Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ

Καληνωρίσματα. Αν ψάξετε στον παγκόσμιο χάρτη, θα βρείτε πόλεις με εγκληματικότητα (Πρετόρια) και πόλεις ασφαλείς (Νιου Τζέρσεϊ), κατάλληλες για να ζει κανένας. Θα βρείτε πόλεις όπου η εγκληματικότητα χτυπήθηκε με δραστικά προγράμματα (Νέα Υόρκη) αντιμετώπισης και άλλες που ενώ φημιζόντουσαν για την γαλήνη τους, ξαφνικά μετατράπηκαν σε πολιτιστικά κολαστήρια επικινδυνότητας.

Ε, όχι και ξαφνικά! Το παράδειγμα της σημερινής Αθήνας μπορεί να διδάσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, τώρα και στο μέλλον, υπό τον τίτλο του “πως να καταστρέψετε μια πόλη”. Όταν μιλάμε βέβαια για την Αθήνα σήμερα, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τα όριά της. Γιατί η σημερινή Αθήνα δεν είναι μόνο ο Δήμος Αθηναίων. Κι έτσι ενώ υπάρχουν τα βόρεια προάστια που κατά κανόνα συναντά κανείς τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, στο κέντρο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Θυμάμαι ιστορίες παλιών αθηναίων που μου διηγούνται μια πόλη όπου οι γείτονες αντάλλαζαν καλημέρες, όπου στη χαρά και το γλέντι του ενός, συμμετείχαν όλοι. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί κ ενώ όλες οι πόλεις εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και έχασαν πολλά από τα στοιχεία της όμορφης γειτονιάς, η Αθήνα έγινε το κέντρο των λαθρομεταναστών που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύτηκαν κατά μυριάδες εκεί. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως τυχόν ευκαιρίες για ένα μεροκάματο, βρισκόντουσαν εκεί. Στο κέντρο της Αθήνας. Το παζλ συμπληρώνουν τα ντόπια περιθωριακά στοιχεία, όπως οι ναρκομανείς, οι αναρχικοί και άλλοι που απλά συνθέτουν την απόλυτη εικόνα ανασφάλειας για τους ντόπιους κάτοικους ή επισκέπτες.

Το τελευταίο διάστημα όμως, η αγανάκτηση του κόσμου τον ώθησε να αντιδράσει. Έλληνες και ξένοι, επαγγελματίες και άστεγοι, οικογενειάρχες και ναρκομανείς ξεκίνησαν έναν άτυπο πόλεμο που στην συνέχεια εξελίχθηκε σε άκρως… τυπικό. Και όπως κάθε “σωστός πόλεμος” μετρήσαμε εκατέρωθεν θύματα, με έλληνες πολίτες, αστυνομικούς, αναρχικούς, λαθρομετανάστες και σε τελική ανάλυση… ανθρώπους! Η αστυνομία δεν κρίνεται μόνο ανεπαρκής να προστατέψει τους αθηναίους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφερε να προστατέψει τα ίδια της τα όργανα.

Ο πόλεμος στην Αθήνα έχει εξελιχθεί σε ένα καθημερινό φαινόμενο με imageμάχες, βανδαλισμούς, επιθέσεις, συλλαλητήρια, σπασμένα μάρμαρα, καπνούς από δακρυγόνα και καμένους κάδους. Η Αθήνα είναι το τέλειο πεδίο μάχης. Σα να μαζεύτηκαν εκεί στρατοί λογιών-λογιών και αποφάσισαν να διεξάγουν τις μάχες τους ακριβώς εκεί, στην άλλοτε κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από το σύμβολο της Δημοκρατίας, την Ακρόπολη. Σε παλαιότερο άρθρο μου, πρότεινα λύσεις για την σωτηρία της πρωτεύουσας, σήμερα θέλω απλά να μεταφέρω το μέγεθος του προβλήματος. Να σας μεταφέρω εικόνες όχι απλά παρακμής, αλλά καταστροφής, εξαθλίωσης, μιζέριας. Είναι κρίμα που κάπως, κάποτε οι αθηναίοι επέτρεψαν να χάσουν τον έλεγχο της πόλης τους. Δείχνει στοιχεία του επιπέδου τους κι εγώ επιβεβαιώνομαι όταν πολύ αυστηρά αναφέρω πως δεν έχω καμία υπόληψη στους αθηναίους συμπατριώτες μου.

Ο πόλεμος της Αθήνας συνεχίζεται καθημερινά. Οι δεξιοί κυνηγούν αριστερούς και τούμπλαλιν, λες και αν νικηθούν οι μεν ή η δε, οι υπόλοιποι θα ζουν αρμονικά στην ταλαίπωρη Αθήνα. Όμως αυτοί είναι οι αθηναίοι και δυστυχώς, αυτή η Αθήνα τους ταιριάζει. Ε, να την χαίρονται!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ :[

5 σχόλια:

  1. Η αποψη σου ειναι λανθασμενη και ατεκμηριωτη. Πως φταινε οι Αθηναιοι? Ποιοι ειναι οι Αθηναιοι? Αυτοι που ζουσαν εκει πριν 50 χρονια και ζουσαν με τον τροπο που περιεγραψες, οι κατοικοι της σημερινης Αθηνας? Ας μην ξεχναμε οτι παρα πολλοι απο τους κατοικους της Αθηνας ερχονται απο αλλα μερη της Ελλαδας. Φταινε αυτοι η οι γνησιοι Αθηναιοι? Και πως δηλαδη επρεπε να αντιδρασουν οι Αθηναιοι προς τους νεοφερμενους? Να τους διωξουν? Να τους αντιμετωπισουν με τον ιδιο τροπο που πολλοι συμπατριωτες μας φερονται στους μεταναστες?

    Μηπως φταινε λοιπον ολοι οσοι εκαναν την Αθηνα σπιτι τους τα τελευταια 50 χρονια και την κατεστρεψαν σιγα σιγα? Αμφιβαλλω!

    Δυστυχως αυτο που βλεπυμε να συμβαινει στην Αθηνα αντικατοπτριζει ολοκληρη την Ελληνικη κοινωνια. Και για μενα φταινε να το πω απλα, οι πολιτικοι και η αστυνομια.

    Η αστυνομια διοτι δεν συλλαμβανει τους βανδαλους και ταραξιες και δεν παιρνει πιο σκληρα μετρα. Ναι χρειαζονται πιο σκληρα μετρα! Δεν ειναι δημοκρατια οταν ο καθενας με το ετσι θελω καταστρεφει δημοσια και ιδιωτικη περιουσια και η αστυνομια να το επιτρεπει και να μενει θεατης. Στο κατω κατω γι'αυτο πληρωνονται.

    Εγω και εσυ δεν εχουμε καμια δουλεια να βρισκομαστε σε αυτες τις διαδηλωσεις. Εδω και χρονια γνωριζουμε οτι συνηθως καταληγουν σε βια. Και η ανοχη της αστυνομιας, τοσα χρονια, εχει επιδεινωσει την κατασταση. Και κατι αλλο, αφου γνωριζετε οτι οι αστυνομια δεν ειναι τα καυτερα παιδια (και εγω μαζι σας!) γιατι τους προκαλειτε? ΓΙΑΤΙ? Ας απομακρυνθουμε λοιπον απο τις πλατειες και τις ευκολες λυσεις (φταινε ολοι εκτος απο τον εαυτο μας), ας απομονωσουμε τους βανδαλους να τους μαζεψει η αστυνομια και βαλουμε ολη αυτη την ενεργεια που εχουμε για διαδηλωσεις σε σκληρη δουλεια για να προοδευσουμε!

    Επισης φταινε οι πολιτικοι που:
    1. Ξεσηκωνουν τον κοσμο για κομματικο συμφερον αντι να εξηγουν οτι απαιτουνται θυσιες και σκληρη δουλεια απο ολους.
    2. Κατηγορουν την αστυνομια αντι να την παροτρυνουν να κανει αυστηρα τη δουλεια της
    3. Παλι για κομματικο συμφερον τα κομματα τρωγονται σαν το σκυλο με τη γατα αντι να βαλλουν τα συμφεροντα στην ακρη και να συμφωνησουν σε οποια σκληρα μετρα απαιτουνται για το καλο της Ελλαδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παραπανω σχολιο ειναι δικο μου αλλα δε δουλευεi σωστα ο λογαριασμος μου.
    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :[ Βακη
    μου άρεσε το σχόλιο σου γιατί κατά βάση συμφωνούμε! αλλά ας απαντήσω με τη σειρά για να μην ξεφύγω σε κάτι άθελά μου.
    Αν και έχω πολύ συγκεκριμένο άποψη για την εντοπιότητα, ωστόσο ως αθηναίους εννοώ τους κατοίκους της Αθήνας για χάρη συντομίας. Εδώ στο Ηράκλειο που ζω όλη μου τη ζωή, έχουμε αρκετούς ξένους και μάλιστα γειτονιές που το ξένο στοιχείο είναι πιο έντονο. Από την πρώτη στιγμή οι ξένοι προσαρμόζονται στον εδώ τρόπο καθημερινότητας και όχι το αντίθετο μέχρι το σημείο που τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγχτα όπως στο παράδειγμα των Αθηνών. Και πρέπει να σημειώσω πως αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα -με το "άβατο" των ναρκομανών και λαθραίων- δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.

    Στις απόψεις σου περί αστυνομίας και σκληρότερων μέτρων δε νομίζω να εντοπίζεις κάποιο σημείο του κειμένου που να αναφέρει το αντίθετο. Άλλωστε, κατ' επανάληψη έχω μιλήσει με σκληρά λόγια για την ανοχή των αρχών έναντι στην εγκληματικότητα των Αθηνών και των επεισοδίων που συχνά-πυκνά λαμβάνουν μέρος εκεί.

    Εξάλλου, σε άρθρο που προ ημερών δημοσίευσα, υποστήριξα πως ο κόσμος πρέπει να επενδύσει την αγανάκτηση του στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας μιας και αυτή είναι πιο δύσκολη πλέον, καθώς και σε νέες επιχειρηματικές και καινοτόμες δραστηριότητες. Η αντίδραση της... κατασκήνωσης στο Σύνταγμα είναι ιδανική για χασομέρηδες που δεν έχουν τι να κάνουν, έγραψα προ ημερών σε σχόλιο μου.

    Στα 1.2.3. έχω να συμφωνήσω μαζί σου μόνο σε ότι αφορά την αντιπολίτευση και κυρίως στα αριστερά κόμματα που συνεχώς ξεσηκώνουν τον λαό υποθάλπτοντας πράξεις βίας.

    Γενικότερα στα κείμενα μου πρεσβεύω πως η σημερινή κατάσταση απαιτεί θυσίες και σκληρή δουλειά για μια Ελλάδα που σήμερα βρίσκεται στο γκρεμό, αύριο όμως μπορεί να αποφέρει σημάδια αισιοδοξίας στα παιδιά μας, το μέλλον της δηλαδή. Εν κατακλείδι δε βρίσκω που διαφωνούμε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidakis.
    Ζώντας απ’ τη στιγμή της γέννησης μου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θέλω να εκφράσω τους δικούς μου προβληματισμούς στο αναρτημένο κείμενο σου.
    Πολύ φοβάμαι, πως για την άθλια ‘’γκετοποιημένη’’ εικόνα της Αθήνας (ιστορικό κέντρο), ότι φταίει μόνο η διαφθορά και η αδιαφορία της πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια –περίπου είκοσι- όσες προσπάθειες κι αν έγιναν, από τους κατοίκους, έπεσαν δυστυχώς στο κενό.
    Καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να αποκεντρώσει της Δημόσιες Υπηρεσίες (που οι περισσότερες βρίσκονται ασφυκτικά στοιβαγμένες στο ιστορικό κέντρο. Έτσι, το κάθε συνδικάτο, ο καθένας που αισθάνονται αδικημένοι/αδικημένος και θα διεκδικήσουν το δίκιο τους, θα κινήσουν για το ιστορικό κέντρο κάνοντας πορείες κλίνοντας/σταματώντας την ομαλή καθημερινότητά του… Και δεν είναι μόνο ετούτο. Τα ναρκωτικά, η πορνεία και το παραεμπόριο εκεί έχει τα κέντρα του. Εκατοντάδες τα κινέζικα μαγαζιά, εκατοντάδες οι ντίλερς των ναρκωτικών, εκατοντάδες οι εκπορνευόμενοι άντρες/γυναίκες, εκατοντάδες οι πωλητές των αφορολόγητων τσιγάρων, κι’ όλα αυτά χωρίς τον υποτυπώδη έλεγχο.
    Δεν μπορεί, καλέ μου φίλε, να φταίνε οι Αθηναίοι για τούτη τη κατάντια της τραγικής ‘’γκετοποίησης’’ του ιστορικού κέντρου της Αθήνας!!!
    Δεν τοποθετώ στο προβληματισμό σου τις επιπλέων ευθύνες που έχει η πολιτεία για τους Αναρχικούς, κουκουλοφόρους και τα λοιπά κατευθυνόμενα στοιχεία με τις αισχρές προβατικές πράξεις τους.
    Για μένα η λύση θα ήταν να αποκεντρωθούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργεία κ.τ.λ.) για να γλιτώσει το ιστορικό κέντρο από όλη την τραγικά άσχημη βιωτή του.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ Annyra Math
    ίσως στην αρχή του προβλήματος να ήταν η αποκέντρωση η λύση, τώρα όμως χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Και σαφώς πλέον δεν είναι ζήτημα των πολιτών της Αθήνας που πρωτίστως πρέπει να διαφυλάξουν την ίδια τους τη ζωή από τους εκεί κινδύνους.
    Αν κατηγορώ σε κάτι τους πολίτες της πρωτεύουσας, είναι στην αρχή του φαινομένου που θεωρώ πως έπρεπε να το απομονώσουν, να το εκτοπίσουν, να το υπερκαλύψουν με τη δική τους έμμεση παρουσία. Ρίξε μια ματιά στο παραπάνω απαντητικό μου σχόλιο για να δεις πως ακριβώς δρουν οι κάτοικοι π.χ. του Ηρακλείου, αναγκάζοντας τα παρασιτικά στοιχεία να προσαρμόζονται στα εδώ δεδομένα και όχι το αντίστροφο.
    Την καλημέρα μου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το