Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Καληνωρίσματα. Μόλις πρόσφατα είχαμε στην επικαιρότητα το ζήτημα της αποστολής στόλου ακτιβιστών από τα ελληνικά λιμάνια προς τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και πέρσι με τη διαφορά πως τα πλοία είχαν αποπλεύσει από λιμάνι του ψευδοκράτους της τουρκίας και παραβιάζοντας χωρικά ύδατα του Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στα πλοία σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ακτιβιστές.

 

Φέτος κανείς δε θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο και πολύ περισσότερο το ίδιο το Ισραήλ, που είδε την διεθνή εικόνα του να πέφτει κατά πολύ. imageΚι όταν η δράση σταματάει, ξεκινάει το διπλωματικό παιχνίδι. Σκληρό, αποφασιστικό, μα παραμένει ένα παιχνίδι. Οι βασικοί παίκτες είναι το Ισραήλ, η Ελλάδα και ύστερα οι ΗΠΑ, η τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλωστε όπως είχαμε δει πριν μερικούς μήνες, οι χώρες αυτές βρίσκονται υπό διαρκή καλλιέργεια κλίματος και σχέσεων που αλλάζει μέσα στα χρόνια. Αυτήν την περίοδο λοιπόν, η Ελλάδα έχει βρει έναν αξιόμαχο σύμμαχο στο Ισραήλ στο ζήτημα της αναγνώρισης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που συνεχώς προσβάλλεται από την τουρκία. Ουσιαστικά, Ελλάδα και Ισραήλ βρίσκονται σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας με εκατέρωθεν επισκέψεις αξιωματούχων και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Την ίδια ώρα οι μόνιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ που διατηρούν άριστες σχέσεις με τους τούρκους, έχουν να διαχειριστούν τις χείριστες σχέσεις μεταξύ τουρκίας και Ισραήλ! Για αρχή, κατάφεραν να πείσουν τους τούρκους να μην συμμετέχουν επισήμως στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα.

 

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τις ΗΠΑ. Πρέπει να διαφυλάξει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ που είναι στρατηγικής σημασίας για ενδεχόμενα προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο… Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε μια άριστη κίνηση “ματ” νικώντας ξεκάθαρα στο διπλωματικό παιχνίδι. Η πρόταση μιας κοινής ευρωπαϊκής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε συνεννόηση με το κράτος του Ισραήλ, αποτελεί έναν καταπληκτικό ελιγμό, μια μέση λύση που αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές. Ποιος μένει δυσαρεστημένος σε αυτήν την περίπτωση; Οι ακτιβιστές, οι αντιεξουσιαστές και οι απλοί άνθρωποι που θα συμμετείχαν στις αποστολές. Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς ένα ακόμα πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση, που όμως επέλεξε να μην φέρει το βάρος μιας νέας πολύνεκρης δραστηριότητας που αυτή τη φορά θα είχε ξεκινήσει απ’ την Ελλάδα. Ποιος αδικεί τον Παπανδρέου γι’ αυτό;

 

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι σχέσεις μας με τους ισραηλινούς δεν πρέπει να χαλάσουν. Τα οφέλη της χώρας μας από την ευημερία των σχέσεων μας είναι πολλαπλά και σημαντικά. Πολύ φοβάμαι πως το διπλωματικό παιχνίδι είναι δυσνόητο στους πολίτες, όμως απαραίτητο.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το