Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

προβληματισμός τετάρτης - Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ

Χριστός Ανέστη. Αν θυμάμαι κάτι πολύ καλά από την Ιστορία των σχολικών μου χρόνων αυτό είναι η εμμονή πως η Ελλάδα κατείχε τότε και σήμερα μια γεωστρατηγική θέση στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. “Το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων” μας έλεγαν και το χαρακτηριστικό ήταν πως αυτή η φράση είχε υπόσταση σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Από τα αρχαία έως τα νεότερα χρόνια. Τα νησιά της Ελλάδας είχαν μεγάλη οικονομική και εμπορική σημασία, καθώς πλοία με πραμάτεια περνούσαν από την Αφρική και την Ασία και συναλλάσσονταν με την Ευρώπη. Δεν προκαλούν εντύπωση σε κανέναν οι προσπάθειες διεκδίκησης της Ελλάδας από Σαρακηνούς, Εβραίους, Ενετούς, τούρκους κλπ.

Νομίζω σας έπεισα. Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη είναι imageγεωγραφικό “φιλέτο”. Το γεγονός ενισχύουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από το Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος και κοντά στο Καστελόριζο σε περιοχές άκρως ελληνικές, δηλαδή. Το ζήτημα της επιβολής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την ελληνική κυβέρνηση, κρίνεται επιτακτικής ανάγκης και η αλήθεια είναι πως όσο αυτό αργεί, τόσο η ΑΟΖ μας αμφισβητείται από την τουρκία. Το γιατί παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση χρήζει έρευνας και μελέτης. Όμως το γεγονός παραμένει. Ας μην ξεχνάμε πως οι αμερικανοί επένδυσαν πολλά χρήματα για να δημιουργήσουν τη βάση στη Σούδα και η οποία είδαμε πως χρησίμευσε ιδιαίτερα στις ΝΑΤΟικές επιθέσεις ενάντια στη Λιβύη προσφάτως.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τελικά τόσο θετικά. Το γεωγραφικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας καταλήγει να αποτελεί μια απειλή. Μάλλον, πολλές απειλές ταυτοχρόνως. Με πρώτη αυτή της λαθρομετανάστευσης. Τα μαζικά κύματα χιλιάδων μεταναστών κάθε χρόνο που ταξιδεύουν από της χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν ως πρώτο τους σταθμό την Ελλάδα, ακριβώς επειδή είναι η πρώτη χώρα που συναντάνε. Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι ταξιδεύουν στοιβαγμένοι κατά δεκάδες σε ψαρόβαρκες χωρίς πλάνο ή προοπτικές να φτάσουν σε κάποια πιο προηγμένη χώρα της Δύσης με ίσως καλύτερες προοπτικές διαβίωσης. Σύμφωνα με την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης, το 90% των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη, περνούν απ’ την Ελλάδα! Προσωπικά, δεν τους αδικώ.

Δεν είναι μόνο αυτό. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή που μυρίζει πάντοτε –ιστορικά- μπαρούτι. Μέλος των Βαλκανίων και στην καρδιά της Μεσογείου, η Ελλάδα έχει πολλά να αντιμετωπίσει με τους άσπονδους γείτονές της. Από τα ανατολικά οι διεκδικήσεις της τουρκίας, στα βόρεια οι φιλολογικές αξιώσεις της Βουλγαρίας, λίγο πιο δυτικά τα όνειρα των σκοπιανών για… Μακεδονία και φυσικά, πάντοτε οι αλβανοί φίλοι μας που επιδιώκουν πάντοτε τη ¨Μεγάλη Αλβανία” που φτάνει μέχρι κάτω την Ήπειρο.

Πολλές φορές ένα θετικό στοιχείο στα χαρακτηριστικά μιας χώρας, μπορεί να αποτελέσει μιαν απειλή, ένα φόβητρο, έναν κίνδυνο σε άλλους τομείς με φόντο, το υπέροχο σημείο που  η Ελλάδα χτίστηκε πάνω απ’ το μπλε της θάλασσας και κάτω απ’ τη λάμψη του ήλιου!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ :[

2 σχόλια:

  1. Αληθώς Ανέστη φίλε, συνοδοιπόρε yannidaki.
    Αρχικώς να σε συγχαρώ για το όμορφο και περιεκτικό άρθρο σου για τούτη την ιδιαίτερη χώρα, την Ελλάδα μας!
    Καλέ μου φίλε, ο ελληνικός λαός δεν συμβιβάστηκε με τον φόβο ποτέ, εκείνο που απ’ την αρχαιότητα έπραττε, ήταν να χτίζει την υπόστασή του με την συνεχόμενη απειλή μιας επιπλέον όρεξης για εδαφική κατάκτηση. Δες το πρόσφατο παρελθόν του, πως με πόση χαρά και περηφάνια αντιμετώπισε ιταλούς, βούλγαρους και γερμανούς τη περίοδο 1940-44. Ακόμη δεν τρομάζει καμία οικονομική κρίση τον ελληνικό λαό, μα σήμερα που όλα είναι τόσο σαθρά και αβέβαια ενώνω τη φωνή μου μαζί σου και λέω προς πάσα κατεύθυνση: Ο λαός μπορεί να σας συγχωρέσει για τα οικονομικά εγκλήματα, αλλά δεν θα σας συγχώρεση ποτέ ότι κωλυσιεργείτε με το ζήτημα της επιβολής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) , κωλυσιεργείτε δίχως ουσιαστικό λόγο.
    Δεν θέλουμε να γίνουμε τουριστικός προορισμός μόνο, ζητάμε γιατί σαφέστατα το μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και με τα δικά μας οικονομικά πόδια.
    Να είσαι πάντα καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    εννοείται πως απαιτούμε την αναγνώριση της ΑΟΖ μας, όχι μόνο για εθνικούς λόγος, αλλά κυρίως για οικονομικούς. Η ιστορία έχει δείξει πως ο έλληνας τα καταφέρνει, όμως δεν σου κρύβω πως ο σημερινός έλληνας δεν μοιάζει με εκείνον στον οποίο αναφέρεσαι.. δυστυχώς :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το