Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

προβληματισμός δευτέρας – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΙΟΥ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Χριστός Ανέστη. Πάνε πολλά χρόνια που οι νέοι προσπαθούσαν να φύγουν από τα χωριά τους για τη “χώρα”, να μετακομίσουν στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη ή ακόμα και να κάνουν το μεγάλο ταξίδι για την Γερμανία, τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία. Έκτοτε δεν έχουν αλλάξει πολλά, αφού οι νέοι συνεχίζουν να αφήνουν τα χωριά τους για τις πόλεις. Σήμερα, δεν θα εξετάσουμε το ζήτημα της αστικοποίησης, ούτε της ερήμωσης των χωριών. Αξίζει όμως να προβληματιστούμε πάνω στις σχέσεις ενός νέου με τον τόπο καταγωγής του που όμως επέλεξε να αφήσει πίσω του για “μια καλύτερη ζωή” και για να το κάνουμε πιο πρακτικά, απευθύνθηκα στην Πατρούλα Βαβίτσα, απόφοιτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και νυν καθηγήτρια σε σχολεία της Αθήνας. Η Πατρούλα άφησε το Φωτεινό των Τρικάλων για να σπουδάσει και ο δρόμος της δεν την έφερε πίσω.

Είσαι μια κοπέλα που μεγάλωσε σε ένα χωριό των τρικάλων, έφυγες για σπουδές και κατέληξες στην Αθήνα ελπίζοντας στην επαγγελματική σου αποκατάσταση. Έχει επιτευχθεί αυτή σήμερα;
Ήρθα στη Αθήνα το 2004, ο λόγος ήταν απλά για να κάνω την πρακτική εξάσκηση που απαιτούσε η σχολή για την κτήση του πτυχίου. Ήρθα εδώ όχι για να κυνηγήσω την επαγγελματική καταξίωση αλλά για λόγους άσχετους... μάλλον "κατά λάθος" και απερίσκεπτα. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι σε κάτι που ποτέ πριν δεν είχα φανταστεί. Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα και απογοητεύσεις, σήμερα θα έλεγα πως είμαι αρκετά ευχαριστημένη. Αν και ο επαγγελματικός μου στόχος δεν ήταν ακριβώς αυτός!

Έτσι ή αλλιώς η ζωή σου οδηγήθηκε στην Αθήνα, αρκετά μακριά από το χωριό σου, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλούς ακόμη νέους ανθρώπους με φιλοδοξίες. Ποιές θα έλεγες πως είναι οι σχέσεις σου μη-επαγγελματικά, με την Αθήνα όπου κατοικείς σήμερα;
Μετά λοιπόν από 7 χρόνια αυτή η πόλη παραμένει ξένη για μένα. Οι σχέσεις είναι απρόσωπες, οι αποστάσεις μεγάλες, οι ρυθμοί γρήγοροι, ο προσωπικός χρόνος του καθενός περιορισμένος. Ειλικρινά δεν υπάρχει ποιότητα ζωής σ’ αυτήν την πόλη. Θέλεις για παράδειγμα να συναντήσεις ένα φίλο σου που μένει σε άλλη περιοχή μακριά από τη δική σου... θα πρέπει να το κανονίσεις τουλάχιστον μια μέρα πριν. Θέλεις να πας βόλτα με το ποδήλατο σου... ξέχασε το! Θέλεις να πας στο πάρκο να περπατήσεις, αν βρεις πάρκο, καλύτερα να το ξανασκεφτείς... Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί... Αν πας διακοπές καλύτερα να πάρεις μαζί σου ότι αξίας έχεις. Α! Και ρίξε και μια ματιά στο φωταγωγό... μπορεί κάποιος να χρειάζεται κάτι!

imageΠάνω από 10 χρόνια μετά από την φυγή σου από το χωριό σου, τι δεσμούς διατηρείς με τους ανθρώπους εκεί και προπαντός τι συναισθήματα για αυτό;
Δεν πάω τόσο συχνά, συνήθως καλοκαίρι και Πάσχα ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αγαπημένος τόπος, αγαπημένος προορισμός! Και φυσικά αγαπημένοι φίλοι με τους οποίους αν και μένουμε μακριά, η επαφή μας είναι καθημερινή, όποτε όταν βρισκόμαστε στο χωριό μας είναι πραγματικά σαν να μην έχει περάσει μια μέρα!

Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα έμαθα πως αποτελεί δική σου πρωτοβουλία η δημιουργία ενός ιστοχώρου που θα είναι αφιερωμένος στο χωριό σου. Πες μου για την σελίδα.
Μέσα από τη σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε ό,τι υλικό υπάρχει για το χωριό: φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια, έθιμα ακόμα και συνταγές, οτιδήποτε για να μπορέσουμε να μάθουμε  την ιστορία του τόπου μας και των προγόνων μας, να διατηρήσουμε τα έθιμα μας και φυσικά να μείνουν και για τις επόμενες γενιές. Ίσως να είναι λίγο δύσκολο στη χρήση για τους μεγαλύτερους και όχι τόσο εξοικειωμένους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά για τους μικρότερους πιστεύω ότι είναι πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο.

Ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτή τη σελίδα;
Επειδή η σελίδα έχει ανοίξει πριν περίπου μία βδομάδα, δεν υπάρχει συμμετοχή. Βεβαία για να γίνει η συγκέντρωση του υλικού απαιτείται η συμμετοχή όλων! Και φυσικά η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή σε όποιον θέλει να βοηθήσει και να ασχοληθεί με όποιο τρόπο.

Ουσιαστικά είναι κάτι που ξεκινά χωρίς την βοήθεια των τοπικών αρχών ή κάποιο αναγνωρισμένου τοπικού φορέα. Κι αυτό είναι άξιο συγχαρητηρίων. Τι βοήθεια από τοπικούς φορείς θα βοηθούσε την προσπάθεια αυτή;
Για την ώρα η βοήθεια τους δεν είναι απαραίτητη. Αργότερα και βλέποντας την εξέλιξη της σελίδας, θα μας βοηθούσε αν μας παρείχαν κάποια στοιχεία σχετικά με τους κατοίκους, ιστορικά κ.α. Εννοείται ότι εν μέσω κρίσης λεφτά δεν υπάρχουν για κανένα λόγο, οπότε απαιτήσεις δεν έχουμε.

Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια σας αυτή, ως έναν τρόπο να τιμήσετε τον τόπο καταγωγής σας. Σήμερα πολλοί νέοι ξεχνούν εντελώς τις ρίζες τους. Εσύ τι μήνυμα στέλνεις σε εκείνους που αποφάσισαν να φύγουν μακριά απ' το χωριό τους;
Ακόμα κι αν κάποιοι έχουν φύγει από τον τόπο καταγωγής τους, νομίζω πως πάντα νοιώθουν περηφάνια όταν για κάποιο λόγο τον ανακαλούν. Οπότε θεωρώ χρέος του καθένα να υπηρετεί την ιδιαίτερη πατρίδα του με όποιο τρόπο δύναται. Άλλωστε δεν πρέπει ξεχνάμε τις παραδόσεις μας, οφείλουμε να επισκεπτόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε τον τόπο μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Διατηρώντας τους δεσμούς και τα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλουμε στον πολιτισμό γενικότερα. «Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ!» Ο. Ελύτης.

Σε ευχαριστώ και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην σελίδα που ανέπτυξες.


ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το