Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ

Χριστός Ανέστη. Όλοι ξέρουμε την ιδανική αποκατάσταση για κάθε μέλος της εργασιακής κοινότητας, ειδικά στην Ελλάδα. Μια θέση στο Δημόσιο με το αποθεωτικό οκτάωρο, τα επιδόματα, η ασφάλεια του δημοσίου και όλα όσα γνωρίζουμε (και απεχθανόμαστε) για τους δημόσιους υπαλλήλους. Παρά τις τελευταίες αλλαγές στον δημόσιο τομέα, παραμένει ελκυστικός, δεδομένης της κρίσης που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα όμως, ας μιλήσουμε για κάτι πιο ενδιαφέρον, ας το ορίσουμε ως το μέλλον της επαγγελματικής δραστηριότητας. Αλλά πρώτα ας εκθέσουμε δύο βασικά δεδομένα. Το ένα θέλει της επιχειρήσεις να περικόπτουν συνεχώς έξοδα και θέσεις εργασίας ακόμα και αν το οικονομικό τους πρόβλημα δεν είναι πολύ οξυμένο και το άλλο αφορά τους εργαζόμενους που στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, γεμίζουν την ημέρα τους με μια οκτάωρη εργασία και ίσως και μια επιπρόσθετη ημιαπασχόληση ενίσχυσης του εισοδήματος. Ας μην ξεχνάμε όμως πως κανένας οκτάωρος εργαζόμενος δεν δουλεύει αυστηρά το οκτάωρό του. Θα δουλέψει Σάββατα, θα δουλέψει και υπερωρίες που μάλλον δε θα πληρωθεί.

Η λύση σε όλα αυτά είναι συνδυαστική. Είναι πολύπλοκη και imageδιασκεδαστική. Απαιτεί φαντασία και διαρκής ανησυχία. Θέλει όχι μόνο καταρτισμένα άτομα αλλά και δραστήρια. Ξεχάστε τους εργαζόμενους που “ανήκουν” σε επιχειρήσεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Πλέον ο έξυπνος εργαζόμενος δεν είναι υπάλληλος, είναι συνεργάτης. Δεν έχει ωράρια ή γραφεία. Έχει τον δικό του εξοπλισμό και κλείνει μόνος του συμφωνίες και επαγγελματικές συναντήσεις. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω τον νέο, εξελιγμένο, πιο έξυπνο ελεύθερο επαγγελματία που ονομάζεται freelancer! Ο freelancer εργάζεται σε πολλές εταιρείες συγχρόνως, παρέχοντας υπηρεσίες σε συγκεκριμένους τομείς, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης και για το διάστημα που απαιτείται να επιτελεστεί ένα συγκεκριμένο έργο. Με το πέρας της “αποστολής” η επιχείρηση “ξεφορτώνεται” τον freelancer από τον προϋπολογισμό της και εκείνος έχει εμπλουτίσει το βιογραφικό και την εργασιακή του εμπειρία, αφήνοντας έναν ακόμα (πρώην και) μελλοντικό πελάτη, ευχαριστημένο.

Ο freelancer δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα, ούτε περιορισμούς στο αντικείμενο ενασχόλησής του. Μπορεί να είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστών που “στήνει” την ιστοσελίδα μιας μάντρας αυτοκινήτων και αργότερα ανανεώνει τις προσφορές ενός ξενοδοχείου ή ένας βιολόγος που συμφώνησε να παρέχει πληροφορίες για τα προϊόντα σε ένα μανάβικο και αργότερα να διεξάγει έρευνες για την αλλοίωση των γενετικά τροποποιημένων φρούτων. Ίσως είναι ένας εργάτης που εργάζεται συγχρόνως σε διάφορες οικοδομές ή μια διακοσμήτρια που επισκέπτεται νέα νοικοκυριά ενώ παράλληλα βρίσκεται σε κατάστημα πώλησης επίπλων για κάποιες ώρες την ημέρα προσελκύοντας από κοινού, πελάτες. Ασφαλώς και τα παραδείγματα είναι πολλά. Συνοψίζοντας όμως, αυτό που μετράει είναι να καθορίσει κανείς εκείνο στο οποίο είναι καλός, να βελτιώσει τους τομείς στους οποίος χρειάζεται εκπαίδευση και να απορρίψει πεδία στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Θα χάσει το χρόνο του και θα χαλάσει τη φήμη που θα προσπαθεί να χτίσει.

Ένας freelancer εργαζόμενος δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν ωφέλιμα τον εργαζόμενο, ενώ ο ίδιος αν κινηθεί έξυπνα και δραστήρια μπορεί να καταλήξει να γεμίσει τη μέρα του με πολλές μικρές-μικρές εργασίες καταλήγοντας να βγάζει περισσότερα. Αν το όνειρο της μονιμοποίησης ή της εύρεσης μιας ικανοποιητικής εργασίας, αργεί, τότε η καριέρα του freelancer σε περιμένει. Γίνε εργοδότης του εαυτού σου!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ FREELANCER :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το