάλα ποσά για την έρευνα και την εκπαίδευση αποδεικνύοντας έτσι την ποιότητα του έργου που εκπονείται. Σήμερα μάλιστα, εκτιμάται πως σε όλη την Ελλάδα, τριάντα χιλιάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές απασχολούνται στην έρευνα εκπονώντας το 80% της συνολικής ερευνητικής δραστηριότητας, στατιστικό που δίνει ανάσες στην μάστιγα της ανεργίας. Σημαντικά ερευνητικά προγράμματα εκπονούνται και σε μικρότερες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η περιοχή όμως, που συγκεντρώνει μαζική δραστηριότητα ερευνητικών προγραμμάτων είναι η Κρήτη. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ύπαρξης πολλών ιδρυμάτων παγκόσμιου κύρους στην περιοχή. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταφέρνει συχνά να κεντρίζει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον με τις δημοσιεύσεις του, κυρίως στους τομείς της ιατρικής, της βιοϊατρικής της, φυσικής και της πληροφορικής, μεταξύ άλλων. Συνεχής ανάπτυξη στην έρευνα παρουσιάζει και το Πολυτεχνείο Κρήτης με πολλές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα της Μεγαλονήσου. Η ναυαρχίδα όμως στην έρευνα, είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Ένα καθαρά ερευνητικό κέντρο με μεγάλη δράση, που απασχολεί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το ΙΤΕ έγινε αρχικά γνωστό από την σχέση του με την πληροφορική, καθώς υπήρξε ο πρώτος φορέας που εισήγαγε το διαδίκτυο στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που ο ENISA, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδρεύει στο Ηράκλειο και αποτελεί την πρώτη και μοναδική ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη χώρα μας.

Η έρευνα στην Ελλάδα είναι έντονη και αφήνει πολλές ελπίδες για την εν γένη ανάπτυξη της χώρας μας. Προφανώς χρήζει άμεσης προσοχής από το κράτος και περαιτέρω ενθάρρυνσης για ανάπτυξη.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το